Gyermekbetegségek

Leukémia gyermekkorban

A gyerekek körében leggyakrabban előfor­duló rákbetegség. Az 5-14 év kor közötti haláleseteknél a második leggyakoribb ok. A leukémiában tumorsejtek alakulnak a csontvelőből, amelynek eredetileg az lenne a feladata, hogy vérlemezkéket, vörös- és fehérvérsejteket állítson elő. A tumorsejtek reprodukálják magukat, helyettesítve az egészséges sejteket, és így tönkreteszik a csontvelőt. Ennek következtében a vér egyre szegényebb lesz immunvédekező sejtekben.

A gyerekkorban megjelenő leukémiának lefolyása szerint két fajtája ismert:

  • Akut: ha hirtelen jelenik meg a betegség és agresszív lefolyású.
  • Krónikus: ha lassú lefolyású.

A betegség által megtámadott csontvelő típusa szerint lehet limfoid vagy mieloid. Az akut limfoid leukémia a leggyakoribb (az összes gyerekkori leukémiás eset 75%-a), legtöbbször négyéves kor körül jelentkezik, és inkább a fiúkat érinti, mint a lányokat.

Okai

Pontosan nem ismertek, bizto­san szerepet játszanak benne a genetikai tényezők, a vírusfertőzések, az összefoglaló néven rákkeltő anyagoknak nevezett kémiai anyagok, mint a benzol, a petró­leumszármazékok, a növényvédő szerek és az ionizáló sugárzások.

A genetikai tényezők közül a leggyakrabban az egypetéjű ikreknél vagy a kromoszóma ­rendellenességben szenvedő gyermekeknél (Down-szindróma, Klinefelter-szindróma) fordul elő leukémia. A vírusok közül esetleg az Epstein-Barr vírus és a retrovírus lehet felelős a leukémiáért.

Tünetek

A leukémiás megbetege­déskor nagyfokú vérszegénység alakul ki (vörösvértestek hiánya), súlyos és ismétlődő fertőzések (a fehérvérsejtek termelésének hiánya miatt) vagy várat­lan bevérzések (a vérlemezkék hiánya miatt). Attól függően, hogy akut vagy krónikus leukémiáról beszélünk-e, a tünetek megjelenése változó. Láz, sápadtság, kis bevérzések a bőrön, étvágycsökke­nés, végtagfájdalom, a nyirokmirigyek megduzzadása, megnagyobbodott máj és epe, érzékenység, aluszékonyság, visszatérő fertőzések.

Diagnózis

Az első vérvétel kimutatja a vérsejtszám egyensúlyának felborulását, és a vérlemezkék számának eltérését. Mégis, ahhoz, hogy pontosan megálla­pítsuk, melyik típusú leukémiáról van szó, gerincvelő-biopsziát kell végezni.

Terápia

Alapja a kemoterápia és a csontvelő-átültetés. Manapság sok gyermek teljesen felgyógyul ebből a súlyos betegségből, hála a jó diagnosztikának és a javuló gyógymódoknak. Tény, hogy az akut, nem kezeit leukémia gyors halálhoz vezet, míg a kemoterápia és a csontvelő-­átültetés segítségével a gyermekek 80%-a sikeres győzi le a gyilkos kórt. A krónikus leukémia viszont változó módon nyilvánul meg, olyannyira, hogy néhány formája (mint a limfatikus krónikus leukémia korai szakaszában) nem is hat az életkilátásokra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.