Egészségügyi kérdezz-felelek

Influenzával kapcsolatos kérdések

Idén egyszer már elkaptam a szezonális influenzát elkaphatom újra?

Nem valószínű, de nem is kizárt. Az influenzás megbetegedés egyetlen előnye az, hogy a legtöbben bizonyos fokig védetté válnak tőle a jövőbeli fertőzésekkel szemben. A védettség azon vírustörzs ellen a legerősebb, amelyik megfertőzte önt. Egy 35, az előző négy évben az influenza A vírusával megfertőződött személy bevonásával végzett vizsgálatban az ugyanazon vírussal való érintkezés nyomán egyetlen páciens sem betegedett meg.

Egy másik tanulmányban, amelyet az 1970-es években megjelent Victoria vírustörzs által okozott egyik járvány idején készítettek, a kutatók azt tapasztalták, hogy az előző hét év során valamilyen influenzával megfertőződött páciensek körében bizonyos fokú védettség volt kimutatható: csak 18 százalékuk betegedett meg, míg azok körében, akik az előző években nem voltak influenzásak, 27 százalékos volt ez az arány.

Ha viszont ön tavaly elkapta a szezonális influenzát vagy a H1N1 sertésinfluenzát, attól még mindig érdemes lehet idén és a további években is beoltatnia magát, ugyanis a vírustörzsek évről évre genetikai változásokon mennek át, így ön védtelen lesz az új fertőzésekkel szemben.

Két hete influenzás voltam, és még mindig kimerült vagyok. Lehet, hogy valami nincs rendben?

Valószínűleg nincs gond. Akár 10 napba is beletelhet, mire az immunrendszere leküzdi az influenzát, majd további 10 napra lehet szükség a kimerültség elmúlásához; az igen erős fáradtságérzetet részben maga a vírus, részben pedig az immunrendszer által termelt úgynevezett citokinek okozzák.

Az influenzás kimerültség leküzdésének legjobb módja a régimódi öngyógyítás: aludjon sokat, táplálkozzon helyesen, és kerülje a fizikai vagy szellemi túlhajszoltságot! Valószínűleg semmi gond nincs például azzal, ha tesz egy rövid sétát a ház körül, de a megterhelő edzésekkel még várjon! Figyeljen oda a tüneteire, és azonnal forduljon orvoshoz, ha a kimerültség mellett magas vagy tartós lázat, légzési nehézségeket, mellkasi fájdalmat vagy nyomást, szédülést vagy zavartságot tapasztal, illetve ha az influenza olyan tünetei, mint a testi fájdalmak, a láz vagy a köhögés előbb javulni kezdenek, majd újra rosszabbodnak.

Ha influenzás vagyok, mennyi ideig nem mehetek dolgozni vagy iskolába?

Maradjon otthon legalább addig, amíg 24 órán át nincs láza úgy, hogy nem vett be aszpirint, ibuprofent vagy egyéb lázcsillapítót, de ennél jóval hosszabb pihenés javasolt! Bár a láz már 34 nap után elmúlhat, köhögéssel és tüsszentéssel akár 5-10 napig is terjesztheti a vírusokat. Ha az egészségügyben dolgozik vagy a munkája során kisgyermekekkel, idősekkel vagy egyéb meggyengült immunrendszerű emberekkel érintkezik, tanácsos legalább 7 napig vagy még tovább, egészen a tünetek megszűnéséig otthon maradnia.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.