Betegségek és megelőzésük

Gyermekkori ortopédiai betegségek

Hanyag tartás okai

Oka: az iskoláskorú gyermekek mozgásszegény életmódja, emiatt a váz­izomzat fejlődése elmarad a test gyors növekedése mögött.

A háti görbület (kyphosis) fokozódik, a vállak előrecsapottak, a mellkas lapos. Az ízületek lazák, a sarokcsont kórosan kifelé billen, a láb boltozatai lelapulnak, úgy­nevezett lúdtalp jön létre.

Jegyezzük meg! Megelőzés és kezelés: rendszeres torna az izomerő fokozására (pl. úszás), emlékez­tető heveder használata.

Ferde gerinc (szkoliózis)

A gerinc torzióval társult oldalirányú elhajlását jelenti. Háti szakaszra lokalizálódó formánál bordapúp alakul ki. Osztályzása az okok alapján:

  1. Funkcionális;
  2. Strukturális: idiopathiás (oka nem ismert) és ismert kóreredetű (pl. veleszületett csigolyafejlődési rendellenesség, gerincizom bénulása, idegrendszeri betegségek következtében kialakuló stb.).

Mik lehetnek a tünetei?

Ha a szülő a gyermekénél valamilyen kóros eltérést talál (lásd a vizsgálati le­írást), akkor azt mielőbb ortopéd szakorvosi vizsgálat kövesse, mivel a különféle gerincdeformítások progressziója változó, így a kezelés meghatározása igen fon­tos feladat.

Jegyezzük meg! Vizsgálatnál a következőkre kell figyelni: A gyermeket hátulról megtekintve észlelhető, hogy a vállak egy magasságban vannak-e. Előrehajláskor az esetleges bordapúp jól láthatóvá válik. Megfigyeljük, hogy a törzs és a karok által bezárt háromszögek szimmetrikusak-e.

Továbbá, hogy a fej meghúzásával korrigálható-e a gerincgörbület. Fontos a csípőízület vizsgálata, mert ennek a mozgásbeszűkülése is okozhat gerincferdülést. Röntgenvizsgálat: Lényeges az álló helyzetben történő felvétel készítése, mert ezzel a gerincgörbület mértéke és lokalizációja pontosan mérhető. A kezelés hatékonyságának felmérésére meghatározott időközönként felvétel készítése szükséges.

Hogyan erősíthetjük a hátizmot?

Az elsődleges funkcionális szkoliózisnál a hátizomzat erősítése spe­ciális gerinctornával, úszással. Az iskolai tornán részt vehet. A másodlagos funkcionális szkoliózis esetén fontos az ok tisztázása, mely lehet például az egyik alsóvégtag rövidü­lése (sarokemeléssel a rövidülés kiegyenlítése a feladat, esetenként műtéti korrekció is szóba jöhet). Strukturális szkoliózisnál 20° alatti görbület esetén gerinctorna javasolt. Időszakos ellenőrzés szükséges, progresszió esetén fűző viselése, illetve műtét jön szóba.

Veleszületett csípőficam

Kutatási eredmények! Előfordulási gyakoriság: 1,5%. Lányoknál 4-6-szor gyakoribb. Familiáris elő­fordulás és poligén öröklődésmenet áll a hátterében.
  • Formái a súlyossági fok alapján: instabil, ficamítható csípő; csípőízület fejlődési gyengesége; végül a csípőficam.
  • Vizsgálat: A klinikai vizsgálattal az instabil csípő, illetve a ficam felismerhető. A csípőízület fejlődési gyengesége kimutatásához ultrahang­vizsgálat, illetve 4 hónapos kortól röntgenvizsgálat szükséges. Ezekkel az el­változások jellege és súlyossága megállapítható, meghatározható a szükséges kezelési mód.
  • Kezelés: alapvető minél korábbi és minél kíméletesebb módszer alkalmazása: 7-10 napos korig csak betétes rugi alkalmazható, 3 hetes kor­tól Pavlik-kengyel alkalmazható (fontos annak helyes felhelyezése, beállítá­sa, ortopéd orvos általi ellenőrzése!), elhanyagolt esetek és a kezelés ellenére visszamaradt kóros állapotok megoldása műtéttel történhet: ficamos csípő műtéti helyretétele, a femurvég kóros állásának csontműtéttel való korrigá­lása, illetve a medencecsont átvágása különféle technikák szerint.

Szűrővizsgálattal megelőzhető a csipőficam?

Napjainkban jól szabályozott rendszerben törté­nik a szűrés az egész országban. Az előszűrést 1 hetes, 3 hetes és 3 hónapos korban a házi gyerek­orvosok végzik. Rizikófaktorok felmerülése esetén ortopéd szak­orvosi vizsgálat történik. Kóros esetben az ekkor elkezdett kezelés hatékonysága csaknem 100%-os. Fontos lépés az utóbbi években be­vezetett ultrahangos csípőficam­szűrés. E módszerrel (mely telje­sen veszélytelen eljárás!) követhe­tő a csípőízületek fejlődése, illetve a bevezetett terápia hatékonysága.

Fontos a nagyon korai szűrés és kezelés, mert ezzel a veleszületett csípőficam meg­gyógyítható, így nem kell számolni felnőttkori korai csípőízületi kopással, mely vi­szont gyakran csak teljes csípőízületi totál endoprotézissel (TEP) gyógyítható.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.