Betegségek és megelőzésük

Krónikus leukémiák

A fehérvérsejtek rákos elváltozásai főként fel­nőtteket érintenek. Két típusuk különíthető el: a krónikus limfoid (limfocitás, limfoblasztos) leukémia (CLL), valamint a krónikus myeloid (myelocitás, myeloblasztos) leukémia (CML). Az előbbi a leggyakoribb leukémia-típus a világon. A krónikus leukémiák lassan alakulnak ki, eleinte kevés tünettel járnak, hiszen csak fáradt­ságérzés mutatkozik. A krónikus leukémiák va­lódi oka nem ismeretes; feltételezhetően okoz­hatja sugárkezelés, vírusok, vagy ipari ártalmak, kémiai szennyező anyagok.

Tünetek és jelek

A legtöbb krónikus leukémiás beteg tünetmentes, és ez a krónikus limfoid leukémia esetén akár évtizedekig is így maradhat.

Néhány jellemző tünet:

  • a vérszegénység jelei: sápadt bőr, légzészavarok, fáradtságérzés;
  • visszatérő fertőzések;
  • vérzések;
  • megnagyobbodott nyirokcsomók;
  • hasi puffadás a megnagyobbodott máj és lép miatt;
  • láz és éjszakai izzadás.

Krónikus leukémiában a csontvelőben túl sok fehérvérsejt képződik. Ez a krónikus limfoid, ill. krónikus mieloid leukémia el­nevezésekben is tükröződik; előbbiben a limfociták, utóbbiban a mielociták jutnak túlsúlyba.

Az első jellemző tünet a fáradtságérzés. Bizonyos idő múlva a lép megnagyobbo­dik, és ez hasi fájdalmat okoz. Majd a be­teg elkezd fogyni, csontjai fájnak, orrvér­zése lehet. Sokat izzad, és a melegtől job­ban szenved, mint az indokolt lenne.

A diagnózis módja

A leukémia minden fajtája progresszív be­tegség, és a krónikus típusok kevés tünet­tel járnak. Idősebb korban, ha már a tüne­tek nyilvánvalóak, orvoshoz kell fordulni. Akut leukémiákhoz hasonlóan teljes vér­kép vizsgálata szükséges a vörös- és fehér­vérsejtek teljes körű elemzésére.

Kezelési lehetőségek

Többféle kezelési lehetőség létezik a leu­kémiák típusától is függően:

  • Limfoid leukémia esetén: mivel a leg­több beteg hosszú időn át tünetmentes, csak akkor lehet és érdemes kezelni, amikor már a tünetek felbukkantak. So­kakat kezelnek pl. transzfúziókkal a sa­ját vérképzés serkentése, támogatása céljából. Ezek a betegek akár 10 éves túlélést is megérhetnek. A leggyakoribb halálok náluk valamilyen fertőzést kö­vető állapot.
  • A myeloid leukémia is enyhébb formá­ban kezdődik, 3-4 évig csak enyhébb tüneteket észlelnek. Átfordulhat akut leukémiába, amelyet nehezebb kezelni. A várható élettartam az ötéves túlélés volt, de a gyógyszeres kezelés fejlődésé­vel ez mára kitolódott. A csontvelő­ átültetés pedig fiatalabb betegek számá­ra jelent jó esélyt.

Hajas sejtes leukémia

Általában középkorúakon fordul elő, és ritka betegség, csontvelői zavar következménye. Neve a vérkenetben található sejtek alakjára utal. Tünetei ha­sonlóak az anémiához a visszatérő fertő­zések, (a nagyobb lép miatt fellépő) hasi fájdalmak révén. A hajas sejtes leukémia jól reagál a klórdezoxiadenozin tartalmú készítménnyel végzett kezelésre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.