Gyermekbetegségek

Spanyolgallér: a fitymaszűkület komplikációja

A fitymaszűkület komplikációja; a makk teljesen elszorul a fityma miatt, ami – miután hátrahúzódott a fityma – feldagad, és nem tér vissza eredeti állapotába.

Fityma

Okai

Akkor fordul elő, amikor tisztál­kodás közben a fitymát hátrahúzzák, és utána nem sikerül a bőrt eredeti helyére visszatenni úgy, hogy a fityma elfedje a makkot. A fityma bőre megduzzad, ezzel megakadályozza a vér visszaáramlását, ami a pénisz hegye felé folyik, és nem tud visszatérni. A bőr egyre duzzadtabb és elfojtja a makkot.

Ez a probléma nem jelentkezik a lenőtt fityma esetében, mert a fityma nagyon szűk, és nem lehet hátrahúzni úgy, hogy a makk előtűnjön.

Terápia

A megfelelő és azonnali gyógy­szeres kezelés elkerülhetővé teszi a sebészeti megoldást. A legegyszerűbb, ha a gyerek péniszét hideg víz alá tesszük, a tövénél a mutató- és középső ujjunkkal megtartjuk, és megpróbáljuk a bőrt felfelé csúsztatni, ugyanakkor pedig a hüvelyk- és mutató­ujjal a makkot lefelé nyomjuk, hogy a vér kifolyjon belőle. Ha nem esünk kétségbe, ez megoldja a problémát; ha nem sikerül néhány kísérlet után, tegyünk rá jeges boro­gatást, a pénisz végét tekerjük egy kendőbe, és vigyük a gyereket a legközelebbi kórház elsősegély osztályára.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.