Betegségek és megelőzésük

Vérzékenység (hemofilia)

A hemofíliás beteg valamelyik véralvadási faktora hiányzik. Ritka betegség, amely általában örökletes. Sérülés vagy műtét után abnormálisan súlyos vérzés jellemzi, vagy akár a mindennapi tevékenység közben alakulnak ki spontán vérzések.

Tünetek és jelek

A tünetek egyediek, a betegség súlyosságától függnek, és a következők:

  • fokozott sérülési hajlam;
  • izom- és ízületi fájdalom a belső vérzések miatt;
  • kisebb sérülés után is jelentős vérzések;
  • vér a vizeletben.

A hemofíliát a VIII. véralvadási faktor hiánya okozza. Maga a betegség főleg fér­fiaknál jelentkezik, a nők általában csak hordozók.

A vérzékenység diagnózisának felállí­tására vérvizsgálat szükséges: a teljes vér­kép, vérkenet és véralvadás részletes elem­zése.

A hemofíliás betegeket a VIII. faktor injekciós készítményével kezelik. Ez szár­mazhat ún. donor-plazmából, de ma már genetikai úton is előállítható, génmutált élesztőgombák segítségével. A készítmény rekombináns VIII. faktor néven ismere­tes. Az enyhe hemofíliában szenvedők esetén a dezmopresszin nevű szert adják, amely fokozza a VIII. faktor termelését.

Egyéb ritka kórkép még a Christmas-betegség, amelyet a IX. faktor hiánya okoz, és a von Willebrand-kór, amely a VIII. faktorhoz kapcsolódó, ún. von Willebrand faktor hiánya miatt alakul ki.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.