Betegségek és megelőzésük

Körömágygyulladás okai, kezelése gyermekeknél

Okai:

A körömágygyulladás a köröm finom bőrének kisebb, pl. körömvágáskor, esetleg szálkák, tüskék által keletkező sérüléseiből adódóan alakul ki. Kórokozók, többnyire baktériumok, pl. sztafilokokkuszok hatolnak be ilyenkor a sérült részen keresztül a köröm bőrébe és szaporodnak el a szövetek között. A körmüket rágó, a körmükkel babráló gyermekeknél, fiataloknál gyakrabban fordul elő körömágygyulladás.

Így jelentkeznek a panaszok:

Először enyhe pirosodás mutatkozik, majd a körömágy oldalsó redője megduzzad és fájni kezd. Ha a gyulladásos folyamat gyors előrehala­dása, akkor genny gyülemlik fel, és kifelé domborodó, sárgás-fehéres kis csomó jelenik meg, lüktető fájdalom is jelentkezhet.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha a betegség már kialakult, és fennáll annak a veszélye, hogy szétter­jed a szövetek között, keressük fel a gyermekorvost és konzultáljunk bőrgyógyásszal is. Orvos döntse el, hogy szükséges-e az antibiotikumos, pl. helyi alkalmazású csíraölő krémmel való kezelés.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Körömvirág krém: a körömvirág számos olyan anyagot tartalmaz, amely megfékezi a szövetekben a gyulladás kialakulását, illetve elő­segíti a sebgyógyulást. Körömvirág készítményeket a patikában kapunk, esetleg házilag is előállíthatunk. Így készül a krém: semleges kémhatású glicerines kézkrémbe vagy babakrémbe néhány csepp koncentrált körömvirágolajat keverünk. Naponta többször vigyük fel a krémet az érintett bőrfelületre.
  • A körömágy forró, duzzadt és vörös, a gyermek lüktető fájda­lomra panaszkodik: Professional Medical (maszlagos nadragulya), négy­óránként.
  • A köröm peremén lobban fel a gyulladás, szúró fájdalommal járó gennygóc alakul ki; a panaszok meleg kézfürdő hatására enyhülnek: Professional Medical (mészkénmáj), naponta háromszor. Nagyon lassan halad előre a körömágyban a gennyes folyamat, a köröm behasad, száraz, töredezésre hajlamos: Professional Medical (kovasav), naponta kétszer.
  • Tölgyfakéreg ujj fürdő: a tölgyfakéreg gyulladáscsökkentő és fájda­lomcsillapító hatóanyagokat tartalmaz. Így alkalmazzuk: két teáskanál tölgyfakérget 250 ml tűzforró vízzel leöntünk, 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük és várunk, amíg egy keveset hűl. Kis tálba öntjük. Gyermekünk kb. 15 percig áztassa benne az ujjvégeit. Naponta kétszer-háromszor ismételhető a kezelés.
  • Szezám mag főzet: az ősi kínai orvoslás igen hatékonyan alkalmazza a szezámmagot gyulladásos folyamatok ellenszereként. Így készül a főzet: 5 g szezámmagot annyi ideig főzünk 2 liter vízben, míg csupán kb. 1/2 liter folyadék marad. Lehűtjük a főzetet. Gyermekünk kb. 10-15 percig áztassa benne a kezeit.
  • Méz hagymalével: az indiai Ájurvéda ezt a recepturát ajánlja a bőr és a nyálkahártya gyulladásakor, mivel fertőtlenítő és csíraölő hatású. Így alkalmazzuk: egy hagyma levét keverjük el két evőkanál mézzel. Készítsünk belőle pakolást, amelyet mullpólyával erősítsünk az érintett bőrfelületre. Különösen akkor fejti ki jótékony hatását, ha éjszakára is fennhagyjuk.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

  • Óvatosan vágjuk le a gyermek körmét: használjunk speciális körömollót vagy körömcsipeszt, és semmi esetre se vágjunk vissza olló­val a körömágy bőréből
  • Ha gyerekünk kezén a sok játék, hancúrozás, mászás és homokozás következtében száraz és berepedezett a bőr, kenjük be gyakran bőrápo­ló krémmel vagy regeneráljuk mandulaolajos kézfürdővel
  • Különösen fontos, hogy gyermekünk be legyen oltva tetanusz ellen. Kisebb sérülések esetén, melyek a szabadban (pl. szögesdrót kerítéssel, tüskékkel, hegyes kövekkel stb. érintkezve) érik, tetanuszbaktériumok kerülhetnek a szervezetbe, és sebfertőzéses merevgörcsöt okozhatnak. Ha nem lennénk biztosak benne, hogy gyermekünk be van oltva teta­nusz ellen, jelezzük ezt az orvosnak, hogy a kezeléssel párhuzamosan beadhassa gyermekünknek a védőoltást is.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.