Betegségek és megelőzésük

Árpa tünetei, kezelése gyermekeknél

Okai:

Az árpa apró, gyulladásos csomó, amely a szemhéj szélen helyezkedik el. Általában bakteriális eredetű. Serdülőkorban igen gyakori, ezért az orvosok azt feltételezik, hogy a hormonális tényezők nagyban hozzájárulnak az árpa kialakulásához.

Így jelentkeznek a panaszok:

Eleinte fáj az ember szeme, különösen, amikor behunyja, majd kis, vörös duzzanat keletkezik. Ezután apró, sárgás színű domborulatként, a szempillák tövénél kialakul a gennygóc. A szem könnyezni kezd, ég, idegentestérzés gyötri a kis pácienseket.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

A szemhéj szélen megjelenő vörös duzzanat, illetve gyakran kiújuló árpa esetén vigyük el a gyermeket gyerekorvoshoz vagy még inkább szemészhez.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Körömvirág krém: a körömvirágos gyógykrém puhítja a bőrt, enyhén gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatású, ily módon elősegíti a genny­góc gyógyulását. Naponta többször kenjük be vele az érintett felületet.
 • Édeskömény borogatás: az édesköménynek ez a fajta, külsőleg való alkalmazása enyhíti a gyulladással járó panaszokat, a duzzanatot és a fájdalmat.

Így alkalmazzuk: egy teáskanál szétnyomott édesköménymagot 250 ml vízzel leöntünk. Fedő alatt 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és kissé hűlni hagyjuk. Egy kendőt megmártunk benne, majd 15-20 percig a szemre helyezzük.

 • Az árpa akut gyulladása zajlik, a szemhéj világospiros és duzzadt. Bőséges könnyfolyás, szúró fájdalom tapasztalható, a fájdalom hűvös borogatás hatására enyhül: Professional Medical (mézelő méh), 1-4 óránként.
 • Az árpa kialakulása erős fájdalommal jár, a szemhéjak széle összeragad a váladéktól; a gyermek fokozottan érzékeny a huzatra és a hidegre; meleg hatására enyhülnek a panaszok: Professional Medical (mészkénmáj), naponta háromszor.
 • Az árpa gyakorta alakul ki az alsó szemhéjon, a duzzadt szemhéj -széleken mézsárga váladék képződik: Professional Medical (grafit), naponta háromszor.
 • Az árpa vissza-visszatér, a szemhéj széle megkeményedik, a szem száraz; a szemhéj szél és a szemzug gyakran begyullad: Professional Medical (szarkaláb), naponta kétszer.
 • Gyakori visszaesés esetén, amikor a Staphisagria már nem segít: Professional Medical (kén), naponta kétszer.
 • Túrós szempakolás: csillapítja a fájdalmat, segít megelőzni a duzza­nat és a pirosodás kialakulását.

Így alkalmazzuk: két evőkanál túrót kevés tejjel elkeverünk és egy mull­pólyára kenünk. Jó tíz percre a zárt szemre helyezzük. Napi két-három alkalommal ismételjük az alkalmazást.

 • Mentás szemborogatás: a szem irritációira és gyulladásos folya­mataira mentát ajánl a hagyományos kínai orvoslás. A kötőhártya­gyulladás címszó alatt olvashatunk a mentás pakolás elkészítésének módjáról.
 • Lenmagos szemborogatás: az ősi indiai orvostudomány jól bevált szere a lenmag. Árpa esetén elősegíti a gennygóc érését és kiürülését.

Így végezzük: egy evőkanál durvára darált lenmagot egy csésze tűzforró vízzel elkeverünk. Jó hét percig állni hagyjuk a lenmagkását, ami ezalatt megduzzad, majd egy fehér kendőt megmerítünk benne, és azt tíz percre a csukott szemhéjra helyezzük. Napi háromszor ismételjük a borogatást.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • Gyakran visszatérő árpa esetén elsődlegesen az immunrendszert kell erősítenünk. Ügyeljünk rá, hogy gyermekünk változatosan táplál­kozzon, sok friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon, ezenkívül sokat mozogjon friss levegőn.
 • Óvjuk gyermekünk szemét lehetőleg minden irritáló szertől, a por­tól, a kipufogógáztól stb.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.