Betegségek és megelőzésük

A vér és a nyirok szerepe az immunitásban

A vér a szervezet belső „szállítórendszere”. Ál­landó, folyamatos keringése közben oxigént és tápanyagokat szállít a szövetekhez, elszállítja onnan a szén-dioxidot és a hulladékanyagokat. Hormonokat, kémiai jelvivő anyagokat és ásvá­nyi anyagokat is szállít a szervezet harmonikus belső egyensúlyának a fenntartására.

A kerin­gésnek elválaszthatatlanul fontos része a nyirok­keringés is, amely a szövetek közti nedvet, nedv­felesleget juttatja vissza a keringésbe, de kulcs­szerepe van a szervezet védekező-rendszerében, az immunműködésben. A szervezetben keringő vér összmennyisége 5-6 liter, és egy tűhegynyi vércseppben is több millió vörösvértest található.

Mi a vér?

A vér különféle sejteket tartalmazó folya­dék. A sejtek és sejtszerű képződmények a vérplazmában lebegnek. A vérsejtek nagy része a csontvelőben, a fehérvérsejtek egy része pedig a lépben és a csecsemőmirigy­ben képződik.

A vérplazma 90%-a víz. Vízben oldha­tó anyagokat tartalmaz, amelyeket elszállít a szervezet megfelelő részébe.

Ezek a kö­vetkezők:

  • Tápanyagok – az emésztéssel lebontott glukóz és zsírok, amelyek a szervezet tápanyagai.
  • Hulladékanyagok – például a szén-dio­xid és a karbamid.
  • Hormonok – kémiai üzenetközvetítő anyagok, a véráram útján jutnak el hatás­helyükre.
  • Fehérjék – antitestek és a véralvadás fak­torai.
  • Ásványi anyagok – nátrium, kalcium és kálium; mindezek létfontosságú elemek. A vízben nem oldódó anyagok albumin – fehérjéhez kötött állapotban keringenek a vérben.

Küzdelem a betolakodókkal

A szervezet állandó veszélyben forog, hi­szen a kórokozók folyamatosan támadnak. A vér, a nyirokrendszer sejtjei, az antites­tek, nyirokszervek, a teljes immunrendszer azért dolgozik, hogy a külső fenyegetése­ket, támadásokat elhárítsa.

A nyirokrendszer nyirokerekből, nyirokcsomókból és magából a nyirokfolyadékból áll. Feladata részben a szöveti folyadék­felesleg elszállítása, illetve a kórokozók ki­szűrése és ellenük immunválasz indítása a nyirokcsomókban lakó fehérvérsejtek, az ún. limfociták segítségével.

A behatolók felismerése

Az immunrendszer speciális sejtjei felisme­rik a behatoló mikrobákat:

  • Baktériumok és vírusok állandóan körül­vesznek bennünket. Az immunrendszer küzd az egyes kórokozók ellen, de „em­lékezik” is, ezért a későbbiekben az azo­nos behatoló ellen már sokkal eredményesebben tudja felvenni a küzdelmet.
  • A sejtosztódás és sejtnövekedés nem csalhatatlan rendszer: minden nap ab­normális és rákkeltő sejtek is termelőd­nek. Az immunrendszer felismeri és megsemmisíti ezeket a sejteket.

Véralvadás és sebgyógyulás

Véralvadás

A nyirokrendszer

A nyirokrendszer nyirokcsomókból, nyirok­erekből, egyéb szervekből és szövetekből áll. Egyik feladata a fertőzésekkel szembeni védelem a fehérvérsejtek segítségével. A má­sik a szövetek folyadékfeleslegének elvezeté­se a nyirokereken át vissza a véráramba. A nyirokcsomók nagy mennyiségű fehérvér­sejtet tartalmaznak, és főként a nyakon, a hónaljban és a lágyékhajlatban találhatók.

NyirokcsomóNyirokcsomó

Vérsejtek

A nyirokrendszer zavarai

Időnként az immunrendszer „túlreagál”, vagyis allergia alakul ki. Ha viszont kisebb mértékben működik, akkor jönnek létre az immundefektusok. Ha hibás működés mi­att saját szöveteit támadja meg, akkor ala­kulnak ki az ún. autoimmun betegségek, így az ízületi bántalmak. Szervátültetéskor is fellép immunreakció: az immunrendszer idegenként tekint a beültetett szervre.

Nyirokcsomó-­megnagyobbodás

A nyaki nyirokcsomók bizonyos esetekben megnagyobbodhatnak; ennek oka lehet:

  • leggyakrabban a szervezetet ért fertőzés;
  • ráksejtek inváziója: a nyirokcsomók mint a nyirokrendszer részei a test minden ré­széből összegyűjtik a folyadékot, amely­ben a ráksejtek is benne lehetnek.
  • A rendszer rákos elváltozása (limfómák).

Az immunműködés fokozása

A fertőző betegségek elleni védelem ha­tásos módszere, a védőoltások adása. Ezek vagy legyengített, elölt mikroorga­nizmusok, amelyek antitestek termelé­sére késztetik az immunrendszert, vagy a kész antitesteket tartalmazó vakcinák.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.