Betegségek és megelőzésük

Kóros lesoványodás / bulimia gyerekkorban

Okai:

A kóros lesoványodás (anorexia nervosa) és a bulimia (evés-hányás kényszer) egyaránt táplálkozási zavar. Mindkettő lelki eredetű, és főként fiatal lányoknál, a serdülőkor kezdetén jelentkezik, fiúkat rit­kább esetekben érint. Kialakulásukért számos okot tesznek felelőssé a szakértők. Személyes lelki problémák is okozhatják (pl. egyfajta bizonytalanság és félénkség, önmegvetésre való hajlam, másfelől pedig a siker, az elismerés és a tökéletesség igénye), továbbá szociokulturális tényezők vagy esetleg családi befolyás.

Két, külön betegségről kell beszélnünk, melyek azonban egybemo­sódhatnak; többnyire a kóros lesoványodás válthat át bulimiára. Gyakran fogyókúrával indul a kóros lesoványodás, ami később egyre extrémebb formákat ölt. Egyszeriben a súlyveszteség mindent elsöprő élettartalommá válik, amitől a fiatal személy függni kezd, minden észérvet mellőzve, saját egészségének rovására egyre csak fogyni akar.

Nem minden anorexiás jut el a kóros súlyhiány állapotába

Főként a bulimiások – akik egy-egy evési roham alkalmával extrém mennyi­ségű ételt képesek magukhoz venni, majd kihányni – figyelnek arra, hogy bár vékonyak legyenek, de ne fogyjanak le kórosan, ne legyenek csontsoványak. Mégis komoly veszélyt jelent a számukra, hogy idővel énképük zavarossá válik, s a páciens a tükörbe tekintve azt látja, hogy túl kövér, holott már egy gramm zsír sincs a testén.

Így jelentkeznek a panaszok:

Az anorexiások folyamatosan éheznek, de nem engednek éhségérzetük­nek. Mindez nagy súlyveszteséggel jár. Ugyanakkor folyamatosan attól tartanak, hogy nehogy felszedjenek néhány kilót. A testképzavar mellé gyakorta egyéb problémák is társulnak: keringési zavarok, szédülés, a menstruációs ciklus rendszertelensége.

A bulimiás beteget rohamszerű farkaséhség keríti hatalmába, hatalmas mennyiségű ételt képes mohón felfalni, ezt követően pedig hánytatja magát. Erőtlenség kínozza, fejfájással küzd, az ásványianyag-háztartás zavarának következtében görcsei is lehetnek. A fogzománcot megtá­madja a gyomorsav. Néhány bulimiás hashajtót és vízhajtó tablettát szed, hogy vékony maradhasson.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Anorexia vagy bulimia gyanúja esetén mindenkor a lehető legkorábban kérjük ki orvos vagy pszichológus tanácsát. Sok érintett kaphat célzott segítséget speciális központokban. Extrém mértékű fogyás esetén vagy egyéb feltűnő szokások jelentkezésekor is ajánlatos sürgősen orvoshoz fordulni.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Étvágygerjesztő tea: 30 g kamillavirágzatot, 30 g cickafarkot és 30 g kis ezerjófüvet elegyítünk. Egy teáskanállal veszünk belőle, és leöntjük egy csésze forró vízzel, állni hagyjuk, leszűrjük. Naponta három­szor egy csészével fogyasztandó.
 • Kóros soványság és bulimia esetén a betegen csak mélyreható te­rápiával lehet segíteni, melynek során főként a lelki okokat kell fel­tárni. Minderre gyakran konstitúciós kezelés formájában kerül sor. Forduljunk klasszikus homeopátiában jártas specialistához.
 • Szanuna és leöntések: az anorexiával küzdő lányoknak és fiatal hölgyeknek gyakran vannak keringési panaszaik. A rendszeres szaunalátogatás, majd azt követő fürdő és a különféle leöntések hoz­zájárulhatnak az anyagcsere-folyamatok és a vérkeringés élénkítésé­hez, a közérzet javulásához.
 • Menta: a kínai orvostudomány nagyra tartja a mentakészítmé­nyeket, melyeket evési rendellenességek esetén is alkalmaz. A menta görcsoldó, étvágygerjesztő hatású és gyomorbarát.
 • Jóga: az indiai testgyakorlatok jótékonyan hatnak a lélekre, és se­gítenek abban, hogy saját testünket pozitívabban szemléljük és érzé­keljük. Elsőként a pránájámá légző gyakorlatokat kell megemlíte­nünk, de a szervekre és a sejtekre gyakorolt serkentő hatásuk miatt a jógaállások is pozitívan hatnak a testre és a lélekre. A „gyémánt­ülés” elnevezésű jógagyakorlat erősíti a testet és nyugtatja az idege­ket:

Gyermekünk először letérdel, majd visszaül a sarkára. Felsőtestét szálegyenesen tartja, kezei a térdén nyugszanak. Egészen mélyre szívja a levegőt. A következőképpen végezze a programot:

 • az első héten napi 15 másodperc gyémántülés,
 • a második héten napi 30 másodperc,
 • a harmadik héten napi 1 perc,
 • a negyedik héten napi 2 perc,
 • az ötödik héttől fogva napi 3 perc.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • A megfelelő mértékű mozgás beindítja az életkedvet, éppen ezért különösen fontos olyan érzékeny életszakaszokban, mint a serdülőkor. Elővigyázatosak legyünk azonban a túlzásba vitt sporttal, ami szintén a kóros lesoványodás egyik tünete lehet.
 • A lazító gyakorlatok és a meditatív mozgásgyakorlatok segítenek gyermekünknek abban, hogyan feldolgozza a stresszt és a bánatot, valamint hogy rendszeres napi elfoglaltsággal járó kiegyen­súlyozott életmódot alakítson ki.
 • A sok friss gyümölcsöt és zöldséget, halat, kevés húst és tejterméket tartalmazó, nyomelemekben és vitaminokban gazdag táplálkozással felvehetjük a harcot a hiányjelenségek kialakulásával szemben.
 • A közös főzés és étkezés segít feleleveníteni az érzést, milyen is a minőségi élelmiszer és mekkora mennyiséget is fogyaszt el az ember egy étkezés alkalmával.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.