Veszélyes vagy biztonságos

PSA-teszt mennyire megbízható?

Egy csepp megelőzés

Pontosabb eredmények

A PSA-teszt eredménye megbízhatóbb, ha elvégzése előtt legalább 48 órán át nem történik ejakuláció. A Michigani Egyetem kutatói megállapították, hogy az ejakuláció az idősebb férfiak­ban átmenetileg megemelheti a vér PSA-szintjét.

Egyesek azt mondják, a prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjének kimuta­tására szolgáló vérvizsgálat igen hasznos módszer a prosztatarák korai, jól kezelhető stádiumban való kimutatására. Mások úgy vélik, az eljárás nagyon megbíz­hatatlan: sok férfinál nem mu­tatja ki a prosztatarákot, máso­kat pedig feleslegesen küldenek miatta ultrahangos vizsgálatra vagy biopsziára. Akkor hát ki­nek van igaza? Mit tegyen az a férfi, aki prosztatarákszűrésen szeretne részt venni?

Az urológusok azt javasolják, hogy évente vizsgáltassuk meg a PSA-szintet, és szintén évente végeztessünk végbélen keresztüli tapintásos vizsgálatot is (ennek során az orvos kesztyűs ujjal tapintja ki a prosztatát, és ellen­őrzi, nem érez-e rajta rendellenességet). Az 50 év feletti férfiak számára e kétféle vizsgálat együtt jelenti a legbiztonságosabb megoldást.

Nem megbízható

A PSA olyan fehérje, amelyet a prosztata bocsát a vérbe. A 0 és 4 közötti PSA-értéket normálisnak tekintik, a 4 és 10 közötti érték határesetnek vagy enyhén magasnak számít, a 10 fölötti PSA-szint pedig egyértelműen magas.

Csakhogy a teszt eredménye csupán a prosztata aktivitására utal, és nem feltétle­nül a prosztatarákra, és ezért félrevezető lehet. Normálisnál magasabb PSA-szintet okozhat pl. prosztatagyulladás vagy jóindu­latú prosztata megnagyobbodás is. Ráadásul a normális PSA-szint sem garantálja, hogy a vizsgált személy prosztatája egészséges: a prosztatarákban szenvedő férfiak 10%-ánál a PSA-teszt alacsony értéket mutat.

Magas PSA-szint esetén gyakran biopsziát vagy a végbélen keresztül végzett ultrahangos vizsgálatot (TRUS) javasolnak; az előbbivel egyértelműen kimutatható, hogy rákos-e a prosztata. Noha mindkét vizsgálat fáj­dalommentes, felesleges riadalmat kelthet­nek, ha végül nem találnak rákos daganatra utaló nyomokat.

Szükséges-e a rendszeres szűrés?

A kérdés eldöntésében megoszlanak a vélemények. Egyesek az 50 és 70 év közötti férfiak számára rendszeres PSA-szűrést javasolnak. Azoknál, akiknek a családjában volt már ilyen megbetegedés, 40 éves kortól ajánlott a rendszeres ellenőrzés. Más vélemények szerint viszont csak azoknak a férfiaknak ajánlható a PSA-szűrés, akiknél prosztataproblémákra utaló tüneteket, pl. vizelési nehézségeket vagy véres vizeletet észlelnek, és az 50 év feletti férfiak rendszeres szűrésére alkalmasabb az évenkénti végbélen keresztüli vizsgálat.

A távlatok

Az USA-ban 1998 óta végeznek ún. szabad PSA-tesztet, amely a vérben szabadon keringő (fehérjéhez nem kötött) PSA-t méri. Ez ugyanis többnyire rákos prosztatasejtekből származik. Mivel ez a teszt pontosabban jelzi a rákos daganatokat, alkalmazása révén néhány férfi elkerülheti a felesleges prosztatabiopsziát.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.