Betegségek és megelőzésük

Lábszárfekély tünetei

A lábszárfekély a boka vagy az alsó lábszár jel­lemző betegsége. A nyugati országokban gya­kori, általában idősebb korban fordul elő, de ak­kor viszont tartós, sokáig fennálló problémát je­lent. A 70 év feletti lakosság mintegy 1%-a szenved lábszárfekélyben. Az ágyban fekvő vagy csökkent mobilitású be­tegek nagyobb kockázatúak. A lábszárfekély többféle eredetű, de mindenképpen a láb kerin­gési zavarával áll összefüggésben. Kezelése az egyszerű kötözéstől egészen a végtag-amputációig terjedhet.

A lábszárfekélynek többféle típusa létezik, sajátos tünetekkel és jellemzőkkel. Ezek más és más kezelési módszerekre reagálnak. A fekélyesedés mindenképpen kellemetlen­ségekkel, nehézségekkel jár, ha nem kezelik.

Mindenképpen orvosi ellátásra szorul:

  • Vénás fekélyek – fájdalmatlan kórkép, és meglehetősen gyakori. A visszeresedés miatt a boka körül a bőr elvékonyodik, sérülékennyé válik. Korai formája az ek­céma és a bőr barnás elszíneződése.
  • Üszkösödés – fájdalmas, a keringés elég­telensége miatt.
  • Vérhiányos fekélyek – fájdalmas, a ke­ringés zavara miatt kialakuló fekélyek (perifériás érbetegség). Gyakori a dohá­nyosoknál, magas vérnyomással küszkö­dő betegeknél, anginásoknál és az idő­szakos sántításban, lábikragörcsökben szenvedőknél. Cukorbetegeknek is je­lentős problémát okoz a láb artériáinak keringési zavara.
  • Diabéteszes fekélyek és láb – a cukorbe­tegeknél kialakulhat egy olyan jelenség (neuropátia), amikor nem éreznek fáj­dalmat (például a láb vagy a bőr megsé­rülhet anélkül, hogy a beteg észreven­né). Nagy kiterjedésű, fertőzött fekélyek jönnek létre, és ezek gyógyulása szinte lehetetlen.

(LENT) A képen lábszárfekély látható. Nagyobb ütés után alakult ki, egy súlyosabb bőrkároso­dást követően. A kezelés mindig függ a fekély típusától, de mindegyiket ki kell tisztítani, és be kell kötözni. Helyi antibiotikum-kezelés is gyorsíthatja a gyógyulást.

Lábszárfekély

Tyúkszem és bőrkeményedés

A bőr keményedései a bőrre gyakorolt nagyobb nyomás miatt alakulnak ki; leg­gyakrabban a kényelmetlen cipőviselet következtében. A kialakult elváltozás ma­gától nem gyógyul meg, ilyenkor célszerű pedikűröshöz fordulni. A lábápolás különö­sen a krónikus betegeknél (pl. cukorbete­geknél) vagy keringési zavarokkal küzdő betegeknél fontos a lábszárfekély megelő­zésére. Fontos a láb, lábfej bőrének rugal­masan tartása, megfelelő cipők viselete, és keringésjavító gyakorlatok végzése.

Jegyezzük meg! A helyes lábápolással megelőzhető a tyúk­szemek és fekélyek kialakulása. Ez különösen fontos azok számára, akik krónikus beteg­ségben (cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok) szenvednek.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.