Betegségek és megelőzésük

Étkezési zavarok (anorexia, bulimia)

A fejlett országokban az étkezési zavarok eléggé gyakoriak, mivel ma divatos karcsúnak lenni. Ezek a problémák főleg a középosztályban és a gazdagabb rétegekben jelentkeznek. Foglalkozá­si ártalomnak számítanak modellek, táncosok, szí­nészek és bizonyos sportolók körében, akiknél nagyon számít a karcsú testalkat.

Az étkezési zavarok két fő típusa a pszichés eredetű étvágytalan­ság (anorexia nervosa) és a farkaséhség (bulimia). A serdülő korú lányoknak 1%-a anorexiás. Ko­rábban ezt női problémának tartották, de ma már a serdülő és a fiatal férfiak körében sem ritka.

Az étkezési zavarok tünetei és jelei

Az anorexia tünetei:

 • intenzív diéta és testmozgás,
 • hashajtók és önhánytatás,
 • súlycsökkentő gyógyszerek, így amfetamin szedése.

A bulimia tünetei:

 • az ételek utáni sóvárgás, habzsolás,
 • bűnösségérzés vagy szorongás keltette „zabálás”, önhánytatás.

Az étkezési zavarok lehetséges egyéb testi tünetei:

 • bokaduzzanat,
 • a metszőfogak zománcának fokozott kopása, elszíneződése,
 • az önhánytatás miatt az ujjakon és a garaton hegek és sebhelyek jelennek meg.

Pszichés eredetű étvágytalanság

Az anorexia főleg a tinédzser korú lányo­kat és fiatal nőket érinti. Akár életveszélyes állapot is kialakulhat, és az anorexiások mintegy 5%-a belehal a rendkívüli mérté­kű fogyásba! Az anorexiás nők nem menstruálnak, mivel a betegség hormonháztar­tásukat is felbontja. Izmaik elsorvadnak, csontsűrűségük is csökken, gyakran alakul ki depresszió.

Étkezési zavarok

(Kép fent) Az étkezési zavarok főként a fiatal nőket érintik. A képen látható személyt a terapeuta arra biztatja, hogy tekintse meg magát a tükör­ben, és formáljon önmagáról valós testképet.

Az érintettek testképe hamis, mindig úgy érzik, hogy túlsúlyosak, és még akkor is fogyni akarnak, amikor már egé­szen karcsúak. Az anorexiások általában különböző bő ruhákba öltöznek, hogy el­rejtsék soványságukat. Érdekelheti őket az étel és a főzés, de nem esznek semmit.

Farkaséhség

A bulimia kevésbé veszélyes, mert ritkán vezet extrém súlyvesztéshez. Szintén fiatal nőknél gyakori, akik aggódnak testsúlyuk miatt, de nem normálisan étkeznek, hanem habzsolnak vagy éheznek. Előfordulhat, hogy az anorexia és a bulimia kevert formá­ban jelentkezik.

Bulimia

(Kép fent) A bulimia legjellemzőbb tünete a titkos habzsolás, falásroham. Ezek a személyek általában túlsúlyosak.

Kezelési lehetőségek

Az étkezési zavarok kezelése nem könnyű, különösen amiatt, hogy a betegek vissza­utasítják a kezelést, és azt állítják, hogy semmi bajuk. Csak speciálisan képzett szakemberek és segítők képesek arra, hogy az étkezési zavarokban szenvedő beteget helyesen irányítsák.

A kezelés módjai:

 • tanácsadás, gondozás,
 • pszichoterápia (kognitív és viselkedéste­rápia),
 • pszichiátriai támogatás,
 • családterápia.

A gyógyulás arányai

Az anorexiás betegek mintegy 20%-a tel­jesen meggyógyulhat. A betegek 2/3-ánál a betegség fennmarad vagy kiújul. A tünek sokszor akkor súlyosbodnak, ha stressz­helyzet vagy konfliktusok adódnak. A bu­limia könnyebben befolyásolható: a bete­gek 4/5-öd részében a falásrohamokat te­rápiás úton csökkenthetik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.