Női egészség

A keringési rendszer egészsége- a szív és a tüdő normál működése elengedhetetlen!

keringesi-rendszerA vér oxigént és tápanyagokat szállít valamennyi szervünkhöz és szövetünkhöz, valamint elszállítja az ezekben keletkező salakanyagokat. Egy átlagos, egészséges, felnőtt nő szervezetében körülbelül négy liter vér kering folyamatosan.

A vér alakos elemekből és plazmából áll. A plazma sárgás folyadék, melynek nagy része víz, de tartalmaz fehérjéket is, amelyek például a véralvadásban és a fertőzések elleni védekezésben vesznek részt. A vérplazma a növekedést és a testi funkciók egy részét szabályozó hormonokat is szállít. Az alakos elemek közé tartoznak a vörös vér testek, fehérvérsejtek és vérlemezkék.

A vörösvértestek végzik az oxigén szövetekbe való eljuttatását, illetve a szén-dioxidnak (C02) és a tejsavnak a kiválasztó szervekhez történő elszállítását. A fehérvérsejtek segítenek a fertőzések elleni védekezésben azáltal, hogy antitesteket (ellenanyagokat) termelnek a bekerülő, potenciálisan káros anyagok (antigének) ellen. A vérlemezkék (trombociták) összecsapzódva eltömítik a vérerek falának sérüléseit, és elindítják a véralvadás folyamatát.

A keringési rendszer két részből áll. A nagy vérkör oxigéndús vért szállít a szívből a különböző szervekhez és testrészekhez, illetve tőlük szén-dioxid-ot szállít el.

A keringési és a légzőrendszer kapcsolata

A belélegzett levegő a tüdőbe kerül. A tüdőből az oxigén a vérbe jut, s az ereken keresztül a szívbe. Az oxigéndús vér a szívből az aortába kerül, ahonnan artériák viszik a test különböző részeibe. A szén-dioxidot szállító vér a vénákon át visszajut a szívbe, majd a tüdőkbe.

Hogyan működik a keringési rendszer? A vér fél perc alatt halad keresztül az egész testen.

A rendszer motorja a szív, a mellkas alsó részében, a középvonaltól balra elhelyezkedő ökölnyi pumpa. Amikor a szív izmos fala összehúzódik, az oxigénben szegény vér a jobb kamrából a tüdőbe jut, amelynek apró hajszálerei kis lég-hólyagocskákat vesznek körül.

A szén-dioxid a vérből a léghólyagokba jut, majd kilégzés útján távozik a szervezetből. A vörös vértestek hemoglobinja köti meg az oxigént; az oxihemoglobin molekula teszi világospirossá a vért. Az oxigéndús vér a szív bal pitvarába érkezik, amelynek összehúzódása továbbítja a bal kamrába, innen a vér az aortába pumpálódik, majd a szerveket ellátó artériákba és kisebb erekbe.

Az artériák fala izmos és rugalmas, így a vértérfogat változásainak megfelelően tágul és szűkül. Ez adja a pulzust.

A kis artériákból ágaznak el a legkisebb vérerek, a hajszálerek (kapillárisok), amelyek az oxigént a szövetekhez szállítják. A szén-dioxidban dús vér a legkisebb vénákba jut, majd egyre nagyobbakba, míg végül visszaér – „fölfelé” haladva – a szívbe. A két fő véna neve felső üres véna (ez szállítja el a vért a fejből és a karokból), illetve alsó üres véna (ez szállítja el a vért a test nagy részéből és a lábakból). Az izmok összehúzódása összenyomja a vékony falú vénákat, segítve a vér továbbjutását, és útközben szabályozottan nyíló-záródó billentyűk biztosítják a vér egy irányba haladását, és megakadályozzák a vér visszaáramlását. A keringési rendszeren fél perc alatt áthalad a vér.

Vérünk speciális információkat hordoz egészségi állapotunkat illetően.

Számos betegség és fertőzés diagnosztizálására használnak vérvizsgálatokat. Vérmintát úgy nyernek ki, hogy tűt szúrnak a könyökhajlatban lévő vénába. A minta elemzésével fontos információk nyerhetők a hormonok, a vércukor, sók, egyes salakanyagok vagy gyógyszerek szintjéről. Speciális tesztek mikroorganizmusokról, például a vérbejutó baktériumokról és vírusokról is adhatnak információt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.