Gyógynövények

Édeskömény származása, alkozóelemei, élettani hátasi

Édeskömény (Foeniculum vulgare) története, alkalmazott drogjai

Az édesköményt már 4000 évvel ezelőtt is a felfúvódás elleni kiváló szerként ismerték. A későbbi szerzők is emésztés javítására ajánlják a növényt. A középkorban viszont elsősorban, mint köhögés és letapadt nyák elleni szert dicsérik. Ma a fentiek mellett az édes­köményt gyomor- és bélpanaszok esetén használják előszeretettel. Ezeken túl az édes­kömény termése közkedvelt fűszer, egyes változatainak szárgumója a mediterrán konyha fontos alapanyaga.

A mediterrán országokban őshonos növényt a rómaiak szállították Észak-Európába, Amerikába pedig az európai telepesek. Manapság szinte min­denhol megfigyelhető a szabadban, főként a lúgos kémhatású talajokon a tengerek mentén. A növényt már régóta nagy becsben tartják. 812-ben Nagy Károly, frank uralkodó elrendelte, hogy „a farmokon és kolostorok kertjeiben termesszenek édesköményt birodalomszerte” élelmiszerként és gyógynövényként is.

Az ernyősvirágzatúak (Apiaceae) családjába tartozó édeskömény Dél-Európában és a Földközi-tenger mellékén őshonos. Közép- és Dél-Európa számos országában, többek között Magyarországon is termesztik, néhol elvadulva is megtalálható. A drog fűszeres, ánizsra emlékeztető illatú.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a keserű édeskömény – Foeniculum vulgare Miller subsp. vulgare var. vulgare, valamint az édeskömény Foeniculum vulgare Miller subsp. vulgare var. dulce (Miller) Thellung egész, száraz résztermése hivatalos (Foeniculi amari fructus – keserű édeskömény termés; Foeniculi dulcis fructus – édeskömény termés). A kese­rű édeskömény, illetve az édeskömény termésének illóolajtartalma 40 ml/kg, illetve 20 ml/kg.

Az utóbbi drog illóolajának anetoltartalma magasabb (minimum 60% vs. min. 80%). Hivatalos még a keserű édeskömény érett terméséből (Foeniculi amari fructus aetheroleum) és a növény föld feletti részéből (Foeniculi amari herbae aetheroleum) víz-gőz-desztillációval nyert illóolaj is. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyv előírása szerint a keserű édeskömény termés illóolajának anetoltartalma 5 5-75%, fenchontartalma 12-25%, a herbából nyerhető olaj ehhez hasonló összetételű.

Az egyiptomiak az édesköményt emésztési panaszokra használták, az ókori görög orvos, Hippokratész pedig a kólika gyógyítására javasolta gyermekeknél. A rómaiak a katonáknak adták, hogy erősek legyenek, mi­közben a hölgyek azért fogyasztották, hogy vékonyak maradjanak. Plinius azt állította, hogy huszonkét különféle betegség kezelésére alkalmas.

A britanniai római légiók hátrahagyták a „szabadban termesztett édes­kömény” örökségét, amit az őslakosok abban a hitben vettek át, hogy a növénynek hatalmas gyógyító ereje van és távot tartja a gonoszt. Egy ki­lenc növényt leíró, ősi szövegben, az édesköményt igen hatásos fájda­lom és méreg, árulás és cselvetés, boszorkányság és gonosz lények elle­ni szerként írják le.

  • A legjobb, ha a magvakat sejt­tálcába vetjük, 15-20°C talaj­hőmérsékleten, így gyorsan és egyenletesen csíráznak ki.
  • A fiatal növényeket érdemes na­pos helyre, termékeny, jó víz­elvezetésű, tápanyagban gazdag földbe ültetni.
  • Az édeskömény évelő növény, de csapadékos, hideg teleken jó­részt kifagy.
  • Több növényt ajánlott ültetni, ha a levelekre is, és a magokra is egyaránt szükségünk lesz.
  • A növény magától is képes el­terjedni és szaporodni.

Konyha

Az édeskömény édes, ánizshoz hasonlatos ízű, ami remek kiegé­szítő olyan ételekhez, mint a bá­rány, a sertés, az olajos halak, de bizonyos zöldségek, például a ló­bab mellé is kínálják. Adjunk egy kevés levelet a gyökérzöldsé­gekből, paradicsomból, krump­liból és céklából készült salátá­hoz. Az édeskömény tökéletes a halpácoláshoz és a haltörzshöz. A halat grillezhetjük, süthetjük az édeskömény levelein és szárain. Vágott köményleveleket adhatunk joghurthoz, tejfölhöz és créme frakhe-hez, illetve tepsiben sült krumplihoz. A terméseket pedig süteményekhez, kenyérhez, sava­nyúsághoz és párolt egreshez ér­demes hozzáadni.

Gyógyászat

Az édesköménytea jó a bélgör­csökre, emésztési zavarok­ra, puffadásra, szélgörcsökre, irritábilis bélszindrómára (IBS) és gyermekkólikára. A szemet borogatva enyhíti a gyulladást, a fájdalmat, és a kötőhártya­gyulladást. Az édesköménnyel történő szájöblítés hatásos az ínybetegségek ellen.

Összetört levekből és szárakból készített borogatást használjunk a szoptatás során megduzzadt és fájó mellekre. Terhesség alatt kerüljük az édeskömény túlzott belsőleges használatát.

Háztartás

A háziállatok szőrébe dörzsölt levelek távol tartják a bolhá­kat és tetveket az állattól, sőt a fekvőhelyüktől is. Az édeskö­mény zöld és a bronz levelű vál­tozatát is lehet használni.

Az édesköményes fürdő élén­kítő hatással van a bőrre. Ha az édesköményt egy tál forrás­ban lévő vízbe rakjuk, és arcun­kat ezzel gőzöljük, kisimulnak a ráncaink. A terméseket és a leveleket mélytisztító arcgő­zölésre is lehet használni.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

Az édeskömény termés több mint 2%, a keserű édeskömény termés pedig több mint 4% illóolajat tartalmaz. A keserű édeskömény illóolajában főkomponensként transz-anetol, mellékkomponensként fenchon található meg. A drog édes ízének intenzitása az illó­olajban található édes ízű transz-anetol és a kesernyés ízű fenchon arányától függ. Az édeskömény illóolajában transz-anetol van a legnagyobb mennyiségben. A drogok további tartalomanyagai a fahéj sav-származékok, kumarinok, flavonoidok és zsírosolaj.

Lélektani hatása

Az édeskömény alkalmas a csapongó vagy elfojtott gondolatok, az elszabaduló vagy bennrekedő indulatok, harag felszámolására. Megnyugtatja a háborgó lelket. Segíti a jóindulat és a tiszta szándék megjelenését. Szünteti a szélsőséget, a félelmet, a szo­rongást, oldja a pánikot, fokozza a magabiztosságot, az önbizalmat, a fogékonyságot. Enyhíti a mérgelődést. A gondolatokat tisztítja és az elmét emelkedettebb állapotba segíti. Kimozdít a közömbösség állapotából. Csökkenti a gátlásokat, állhatatossá tesz, ezért afrodiziákumként is használható.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A tradicionális gyógyászatban az édeskömény termése csecsemők szélhajtó, görcsoldó teájának fő komponense, ezen túl emésztést serkentő, étvágyjavító teakeverékek alkotó­eleme. Köhögéscsillapító, nyákoldó, ízjavító valamint tejszaporító hatása miatt is alkal­mazzák. Külsőleg szem- és torokgyulladásban öblögető szerként használják.

Preklinikai vizsgálatok

In vitro kísérletekben bizonyították a drog néhány kórokozóval szembeni antibakteriális és gombaellenes hatását. Állatkísérletekkel igazolták a keserű édeskömény forrázatának, ill. az illóolaj fő komponenseinek, az anetolnak és fenchonnak nyákoldó és köptető hatását. Karminatív hatásával kapcsolatosan kevés kísérletes adat áll rendelkezésre.

Tengerimalac ileumon vizsgálva a keserű édeskömény alkoholos kivonata dózisfüggően csökkentette az acetil-kolin és hisztamin indukálta simaizomgörcsöt. Állatkísérletek során megfigyelték, hogy az édeskömény növeli a gyomor spontán motilitását. Alkoholos kivonata gyulladás­csökkentő hatású.

Népi gyógyászati indikációja alapján az édesköménynek tejelválasztást fokozó hatást tulajdonítanak (ezért tejszaporító teák alkotórésze), amelyet állatkísérletes bizonyítékok is alátámasztanak. A tejelválasztás fokozásában szerepe lehet annak, hogy a dopaminhoz hasonló szerkezetű anetol a dopaminreceptorokon kompetitív antagonistaként viselkedik.

Az édeskömény ösztrogénszerű hatását is bizonyították. Állatkísérletekben az édes­kömény kivonata nagy dózisban ösztrogénszerű aktivitást mutatott, ösztruszt indukált, növelte a cervix tömegét ovariektomizált patkányokon. Az anetol (és különösen az anetolból képződő dimer molekula, a dianetol) hasonló szerkezetű, mint az ösztrogénaktivitást mutató dietil-stilbösztrol, ezért feltételezik, hogy ezek a vegyületek a felelősek a hormon­hatásért.

Humán bizonyítékok

Csak kevés klinikai adat áll rendelkezésre. Édesköményt, kamillát és citromfüvet tartalma­zó készítmény randomizált, kettős vak vizsgálata során placebóval összevetve szignifikán­san jobban enyhítette csecsemők kólikás hasfájását. Egy másik vizsgálatban megfigyelték, hogy egy 9 gyógynövényt (többek között édesköményt) tartalmazó termék hatásosan csökkentette kisgyermekek görcsös hasi panaszait.

A tejelválasztást fokozó hatást humán vizsgálatban nem igazolták, de a hatás meglétét a tradicionális felhasználás során nyert tapasztalatok igazolják. Az édeskömény illóolajának komponensei átjutnak az anyatejbe, így a tejszaporító tea fogyasztásának „mellékhatása­ként” a csecsemők görcsös hasfájása is csillapítható.

Az édeskömény ösztrogénszerű aktivitását feltételezve vizsgálták, hogy a termés kivo­nata mennyire hatásos hirsutismus kezelésében. Azt találták, hogy 12 hetes kezelés után az alkoholos édesköménytermés-kivonatot tartalmazó krém dózisfüggően csökkentette a szőrrel borított terület nagyságát az arcon.

Indikációk, adagolás

Az édeskömény alkalmazható emésztés elősegítése céljából, emésztési panaszok (teltség-érzés, felfúvódás, gyomorgörcsök) leküzdésére karminatívumként, felső légúti gyulladás esetén, hörghurutban köptetőként és köhögés csillapítására. Kismamáknak tejszaporító-ként is ajánlott fogyasztása. Előszeretettel használják a gyermekgyógyászatban szélhajtó­ként, étvágyjavítóként, hörghurutban köptető-köhögéscsillapítóként. Kisgyermekeknél is biztonsággal alkalmazható a drog.

Napi adagja felnőttek esetén 5-7 g drogból készült forrázat vagy ennek megfelelő készítmény. Az illóolaj dózisa 0,1-0,6 ml. Az összetört termésből tea készíthető. Csök­kentett dózisban kisgyermek emésztési panaszai, sőt hasmenés esetén is jól alkalmazható: utóbbi esetben görcsoldó hatása és a teával végzett folyadékbevitel is előnyös. Alkalmazá­sát a gyermekek jól tolerálják, általában kedvelik az ízét. Teakeverékekben ízkorrigensként is alkalmazzák.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Specifikus nemkívánatos hatás, interakció nem ismert. A transz-anetol állatkísérletekben nagy dózisban májkárosító, egyes májenzimeket indukáló hatást mutatott. Kisgyermeknél az anetol nagy dózisban toxikusnak bizonyult (magas vérnyomást, folyamatos sírást, cianózist, étvágytalanságot, izomrángatódzást stb. okozhat), ezért az illóolaj alkalmazását kerülni kell. Terápiás dózisú drog alkalmazása esetén a transz-anetol nem okoz nemkívá­natos hatásokat. Terhesség és szoptatás alatt a drog és az abból készített tea az ajánlott adagban biztonságosan alkalmazható, de az illóolaj alkalmazása kerülendő. Az illóolaj aromaterápiás használata epilepsziás egyéneknél néhány esetben görcsrohamot váltott ki, ezért ilyen betegeknél kerülni kell alkalmazását.

Legfontosabb tudnivalók az édesköményről dióhéjban

  • Az édeskömény háromféle formában is egészséges élelmiszer: maghoz hasonló termését és gyökerét gyógy­szerként használják hörghurutra, illetve felfúvódás ellen, húsos gumója pedig ízletes főzelékféle.
  • Az édesköményben található éterolajok csökkentik a felfúvódást, oldják a bél­görcsöt, serkentik az epefolyadék-kép­ződést.
  • Minél több epefolyadék kerül a belekbe, annál egészségesebb a bél­flóra. Csecsemőknek hasfájásra igen jó az édesköménytea, de a felfúvódásra hajlamos felnőttek számára is jó segít­ség.
  • Az édesköménytea hatékony gyógyszer köhögés ellen is. Hatása növelhető, ha a teát édesköménymézzel édesítjük.
  • Az édesköményt aromásító anyagként az élelmiszeripar mellett a parfümkészí­tésben is alkalmazzák, a hagyományos kínai gyógyászatban is igen fontos sze­repe van
Egészségünkre gyakorolt hatása: Éterolajainak köszönhetően az édeskömény nemcsak a légző­szervek tisztítására alkalmas, de arra is, hogy megnyugtassa a háborgó gyomrot.

Egészségtani jelentősége

Az édeskömény ideális „gyógyzöldség” mindazoknak, akik emésztési problémákkal küszködnek: hajlamosak a felfúvódásra, telítettségérzésre, szorulásra. Aki viszont hasmenésre hajlamos, ne fogyassza túl gyakran. A kálium vízhajtó és tehermentesítő hatású. Emellett megköti a szövetanyagokat és a zsíranyagokat, valamint az anyag­csere-folyamat végtermékeit, így egyrészt méregtelenítő hatású, másrészt hozzájárul a vér koleszterinszintjének és trigliceridértékének csökkentéséhez. Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy szabályozza a gyomor és a bél műkö­dését.

Az éterolajok serkentik a vérkeringést, és így segí­tik a légutakban lerakódott váladék feloldását, továbbá csíraölő hatásúak. A legfrissebb kutatási eredmények sze­rint a fenchonnak bizonyos típusú rákokkal szemben rák­megelőző szerepe is van. Nők számára van még további három jótékony hatása is: serkenti a szoptatós anyák tej­képződését, kiegyenlíti az alkalmanként észrevétlenül ki­alakult vérszegénységet, tea formájában fogyasztva eny­híti a változókor problémáit.

Egészséges élvezet

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy mindig fe­hér gumót válasszunk, amelynek harsány zöld a levele és ropogós a szára. Az édeskö­ményhez különlegesen jól illenek a savany­kás gyümölcsök, a narancs vagy az alma.

Gyümölcsös édeskömény-saláta

Hozzávalók (2 személyre)

1 édesköménygumó, 1/2 radicchio, 1/2 pi­ros héjú alma, 1 narancs, 2 evőkanál mascapone, 1 evőkanál tejszín, 1 kávés­kanál mangó-chutney (konzerv), 1 kávés­kanál apróra vágott, marinírozott zöld bors, 1/2 narancs leve, só, Cayenne-bors

Elkészítés

Az édesköményt csíkokra vágjuk. A radicchiót darabokra tépkedjük. Az almát megmossuk, kimagozzuk, vékony szele­tekre vágjuk. A narancsot meghámozzuk, a fehér belső héját is eltávolítjuk. A cikke­ket kivágjuk a hártyából. Salátástálban összekeverjük a mascaponét, a tejszínt, a chutney-t, a zöld borsot, a narancs­levet, a sót és a Cayenne-borsot, majd hozzákeverjük a gyümölcsöket és az édes­köményt.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.