Betegségek és megelőzésük

Kötőhártya-gyulladás tünetei és kezelése gyermekeknél

A kötőhártya gyulladása a szemet és a szemhé­jak belsejét borító vékony nyálkahártyaréteg gyulladását jelenti. Kellemetlen, de nem annyi­ra súlyos probléma; „csúnyábbnak” látszik, mint amilyen veszélyes. Általában és többségében fer­tőzéses eredetű.

Kiválthatja azonban allergia, főként a szénanát­ha, és nagyobb mennyiségű váladékozással jár. A vírusos kötőhártya-gyulladás (mint minden egyéb vírusfertőzés) antibiotikumokra nem rea­gál, de néhány nap alatt többnyire magától is meggyógyul.

Okai:

A kötőhártya-gyulladás nagyon gyakori a gyermekeknél. Vírusok váltják ki, ritkábban egyéb kórokozók, pl. baktériumok vagy olyan irritánsok, mint a klórozott uszodavíz. Házipor- vagy pollenallergia esetén kísérőjelenségeként is jelentkezhet.

Így jelentkeznek a panaszok:

A szem bevörösödik, viszketési inger és fokozott könnyfolyás jelentkezik. A nyálkás, gennyes, esetleg nyúlós váladék következtében összeragad a szemhéj szél, néhány gyermek idegentest-érzésre panaszkodik. Egyéb tünet lehet az alacsony láz, az állkapocsszegletben lévő nyirokcsomók duzzanata.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

A kötőhártya-gyulladás általában ártalmatlan lefolyású, néhány nap elteltével elmúlik. Létezik azonban fertőző formája is, amit a gyermekek általában az óvodában kapnak el és általános közérzetükre is kihatással lehet. Markánsabb panaszok esetén keressük fel a gyermekorvost.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Zsályás pakolás: 1 evőkanál zsályát 250 ml zubogó vízzel leforrá­zunk, a főzetet jó 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Egy darab mullpólyát beáztatunk langyos teába, majd a gyulladt szemre helyezzük és rajta hagyjuk 10 percig.
 • Gyermekünk szeme ég és könnyezik, erősen fényérzékeny; idegentest-érzete van, folyamatosan hunyorog. A kötőhártya vörös, a könnyváladék égő és irritáló; este, mesterséges fényben, napfény­ben, hideg szélben erősödnek a panaszok.
 • A szemhéjak erősen megduzzadnak, a kötőhártya enyhén vörös; bőséges könnyfolyás, a könny égető, forró; a gyermek erős viszkető érzésre és szúró fájdalomra panaszkodik
 • Nedves hideg, illetve huzat hatására jelentkezik a gyulladás, a szem szélsőségesen fényérzékeny, a kötőhártya mélyvörös és duz­zadt. A szem először száraz, majd bőséges könnyváladék jelentkezik; meleg pakolás hatására javulás következik be
 • Allergiás reakció, pl. szénanátha következtében jelentkezik a gyulladás; a gyermek nagyon nyugtalan, a szeme ég; meleg, nedves borogatás enyhíti a panaszokat
 • A szemhéjak – főként reggel – sárga váladéktól ragacsosak, a felső szemhéjak gyakran duzzadtak. Csípős könnyfolyás tapasz­talható. A gyulladás nedvesség és hideg hatására jelentkezik
 • Szemleöntés: csak zárt szemen, rövid zuhanytömlővel, gyenge víz­sugárral alkalmazzuk ezt a Kneipp-féle módszert. Az ily módon vég­zett szemzuhanyt nagyon kellemesnek tartja majd gyermekünk, és a zuhany enyhíteni fogja a panaszait. Így végezzük: kezdjük a zuhanyt a jobb szemnél, a halántékon. Két­szer-háromszor körözzünk a szem körül, majd térjünk át a bal szemre. Addig ismételjük a folyamatot, amíg az gyermekünk számára kellemes.
 • Mentás pakolás: a szemhéj duzzanat lelohasztására, az irritáció enyhítésére Kínában előszeretettel alkalmaznak mentateával átitatott pakolást. Így készül: 1 evőkanál mentalevelet kb. 200 ml vízzel leforrázunk, pár percig állni hagyjuk a teát, majd lehűtjük. Egy mullpólyát vagy pamut­zsebkendőt átitatunk a főzettél, ráhelyezzük a lehunyt szemre, és jó 10 percig rajta hagyjuk.
 • Szemhéjmasszázs: az ősi indiai gyógyászat az irritált szemekre és a duzzadt szemhéjakra rózsavízzel vagy aloe vera géllel való gyen­géd bedörzsölést ajánl. Simítsuk az eszenciát gyengéd, körkörös mozdulattal gyermekünk szeme köré anélkül, hogy nyomást gyako­rolnánk rá.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy gyermekünk ne érintkezzen irritáló szerekkel, ne lélegezzen be tartósan poros, száraz levegőt.
 • A klóros víz is okozhat szemirritációt, ezért ne járjon gyermekünk uszodába, ha szemein vörösödést észlelünk.
 • Óvjuk gyermekünk szemét az UV-sugárzástól (napszemüveg!) és az erős fénytől.
 • Ha gyermekünk fertőző kötőhártya-gyulladásban szenved, tünet­mentességig ne vigyük óvodába, ezzel elkerülhető, hogy más gyermeke­ket megfertőzzön.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.