Házi gyógymódok

Láz: 26 lázcsillapítási lehetőség

A tüzes menyecske vagy a lángoló szív jól hangzik a nótában, de ha az em­bernek felszökik a láza, bizony kutyául érzi magát, és mindent megtenne, hogy megszabaduljon a testét perzselő pokoli forróságtól. Mielőtt azonban rögtön láz­csillapítóhoz nyúlna, hallgassa meg, mit mondanak erről az orvosok.

Mi számít láznak?

Bár a testhőmérséklet 37 Celsius fokig normá­lisnak tekinthető, ne gondolja, hogy ez kőbe vésett törvény, mert a „normális” érték egyéntől és napszaktól függően ingadozhat. Dr. Donald Vickery üzemor­vos rámutat arra, hogy az étkezés, a túl meleg öltözék, az érzelmi túlfűtöttség és az intenzív testmozgás megemelheti a testhőmérsékletet. Sportolás közben a 39,4 fokos testhő sem ritka. A gyerekeknek magasabb a testhőmérsékletük, és náluk a napi ingadozás is szélesebb spektrumú, mint a felnőtteknél.

Jegyezzük meg! Általában 37,0 és 37,5 fok között hőemelkedésről, efölött viszont már láz­ról van szó.

Dr. Leonard Banco, a Connecticuti Egyetem gyermekgyógyásza szerint sokszor a beteg általános állapota többet árul el, mint a láz magassága. „A lá­zas gyerek, ha elesett, nagyobb törődést igényel, mint ha mit sem veszít az ak­tivitásából” – fűzi hozzá.

Orvosi segítség

Amikor a láz veszélyt jelez

Dr. Vickery azt ajánlja, hogy forduljunk orvoshoz, ha a láz:

 • Négyévesnél fiatalabb gyermeknél jelentkezik,
 • Görcsrohamot okoz,
 • Nyakmerevedéssel párosul,
 • Otthoni kezelés ellenére sem megy 40,0 fok alá,
 • Minden esetben, ha meghaladja a 40,5 fokot,
 • Öt napnál tovább tart.
Dr. Rosenberg arra figyelmeztet, hogy a hatévesnél kisebb gyermekek egy részénél a 38,8 fok feletti láz görcsrohamot válthat ki. Az idült szív- vagy tüdőbetegségben szenvedőknél a hosszan tartó láz igen veszélyes követ­kezményekkel járhat.

A láz hasznos is lehet

Ne feledje, a láz maga nem betegség, csak tünet. Valójában a szervezet önvédelmi reakciójának része, mondja dr. Stephen Rosenberg, a Columbia Egyetem tanára. Aláz hasznos is lehet: megrövidíti a kórlefolyást, erősíti az antibiotikumok hatását, és csökkenti a fertőzésveszélyt. Ezeket a hatásokat kell összevetni az­zal a kellemetlenséggel, amelyet a láz okoz. Ha mégis lázcsillapításhoz folya­modna, kövesse az alábbi tanácsokat.

Pótolja a folyadékveszteséget!

Ha valaki lázas jobban verejtékezik – teste így védekezik a túlmelegedés ellen. Ha viszont nagy a folyadékveszteség, a verejtéktermelés csökken, emiatt a láz jobban emelkedik. Egyet lehet tenni: sokat inni, de az orvosok szerint nemcsak tiszta vizet, hanem más alkohol- és koffeinmentes italokat is.

Zöldség- és gyümölcslevek. Ezek igen gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, mondja Eleanore Blaurock-Busch, coloradói táplálko­zás szakértő. Ő különösen a tápanyagokban gazdag cékla- és répalevet ajánlja. A nátriumban szegény paradicsomlé is kiváló erre a célra, állítja dr. Thomas Gossel gyógyszertan professzor.

Különleges teakeverékek. Dr. Blaurock-Busch szinte minden gyógyteát megfelelőnek tart. Egyeseket, elsősorban saját receptjét, azonban különösen ajánlja. Az általa javasolt keverék egyenlő arányban tartalmaz ka­kukkfüvet, hársfavirágot és kamillát. A kakukkfű fertőtlenítő hatású, a kamilla gyulladáscsökkentő, a hársfavirág pedig fokozza a verejtékezést. Egy kiskanálnyi szárított növényt leforrázunk, majd 5 percig állni hagyjuk, leszűrjük, és me­legen fogyasztjuk, lehetőleg napjában többször.

Hársfavirágtea. A hársfavirág főzete önmagában is jó izzasztószer, és ily módon lázcsökkentő hatású, mondja dr. Blaurock-Busch. Egy csészéhez egy evőkanálnyi virág szükséges, és a teát a fenti módon kell elkészíteni és fo­gyasztani.

Fűzfakéreg. A fehér fűz kérge, mely a „természet lázcsillapítója”, igen gazdag az egyébként az aszpirinben is megtalálható szalicilátokban. A be­lőle készült teát kis adagokban célszerű inni.

Fekete bodza. Szintén régóta ismert lázcsökkentő, a fűzfakéreggel szembeni előnye, hogy a szalicilátokra érzékenyek is fogyaszthatják.

Jég. Ha már elege van az ivásból, jeget is szopogathat. A változatosság kedvéért a gyümölcslevekből jégkockákat készíthet; gyerekeknek egy-egy szem szőlőt vagy epret fagyaszthat a kockák közepébe.

Alkalmazzon borogatást!

A hideg vizes borogatás csökkenti a test hőmérsékletét. Paradox módon a meleg változat is használ, jegyzi meg dr. Blaurock-Busch. Ha a beteg teste újra felforrósodik, cserélje ki a borogatást hűvösebbre. A borogatást helyezze a beteg homlokára, a csuklójára és a lábik­rájára – javasolja. A test többi része közben maradjon betakarva, teszi hozzá. Azonban 39 fok felett nem célszerű meleg borogatást használni. Amikor a ned­ves ruha hőmérséklete eléri a testhőmérsékletet, azonnal cserélni kell.

Dörzsölje le a testét vizes szivaccsal!

A párolgás hűti a testet; Mary Ann Pane, philadelphiai ápolónővér a hő elvezetéséhez hideg csapvízzel átitatott szivacsot javasol, mellyel jól le kell dörzsölni a végtagokat és a törzset. Különösen azok a pontok fontosak, ahol a hőmérséklet az átlagosnál magasabb; ilyen például a hónalj és az ágyék. Csavarja ki jól a szivacsot és egyszerre csak egy testtájékot dörgöljön, a többi rész maradjon betakarva, ta­nácsolja a nővér. A nedvességet nem kell letörölni, mert a láz miatt felhevült bőr úgyis elpárologtatja.

Bár az alkohol gyorsabban párolog, és így gyorsabban is hűt, mint a víz, ez a kezelés lázas állapotban kellemetlen, arról nem is beszélve, hogy a belé­legzett és a bőrfelszínen megkötött alkoholgőz ártalmas.

A lázmérő használata

A legtöbb anya csak gyermeke homlokára teszi a kezét, és máris meg­mondja, van-e láza. Ha nem bízik ebben a módszerben, a lázmérőre kell hagyatkoznia. Íme néhány tanács a lázmérő használatához:

 • Mielőtt a hagyományos hőmérővel lázat mérne, fogja jól meg (de ne a higanyos végét), és gyors mozdulatokkal rázza le a higanyoszlopot a 35,5 fokot jelző rovátka alá. Ha attól fél, hogy leejti vagy összetöri a hőmérőt, végezze a műveletet az ágy fölött.
 • A hónaljban mért hőmérsékletet tíz perc után olvassa le.
 • Ha szájhőmérsékletet mér, várjon legalább félórát evés, ivás vagy do­hányzás után, mert ezek módosítják a valós értéket.
 • Tegye a lázmérőt a nyelve alá, lehetőleg jobbra vagy balra, ne pont középre. Itt ugyanis felszínesebben futnak a test valódi hőmérsékle­tét közvetítő erek. A hőmérőt az ajkával szorítsa, ne a fogaival. Az or­rán át lélegezzen, nehogy a külső levegő hőmérséklete befolyásolja az eredményt. Legalább három percig tartsa a szájában a lázmérőt (egyes orvosok 5-7 percet javasolnak).
 • Ötévesnél kisebb gyereknél inkább a végbél hőmérsékletét célszerű mérni, mely általában fél fokkal magasabb, mint a szájüregé. Az erre a célra szolgáló lázmérők higanytartálya rövidebb és gömbölyűbb, mint a többieké.
 • A végbél hőmérsékletének méréséhez fektesse a gyereket az ölébe, fordítsa hasra és egyik kezét tartsa a popsiján, hogy ne kapálózzon, mondja dr. Donald Vickery. Kenje be vazelinnel a lázmérő végét és eről­tetés nélkül tolja be óvatosan kb. 2-3 centire. A higanyoszlop pár má­sodperc múlva emelkedni kezd. Néhány perc múlva, amikor a higany már nem mozdul, húzza ki a lázmérőt. Vigyázzon, egyes gyermekek­nél a mérés székürítést vált ki.
 • Ha a lázmérő eltörne a szájban vagy a végbélben, ne essen pánikba. A lenyelt higany nem ártalmas, ha azonban gőze a légutakba kerül, mérgező. A legrosszabb, ami történhet, egy kis karcolás a szájüreg­ben vagy a végbélben. Ha viszont az üvegszilánkokból hiányzik, for­duljon orvoshoz.
 • Használat után mossa le a hőmérőt langyos, szappanos vízzel. Ne használjon forró vizet, és soha ne tárolja a hőmérőt meleget sugárzó test közelében.
 • Ha digitális lázmérőt használ, járjon el a használati utasítás szerint. Ha befejezte a mérést, az érzékelőt mossa le langyos, szappanos vízzel vagy benzinnel. A digitális hőmérőt ne merítse teljesen a mosófolya­dékba és ügyeljen arra, hogy ne fröccsenjen víz a kijelzőre. Kétéven­te cseréljen elemet.

Vegyen egy jó fürdőt!

Dr. Gossel saját gyakorlatát ajánlja a be­tegeinek is: ha láza van és didereg, üljön bele egy kád meleg vízbe, és mindjárt jobban érzi magát. Banco doktor a kisgyermekek esetében azonban csak langyos, testhőmér­sékletű hűtőfürdőt tart megfelelőnek. Ehelyett az is járható út, ha a gyereket vi­zes törülközőkbe burkolja, melyeket negyedóránként cserél.

Ne szenvedjen jobban a kelleténél!

Ha már igazán kutyául érzi magát, vegyen be fájdalomcsillapítót, mondja dr. Vickery, aki négy órán­ként két aszpirint vagy két paracetamolt javasol. A paracetamol előnye, hogy kevesebben allergiások rá, teszi hozzá. Mivel a két gyógyszer hatásmechanizmusa eltérő, egymás mellett is szed­hetők, ha egyikük vagy másikuk hatása külön-külön nem kielégítő. Két aszpi­rint követhet két paracetamol hatóránként, vagy két aszpirin után várjon három órát, és akkor vegyen be még két paracetamolt is. Gyógyszerezését természe­tesen beszélje meg kezelőorvosával.

Gyerekeknek adjon paracetamolt!

A 21 évesnél fiatalab­bak ne szedjenek aszpirint. A lázas gyerekeknél az aszpirin igen ritkán Reye-szindrómát, az idegrendszert károsító súlyos betegséget idézhet elő. Biztos, ami biztos, adjon inkább paracetamolt a kis betegnek, int óvatosságra dr. George Sterne gyermekorvos. Testsúly-kilogrammonként 10-15 mg-nyi mennyiséget kell számolni, és ez az adag négyóránként ismétlendő. Nincs ér­telme ennél többet és gyakrabban adni, mert a több napon át tartó túladagolás veszélyes lehet.

Öltözködjön megfelelően!

Az öltözködést illetően valójában nem kell mást tenni, mint amit a józan ész egyébként is diktál, szögezi le dr. Sterne. Ha melege van, vegye le a felesleges ruhadarabokat, vagy rúgjon le egy-két takarót, hogy segítse a szervezet hőleadását. Ha fázik, vegyen fel me­legebb ruhát vagy takaróddzon jól be. A professzor a gyerekek esetében fokozott elővigyázatosságra int, mert ők nem maguk döntik el, mit viseljenek. A túl meleg környezet, például egy zárt autóban, lázat okozhat.

Tegye kellemesebbé a betegszobát!

Dr. Biaurock Busch a lábadozás körülményeinek is fontosságot tulajdonít. A túlfűtés és a levegőt­lenség árthat; egyes orvosok 18-19 fokot és gyakori, de huzat nélküli szellőz­tetést javasolnak. A világítás is legyen olyan, ami jól szolgálja a pihenést és el­lazulást.

Ha kívánja, egyen!

Ne csináljon nagy ügyet abból, hogy egyen-e vagy sem, ha láza van. Néhány orvos, köztük dr. Blaurock-Busch, javasol ugyan némi megszorítást, evés helyett például gyümöcslékúrát javasol. Mások azon­ban úgy vélik, hogy a szervezet túlmelegedése kalóriákat emészt fel, és ezeket pótolni kell. Végül is a döntés az öné, a lényeg, hogy sok folyadékot igyon.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.