Betegségek és megelőzésük

Kanyaró okai és kezelése gyerekkorban

Okai:

A kanyaró a klasszikus gyermekbetegségek egyike, melyet egy vírus okoz. A fertőzés testkontaktussal és cseppfertőzés útján terjed. A ka­nyaró nagyon erősen fertőző betegség.

Így jelentkeznek a panaszok:

Hirtelen fellépő lázzal, általános megfázásos tünetekkel, náthával, köhögéssel, kötőhártya-gyulladással kezdődik a betegség, majd jel­legzetes, rózsaszínből az ibolyakékbe hajló bőrkiütés jelentkezik az arcon és az egész testen.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha a láz nagyon magasra szökik (40 °C fölé emelkedik), gyermekünk rosszul érzi magát, ha egyéb problémák jelentkeznek, pl. légszomj, mellkasi fájdalom, tudatmódosulás, mindenképpen értesítsük a gyer­mekorvost.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Hársfa- és bodzatea: mindkét gyógynövény izzaszt, támogatja az anyagcsere-folyamatokat, Így a gyulladást okozó anyagok gyorsab­ban lebomlanak és a szervezet könnyebben regenerálódik. Így készül a tea: hársfa- és bodzateát (kapható a patikákban) egyenlő mennyiségben elegyítünk. Egy teáskanál keveréket kb. 150 ml tűzforró vízzel leöntünk. Kb. öt percig állni hagyjuk, leszűrjük, esetleg mézzel ízesítjük. Naponta három csésze teát fogyasszon el gyermekünk.
  • Az arc erősen feldagad, a szem begyullad és könnyezik. A gyer­mek fagyoskodik, szomjúságérzete nincs, köhögése este száraz, reg­gel hurutos. A gyermek nagyon érzékeny, sírós, nagyon igényli a gondoskodást. A friss levegő és a hideg enyhíti a panaszait: Professional Medical (mezei kökörcsin), 2-6 óránként, később naponta há­romszor.
  • A betegség hirtelen, magas lázzal jelentkezik, a gyermek köhögé­se száraz, ugató. A bőr és a nyálkahártya forró és száraz. A gyermek nyugtalan és félénk: Professional Medical (sisakvirág), 1/2 2 óránként.
  • A betegség inkább lappangva, ólmos fáradtsággal, végtagfáj­dalommal és fejfájással kezdődik; a láz közepes mértékű, vizes orrfolyás jelentkezik, a gyermek sokat tüsszög: Professional Medical (sárga jázmin), 2-6 óránként, később naponta háromszor.
  • Egész testre kiterjedő dörzsfürdő: az alkalmazás fokozza a gyermek ellenálló képességét és jó közérzetet kölcsönöz neki. Így végezzük: 33 °C-os fürdővizet készítünk, és a gyermek testét kézzel gyengéden végigdörgöljük anélkül, hogy nyomást gyakorolnánk a bőrére vagy súrolnánk. A fürdőt követően azonnal bújjon ágyba a kis beteg.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

Kanyaró ellen létezik védőoltás; kombinált oltás formájában adják, amely egyben a mumpsz és a rubeola ellen is védelmet nyújt, és össze-férhetősége igen jó. Ezzel az oltással megelőzhető a rettegett szövődmény, az ún. kanyaró encephalitis, az agy súlyos gyulladásának a kialakulása.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.