Betegségek és megelőzésük

Akut leukémiák

A fehérvérsejtek ritka rákos megbetegedései két csoportra oszthatóak. Az akut limfoid (limfocitás, limfoblasztos) leukémia főként gyermekkor­ban fordul elő. Az akut myeloid (myelocitás, myeloblasztos) leukémia inkább felnőttkorban je­lentkezik.

Az akut leukémia (heveny fehérvérűség) gyorsan alakul ki (a krónikus ezzel szemben lényegesen lassabban). A heveny fehérvérűségben szenvedők számára igen fontos lehet a rendszeres vér- és vérlemezke-transzfúzió. Csontvelő-átültetés is felmerülhet, ha a gyógy­szeres kezelés önmagában kevésnek bizonyul.

Tünetek és jelek

A leukémia tünetei a csontvelő műkö­dési zavaraiból erednek, mert a normál csontvelőt beszűrik a rákos sejtek, és a következő tünetek alakulnak ki:

  • anémiás tünetek – sápadt bőr, légzészavar, fáradtságérzés;
  • visszatérő fertőzések;
  • sérülések, vérzések;
  • esetenként a nyirokcsomók, a máj és/vagy a lép megnagyobbodása.

Leukémiában a vérvizsgálat alacsony nor­mális vörösvérsejt-, fehérvérsejt- és vérlemezke-számot mutat, és jelen lehetnek a jellemző daganatos fehérvérsejtek is.

(Kép LENT) A fehérvérűség kezelése rontja az immun­rendszer működését; a képen az édesanya maszkot visel, hogy gyermekét megvédje a fertőzéstől.

Gyerek kórházban

A vérvizsgálat ilyenkor a következőkre terjed ki:

  • teljes vérkép;
  • csontvelő-biopszia (szövetmintavétel a csontvelőből).

Az akut leukémia kezelése

A kezelés két részre oszlik: általános ke­zelés, illetve a leukémia típusa szerinti specifikus kezelés.

Az általános kezelés részei:

  • vér- és vérlemezke-transzfúziók;
  • a fertőzések gyors intravénás kezelése antibiotikumokkal.

A specifikus kezelések az utóbbi évek­ben sokat fejlődtek. A fő irányok a kemo­terápia (a rákos sejtek elpusztítására) va­lamint a csontvelő-átültetés.

Részleteseb­ben a következők:

  • Akut gerincvelői (myeloid) leukémia -ún. kemoterápiás protokollokból áll a kezelés, amely több szer kombinációjá­nak bizonyos menetrend szerinti beadá­sából áll, és gyógyítási eséllyel kecsegtet. A visszatérő esetek is kezelhetők kemo­terápiával, de kevesebb eredménnyel.
  • Akut nyirokszerű (limfoid) leukémia -ez a betegség elsősorban gyermekkor­ban jellemző.

Különböző gyógyszerek kombinációi­ból álló kemoterápiás kezelést alkalmaz­nak itt is. A betegek 90%-a reagál a ke­zelésre, 50-60%-uk átmenetileg meg­gyógyul. A kezelés 2-3 éven keresztül tart. Az akut nyirokszerű leukémia kiújulása esetén valószínű a csontvelő érintettsége, ezért a csontvelő-átültetés életmentő lehet. Az idegrendszeri tüne­tek kezelésére a gerincvelői folyadékba (liquor) adott injekciós kezelést alkal­maznak.

Csontvelő-átültetés

Az eljárás elején a rákos csontvelőt kell elpusztítani nagy dózisú sugárzással vagy kemoterápiával. Ezután a csontve­lőt közeli rokonból vagy azonos típusú donorból származó csontvelővel pótol­ják. Az új csontvelő infúzió formájában kerül a szervezetbe.

A régi csontvelő elpusztítása érzékennyé teszi a beteget mindenféle fertőzésre, és fokozott a vér­zés és a vérszegénység veszélye. Ezért a betegeket el kell különíteni mindaddig, amíg az új csontvelő működése megin­dul. Erős immunműködést csökkentő szereket adnak, hogy megelőzzék az új csontvelő kilökődését, és hogy az új szö­vet megtámadja a befogadó beteg saját szerveit.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.