Gyermekbetegségek

Az árpa jellegzetes tünetei és terápiás kezelése

A jégárpához hasonlóan, amivel gyakran összetévesztik, az árpa egy zsírt terme­lő szemhéjmirigy gyulladása. Ez a zsír a könnyréteggel együtt felelős azért, hogy a szaruhártyát nedvesen tartsa. Az árpa voltaképpen a Zeiss-mirigyen található apró tályog a szemhéj melletti bőrön.

Okai

A Staphylococcus aureus vagy ritkábban a streptococcus fertőzés okozza a gyulladást. Ez a két baktérium természetesen megtalálható a bőrön. A gyulladás sokszor bélproblémákhoz társul, vagy kötőhártya-gyulladásból fejlődik ki, esetleg a rosszul kezelt szem­héjgyulladásból.

Tünetek

A szemhéj széle megduzzad és kipirosodik, ami kellemetlen érzéssel jár, olyan, mintha idegen tárgy került volna bele. A fény is zavarja a szemet, a könnytermelés fokozódik. Az árpa helyén a szemhéj megduzzad, közepén sárga pont jelenik meg (a genny), ez jelenti az akut gyulladást. Amikor a bőr spontán felfakad és távozik a genny, a fájdalom enyhül.

Terápia

Általában antibiotikumos és kortizonos szemcseppet, kenőcsöt ír fel az orvos. A kenőcs használata előtt a szemhéjat mindig meg kell tisztítani orvosi gőzzel, illetve fertőtlenítővel átitatott vattával (például a szem héjgyulladásnál használt bikarbonátos oldattal). Sebészeti beavatkozásra csak súlyosabb esetekben van szükség, például amikor a szemhéj eldeformálódik.

Homeopátia

A Pulsatilla 5CH a gyul­ladt szemhéjra jó, ami sárgás váladékot termel, ha nincs égő érzés, és a tünetek javulnak hideg vizes borogatás hatására.

Az Apis 9CH a kezdődő árpára és jég­árpára való, amikor a fájdalom éppen csak jelentkezik, és a duzzanat, valamint a pirosodás romlik a melegre, és javul a hidegtől. A Hepar sulfur 5CH, ha nem jelentkezik gennyezés és a meleg jót tesz. A Mercurius solubilis 5CH megkönnyíti a gyors gennyezést, ami után leszárad az árpa. A Pyrogenium 5CH a szervezet reak­cióját javítja a gennyképződésre, amihez mindig Stahpylococconium 5CH járul.

Növényterápia

Hasznosak lehetnek az immunserkentők, mint az Uncaria tormentosa (macskakarom) és az Echinacea (kasvirág). A Juglans regia (közönséges dió) MG 1DH gyulladáscsökkentő, antibakteri­ális, hegesítő hatású. A Platanus orientális (keleti platánfa) MG 1DH az ismétlődő gyulladások esetén hatékony, különösen a szemhéj hólyagokra. Mindegyiket az orvos írja fel, és állapítja meg, hány csepp javasolt a gyermek testsúlyának megfelelően.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.