Betegségek és megelőzésük

Asztma tünetei gyermekkorban, kezelése

Okai:

Az asthma bronchiale a légutak gyakran krónikus lefolyású megbete­gedése, ami sajnos egyre inkább érinti a gyermekeket is. Az asthma görög szó, annyit jelent: zihálni. Az asthma bronchiale kiváltó oka többnyire (háziporatka-, fűpollen-, állatszőr-) allergia, de egy fertőzést követően is kialakulhat ez a légúti megbetegedés. Gyakran jelentkezik nem tökéletesen kikezelt bronchitis után.

Genetikai hajlam

Azok a gyermekek, akiknek családjában jelen van az allergiára való hajlam, hajlamosabbak az asztmás megbetegedésekre. Esetükben a lég­úti megbetegedések mellett egyéb allergiás problémák is jelentkeznek, Így az asztmás gyermekek bőrén már csecsemőkorban kialakulhat az ekcéma, ami később atopiás dermatitishez vezet. Az asztma bármely életkorban felléphet. A betegség lefolyása igen eltérő lehet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy bizonyos életszakaszokban, pl. a serdülőkort követően, igen gyakran magától elmúlik.

Így jelentkeznek a panaszok:

Az asthma bronchiale jellegzetes tünete a sípoló légzés és az ún. lég­csőzörej: a mellkasból hallatszó nyikorgó, húzó hang. A jellegzetesen kilégzéskor jelentkező légúti panasz oka a hörgők hirtelen szűkülete. Tovább nehezíti a levegő áramlását a légutakban képződő nyák. A mell­kasi szorító érzés, a nehéz légzés mellett gyakran rohamszerű köhögés is kínozza az asztmás gyereket, ezenkívül a légszomj jelentkezése a gyermekekben gyakran félelmet vált ki.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Az asthma bronchiale komoly betegség, ezért minden esetben szakorvosi kezelést igényel. Főképp egy akut asztmaroham válhat életveszélyessé, ezért megállítása sürgősségi gyógyszerekkel lehetséges. Létezik néhány hatékony gyógyszer, amelyekkel a kezelőorvos segíthet a kis beteg állapotán. Amennyiben az asthma bronchiale gyógyszeres beállítása megfelelő, a gyermek egészen jól viseli a betegséget, és életminőségében alig érzi korlátozva magát. Kísérő kezelésekkel, pl. gyógynövényekkel és Kneipp-féle alkalmazásokkal további segítséget nyújthatunk neki.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Asztma-gyógynövénytea: ez a saját összeállítású tea ellazítja a lég­utakat, megkönnyíti a gyermek számára a nyák felköhögését és erősí­ti a nyálkahártya ellenállását.

Így készül a tea: egy evőkanál kandillát (katicavirág), egy teáskanál édesgyökeret és egy teáskanál ánizst jól felaprítunk és összekeverünk. 200 ml forró vízzel fölöntjük, és 10 percig fedő alatt állni hagyjuk. 4-6 héten keresztül naponta háromszor itassunk meg egy csésze teát a gyermekkel az étkezések előtt.

 • Martilaputea: ez a tea is megkönnyítheti a gyermek légzését.

Így készül a tea: két teáskanál patikai martilaput 250 ml vízzel leforrá­zunk, öt percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és kevés mézzel ízesítjük. Adjunk a gyermeknek a teából naponta többször néhány kortyot.

Enyhébb panaszok esetén a következő szerek segítenek:

 • Gyermekünk asztmája gyakran párosul émelygéssel, hányással. Görcsös köhögési rohamai vannak. Ijedség, hőség hatására, az éjsza­ka folyamán erősödnek a panaszai: Professional Medical (réz), kétóránként.
 • Gyermekünknél hirtelen, elsősorban éjszaka vagy akár hideg szél, ijedség, harag következtében jelentkezik a légszomj. Sípoló a légzése és szárazan köhög. Nagyon nyugtalan benyomást tesz: Professional Medical (alpesi sisakvirág), kétóránként.
 • Gyermekünknél gyakran jelentkezik hörgő jellegű köhögés, ne­hezen oldódó nyák. Gyakran öklendezik és hány is, sápadt – orcái viszont pirosak -, nagyon félénk benyomást kelt: Professional Medical (hánytatógyökér), naponta háromszor.
 • Gyermekünk még nagyon kicsi, nagy mennyiségű nyákot termel, amit nem tud felköhögni. Légzés közben hangos szörtyzörej hallha­tó: Professional Medical (hánytató borkő), naponta háromszor.
 • Az asztma főleg megerőltetés hatására alakul ki. Vastag, sárga nyák képződik a hörgőkben. Gyermekünk nem tud mély lélegzetet venni. Panaszai inkább reggel felé, megerőltetés hatására erősödnek: Professional Medical (glaubersó), naponta háromszor.
 • Krónikus asztma esetén vigyük el gyermekünket homeopátiás or­voshoz, hogy adott esetben konstitúciós kezelést alkalmazzon.
 • Mustáros borogatás: megtisztítja a hörgőket a makacs lerakódástól, és ellazítja a légutakat.

Így végezzük a borogatást: 15 g mustárlisztet keverjünk el egy liter meleg vízzel. Nedvesítsünk meg egy vászonkendőt a folyadékban, csöpögtes­sük le, majd tegyük a mellkasra. Meleg gyapjúkendőt terítsünk rá, és 20 – 30 percig hagyjuk a mellkason.

 • Zöld tea: Kínában még ma is egyenesen nemzeti italnak számít, amit gyermekkortól fogva rendszeresen isznak. A zöld tea számos, az egészségre nézve kedvező anyagot és kis mennyiségben teofillint is tartalmaz. Ez az anyag kitágítja a légcsőrendszert, ezért az aszt­materápiában is alkalmazzák. A zöld teát akkor kedveltethetjük meg gyermekünkkel, ha nagyon gyengére készítjük (kevés tealevél csé­szénként), kevés mézzel édesítjük, esetleg egy kevés gyümölcslevet, pl. szüretien almalevet adunk hozzá.
 • „Belső erősítő” légzőgyakorlat: ezt a speciális légzéstechnikát Kíná­ban már több száz éve sikeresen alkalmazzák. Két részből áll. Természetes légzés: álljon a gyermek laza testtartásban, lábait tegye váll szélességű terpeszbe, lábfejeit fordítsa enyhén befelé. Ezt követően vegyen mély lélegzetet az orrán át, szívja a levegőt egészen mélyre, az altestbe. A be- és kilégzés ritmusának megfelelően hasát domborítsa ki, majd húzza ismét be. Hogy érezze, miről is van szó, fektesse a kezét a hasára. Fordított légzés: ezúttal belégzés alatt húzza be a gyermek a hasát, mell­kasát pedig tágítsa ki, amennyire csak tudja. Kilégzéskor tegye ennek fordítottját, hasát domborítsa ki és mellkasát lazítsa el.
 • Gyógynövénytea: a régi indiai orvoslás az asztmás panaszok enyhí­tésére a következő gyógynövények keverékéből készült teát ajánlja: majoránna, édesgyökér, gyömbér.
 • Az ájurvédikus asztmaterápia jól bevált módszerei közé tartoznak a szelíd mozgások, mint pl. a jóga-, illetve egyéb légzőgyakorlatok, melyeket már gyermekkorban el lehet sajátítani. Főként a főtusz póz (garbhászana) nevű jógagyakorlat könnyíti meg kis asztmabetegünk számára a kilégzést.

Így végezzük: gyermekünk hanyatt fekszik, lábait kinyújtja; először belélegez, majd kilégzéskor behajtja a lábait és kezével felhúzza a mell­kasához. Mély lélegzetet vesz, majd kilégzés közben homlokát a térdére helyezi. Röviden visszatartja a lélegzetét, majd jó harminc másodpercen keresztül ki- és belélegez. Végezetül ellazul. Ha kényelmetlen ez a póz, hamarabb be lehet fejezni a gyakorlatot.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

Az allergiás eredetű asztmát a legkülönbözőbb allergének kiválthatják. Leggyakoribb allergénnek mégis a pollen, a háziporatka, az állatszőr és a toll számít.

 • Lakásunk, különösen a gyermekszoba berendezésekor mellőzzünk minden porfogót, pl. a lószőr matracot, a nagy, nehéz függönyöket, a tollágyakat és tollpárnákat. Inkább szerezzünk be műanyag matracot, amely ugyanolyan kényelmes.
 • Virágzó cserepes növényeknek semmi keresnivalójuk a gyermekszo­bában.
 • A légúti nyálkahártya permetköddel szembeni érzékenysége miatt különösen óvatosnak kell lennünk a hajspray-k és dezodorok használa­ta közben, ha gyermekünk a közelünkben tartózkodik.
 • Köztudott, hogy az asztmás betegeknek, közülük is különösen a gyermekeknek nagyon árt a cigarettafüst, ezért a környezetükben abszolút tilos a dohányzás.
 • Fűtésidényben ügyeljünk rá, hogy a levegő hőmérséklete 21 – 23 °C-os, a páratartalma pedig 40 – 50 százalékos legyen; szellőz­tessünk gyakran, ezzel csökkenthető a penészgomba- és háziporatka ­allergia kialakulásának kockázata, s az ezzel járó asztmatikus pana­szok is elkerülhetők.
 • Az iskolai félelmek vagy családi konfliktusok következtében kialakuló stressz tovább terheli az asztmás gyermeket. Ezen a téren a lazító gya­korlatok nyújtanak segítséget. Olyan módszerek, mint az autogén tréning, már gyermekeknél is alkalmazhatók; segítenek oldani a belső feszültséget és ezáltal oldják a hörgők görcsét. Ha bizonyos esetekben mégsem kerül­hető el egy stresszhelyzet (pl. dolgozat vagy vizsga előtt), érdemes inhalá­ciós hörgőtágító szert használni, amit az orvos rendelhet el.
 • Tegyünk róla, hogy gyermekünk minél többet mozogjon a friss leve­gőn – ez erősíti az immunrendszerét és stabilizálja a tüdőfunkciót. Az úszómozgás tágítja a mellkast, a nedves levegő jót tesz a hörgőknek.
 • Vigyázzunk a hideggel: akut hidegingerre a hörgők spontán össze­húzódással reagálnak. Védjük gyermekünket hideg téli napokon.
 • Egy klímakúra valamilyen allergénszegény környezetben, pl. az Északi-tengernél vagy az Alpokban, gyakran valóságos csodát művel­het a kis asztmás beteggel. Próbáljunk hát a családdal rendszeresen ilyen környezetben tölteni szabadságunkat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.