Gyermekbetegségek

A bulimia kamaszkorban

A bulimia késő kamaszkorban és fiatal felnőttkorban jelentkezik, a fiatal nők 3%-át érinti (10-szer gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál). A zavar stresszhelyzetben jön elő, meghatározott lelkiállapotban, fogyókúrás időszakban vagy ha a fiatal anorexiás és retteg, hogy meg tudja-e őrizni a testsúlyát.

Bulimia

A tényezők, amelyek a bulimia kialaku­lásának kedveznek, elsősorban családi vagy szocializációz zavarok: nem érzi jól magát a családban, nem tud megfelelően viselkedni a barátai között, mind-mind ahhoz vezet­hetnek, hogy eltorzul a viszonya az étellel és ennek következtében a saját külsejével.

Mikor beszélünk bulimiáról?

Bulimiáról akkor beszélünk, ha a testsúly miatti túlzott aggódás visszatérő nagy zabálásokhoz vezet, ezt kompenzálandó pedig különféle módszerekkel (hashajtó, vizelethajtó, kúpok, hánytató szerek alkalmazásával) szabadulnak meg a bevitt ételtől, nagy mennyiségben üríte­nek székletet és vizeletet. A lány úgy érzi, nem tudja abbahagyni az evést, illetve nem tudja kontrollálni, hogy mennyit egyen.

Mint az anorexia esetében, ha a bulimia hosszú ideig tart, felborul az ásványianyag-egyensúly a szervezetben, a szív és a vese működésében zavarok jelentkeznek, megváltozik a menst­ruációs ciklus, a bél, a gyomor, a haj, a fogak és a köröm is rossz állapotba kerülnek.

A bulimia betegséget akkor állapítják meg, ha az evési rohamok hetente több mint két-háromszor bekövetkeznek, egymást követő három hónapban. A bulimiának két fajtáját különböztetjük meg: a hashajtással társuló bulimiát, amikor a beteg rendszeresen kúpot, és hánytató szereket használ, illetve amikor a mértéktelen evést koplalással és túlzásba vitt testmozgással ellensúlyozzák.

Kezelése

A betegség hajlamos arra, hogy krónikussá válva egész életen át tartson. A jó állapotok és a betegségfázisok egymást váltogatják. Ezt a prognózist csak az alapvető életstílusbeli változások állíthatják meg. A gyógymód hasonló az anorexia gyógyításához, mert a terápiának a lány családját is érintenie kell.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.