Fájdalom enyhítése

Árpa és jégárpa (szem) tünetei és gyógyítása

Tünetek

  • Árpa: fájdalmas, vörös, pattanáshoz hasonló dudor a szemhéj szegélyén.
  • Jégárpa: jól körülhatárolható, fájdalmas csomó a szemhéj szövetrétegein belül.
  • Mindkettő: beteges könnyezés és olyan érzés, mintha valami volna a szemben.

Veszélyeztetett csoportok

Árpa vagy jégárpa bárkin kifejlődhet, előfordulása azonban különösen gyerekeknél gyakori. A bakteriális szemhéjgyulladás növeli az árpa és a jégárpa kifejlődésének kockázatát.

Kialakulása

Az árpa akkor alakul ki, ha a normálisan is a bőrön lévő staphylococcus baktériumok megfertőzik a szempilla tövénél lévő faggyúmirigyeket. Kellemetlen érzéssel kezdődik, egy napon belül viszont fájdalmas, vörös duzzanat képződik, amely úgy néz ki, mint egy gennyes pattanás. Néhány nap múlva az árpa kifakad, és eltűnik. Többnyire nem veszélyezteti a szemet és a látást.

Szem: árpa és jégárpaAz árpa a szemhéj külső felszínén alakul ki, időnként azonban a szemhéj belsején is előfordulhat. Ezt belső árpának nevezik. Fájdalmasabb, nagyobb duzzanattal jár, mint a külső árpa. Előfordulhat, hogy nem fakad ki, hanem fokozatosan visszafejlődik. Mindkét típus hajlamos a kiújulásra, de a belső árpa esetében ennek valószínűsége nagyobb.

JégárpaA jégárpa az árpától abban különbözik, hogy a szemhéjlemezen belül fejlődik ki, egy elzáródott faggyúmirigyben. Nem annyira fájdalmas, mint az árpa, de a szemhéj erőteljesebb duzzadását válthatja ki.

Mit tegyünk?

Mártsunk tiszta pamutkendőt olyan meleg (nem forró) vízbe, amelyet még el lehet viselni, és tegyük közvetlenül az érintett szemre. Ismételjük ezt meg óránként. Ha az árpa kifejlődésének oka egy befelé növő szempilla, annak óvatos eltávolítása megszünteti a problémát. A jégárpa hosszabb idő alatt gyógyul, és idültté is válhat. Ha a dudor nem múlik el néhány hét alatt, keressük fel az orvost.

Kezelés

Gyógyszerek

Az orvos esetenként antibiotikus kenőcsöt ír fel, amelyet közvetlenül az árpára kell kenni. A kezelést többnyire szájon át szedett antibiotikumokkal is kiegészítik. Ha a jégárpa nem tűnik el hat héten belül, az orvos kortikoszteroidot fecskendezhet bele. Ez rendszerint megszünteti a gyulladást és eltünteti a dudort.

Műtéti kezelés

Nagyon nagy és fájdalmas árpa esetében sebészi beavatkozásra van szükség. Ez egy egyszerű, ambulánsán végrehajtható rutineljárás, amelynek során az orvos felszúrja az árpát, és óvatosan kinyomja belőle a gennyet és a felhalmozódott váladékot. A műtéti leszívást néhány napos antibiotikumkúra követi.

A jégárpát, ha a szteroidinjekció hatására sem múlik el, műtéti úton is el lehet távolítani. Ez szintén elvégezhető járóbeteg ellátás keretében, helyi érzéstelenítés mellett.

Megelőzés

A megelőzésben a higiénés szabályok betartása segíthet. Amennyiben hajunk és bőrünk zsíros, gyakran mossuk meg samponnal, illetve kímélő szappannal.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: A gyógynövénygyógyászok gyakran szemvidítófű-cseppeket vagy borogatást ajánlanak a szembetegségek kezelésére. Az orvosok viszont ellenzik bármely gyógynövény, házilag készült szer szembe juttatását, mert az növeli a súlyosabb szemgyulladások kialakulásának veszélyét.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.