Betegségek és megelőzésük

Láz okai, kezelése gyermekeknél

Okai:

A láz nem betegség, hanem a szervezet reakciója. Akkor beszélünk lázról, ha a testhőmérséklet 38 °C fölé emelkedik. A láz a szervezet fo­kozott immun-tevékenységének a megnyilvánulása. Az immunrendszer a megemelkedett testhőmérséklettel próbálja leküzdeni és ártalmatlanná tenni a baktériumokat és a vírusokat, tehát a láz természetes reakció, amit nem helyes azonnal csillapítani.

Csak amikor a gyermek általános közérzetére is kihat, ha nagyon meg­ugrik (38,5 °C fölé emelkedik) vagy egyéb komplikációkkal fenyeget, akkor csillapítsunk lázat.

Így jelentkeznek a panaszok:

A 38,5 °C-os testhőmérséklet még közepes, efelett magas láznak számít. A lázas gyermek arca piros, homloka forró. Hol fázik, hol izzad, hirte­len emelkedő láz esetén előfordul, hogy a hideg rázza. A pulzusszám megemelkedik, a légzés felgyorsul, étvágytalanság, esetleg fejfájás jelent­kezhet. A lázat csillapíthatjuk gyógyszerrel, borogatással, hűtőfürdővel (37 – 38 °C-os vizet fokozatosan 28-31 °C-ra hűtünk).

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha a láz 39,5 °C fölé emelkedik vagy tartósan magas, ha gyermekünk közérzete nagyon rossz, kába vagy levert, kérjük a gyermekorvos tanácsát. Bakteriális fertőzés húzódhat meg a láz hátterében, ami antibiotikumos kezelést igényel. Ha lázgörcs veszélye fenyeget vagy ha gyermekünk átesett már lázgörcsön, értesítenünk kell az orvost.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Hársfatea: önmagában, esetleg más teákkal elegyítve lázat csilla­píthatunk vele. Így készül a tea: 20 g kakukkfüvet, 20 g kamillavirágzatot, 20 g hársfa­virágzatot egy dobozban elegyítünk. 2 teáskanálnyi gyógynövény-ke­veréket 1 csésze forró vízzel leforrázunk. Néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és várunk, míg kihűl. Naponta többször itassunk meg gyermekünkkel egy-egy csészével belőle.
 • Lázzal járó fertőzés, melyet hideg szél vagy huzat váltott ki, gyor­san emelkedő, hidegrázással járó láz. A gyermek nagyon kívánja a hideg vizet; remeg, vacog, nagyon nyugtalan, félénk és sápadt: Professional Medical (kék sisakvirág), 1 – 4 óránként.
 • A láz fő kiváltó oka a hideg, a nyirkos levegő vagy a nedvesség; a gyermek arca tűzpiros, szeme csillog, gyakori tünet a torokfájás és a nyelési nehézség. A láz ellenére kívánja a gyermek a meleget, inge­rült: Professional Medical (maszlagos nadragulya), 1-4 óránként.
 • A lázas gyermek kimondottan nyugtalan, nyűgös. Hol fázik, hol pedig izzad, szomjas, nem találja a helyét, szeretné, hogy ölben tart­sák: Professional Medical (kamilla), 1 – 4 óránként.
 • A láz betegség kezdetére utal, nagyban kihat a gyermek köz­érzetére. Gyermekünk sápadt, orcáin piros foltok jelennek meg, nagyon kimerült. Hideg kezelések javítanak az állapotán: Professional Medical (vas-foszfát), 1-6 óránként.
 • A tünetek lassan alakulnak ki, gyakorta „nyári influenzaként” mutatkoznak meg. A gyermek nagy fáradtságra panaszkodik, erőtlen, fáj a feje, piros az arca, és hideg veríték lepi el. Szeretné, ha karon hordoznák: Professional Medical (sárga jázmin), 1-6 óránként.
 • Hosszan tartó, magas láz, a gyermek nagyon meleg, ennek elle­nére alig izzad. Zárkózott, azt szeretné, hogy békén hagyják. Mozgás hatására erősödnek a panaszok: Professional Medical (fehér földitök), 1-6 óránként.
 • Reggel magasabb a láz, mint este, a gyermek erősen didereg, fáj a feje, fájnak a végtagjai, nagyon nyugtalan, hideg folyadékot kíván: Professional Medical (vízi kender), 1/2 – 4 óránként.
 • Vádliborogatás: a természetes lázcsillapítási módok közül klasszi­kusnak számít ez a Kneipp-féle kezelés. Gyermekeknél igen hatékony.  Így alkalmazzuk: két mosdókesztyűt hideg vízbe mártunk. Jól kicsavarjuk mindkettőt, és felhelyezzük a gyermek két vádlijára. Száraz kendővel körbetekerjük mindkettőt. Többször ismételjük a műveletet.
 • Mentatea: lázas fertőzések esetén a kínaiak a mentára, pl. a bors­mentára esküsznek. Gyermekláncfű- vagy kakukkfűfőzetet is ered­ményesen alkalmaznak lázzal járó megfázásos megbetegedésekre.
 • Szezámolaj: hidegen préselt szezámolajjal masszírozzuk gyengé­den, körkörös mozdulatokkal a gyermek mellkasát és hátát. Hidegrá­zás esetén felmelegíti a testet.
 • Fűszerkeverék: az ájurvédikus orvoslás jól bevált élelmiszerei láz esetére a gyömbér, a torma és a sárga gyömbér.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

A lázas fertőzések a gyermekkor természetes velejárói. Az óvodás korú gyermekek évente nagyjából 13 ilyen jellegű fertőzésen esnek át. Ezek a betegségek többnyire ártalmatlanok, s gyermekünk hamar kilábal be­lőlük. Fokozhatjuk azonban szervezetének ellenállását azzal, hogy sokat visszük szabad levegőre, hogy ott játsszon, ügyeljünk a helyes táplálkozásra, bőségesen adjunk neki friss gyümölcsöt, zöldséget és gondunk legyen rá, hogy elegendő ideje jusson az alvásra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.