Gyógynövények

Gyömbér

Gyömbér (Zingiber officinaie) története, alkalmazott drogjai

A gyömbért, mint az egyik legősibb fűszert Kínában és a trópusi Ázsiában már időszámí­tásunk előtt ismerték és termesztették. A középkorban jelentős szerepet játszott a népek közti fűszerkereskedelemben, Európába a föníciaiak közvetítésével került. Asztali fűszer­ként használták, mint ma a borsot, a pirospaprikát. Magyarországon a középkorban gyak­rabban alkalmazták, majd egy időre használatának gyakorisága csökkent. Ma Dél-Ázsiá­ban, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik. Érdekesség, hogy a gyömbér az egyik első olyan növény, amelyet vegetatívan kezdtek el szaporítani.

A rómaiak adót vetettek ki a gyömbér kereskedelmi forgalmára. A kí­naiak a Han dinasztia kora (Kr.u. 25-220) óta használják gyógyszerként a gyömbért frissen és szárítva is, az előírt receptek ötven százalékában szerepel. Az ájurvédikus gyógyászatban a gyömbért vishwabhesaj, azaz „általános orvosság” néven ismerték.

Jamaikáé az érdem, hogy a legjobb minőségű étkezési gyömbért ter­meli. A spanyolok már rég tudatában vannak ennek a ténynek, és a 16. század óta importálják a jamaikai gyömbért. A jamaikai gyömbérsör és dark’n’stormy koktél rummal hihetetlenül népszerű.

A Zingiber officináié Roscoe (Zingiberaceae) ázsiai eredetű évelő növény, hosszú leve­leivel a nádhoz hasonlít. A dús lombozatú szárak magassága elérheti akár a 2-2,5 m-t is. A rendkívül finom illatot árasztó, füzérvirágzatot tartó szár ennél valamivel kisebb. Gyöktörzse ujjasán elágazó, 8-10 cm hosszú, 1,5-2 cm széles, belül sárgásszürke színű, szálkás törésű. A gyömbér rizómáját a virágok elhervadása után takarítják be.

Frissen és szárítva egyaránt piacra kerül. A Zingiberis rhizoma Ph. Hg. VIII. (gyömbér gyökértörzs) a gyömbér szárított, egész, vagy aprított gyökértörzse, amelyen a kérget meghagyják, vagy teljesen, illetve részben eltávolítják. A drog jellegzetesen aromás illatú, fűszeres, égető ízű, illóolaj-tartalma legalább 15 ml/kg. A terápiában az aprított vagy porított rizómát, és annak szárított kivonatát használják.

  • Szaporításhoz tavasszal válasszunk le egy hajtással rendel­kező részt a gyöktörzsről.
  • A gyömbér fagyérzékeny, évelő trópusi növény. A növe­kedéshez párás trópusi erdei klímára van szüksége.
  • Jó vízelvezetésű, humuszban gazdag, semleges vagy lúgos talajba ültessük, napos, vagy félárnyékos helyre.
  • A termesztett gyömbért egy-vagy kétnyári kultúraként tartják.
  • Az új növénynek legalább tíz hónapba telik, hogy gyöktör­zset növesszen.

Figyelmeztetés

A gyömbér fogyasztása nem ajánlott emésztőszerv rendszeri fekély, magas láz vagy bőrgyul­ladás esetén. Várandósság és vérhígítók szedése esetén kö­rültekintéssel alkalmazandó.

Konyha

A friss gyömbérgyökér fontos alapanyaga az ázsiai konyhák­nak, és rengeteg ételbe rakják. A gyökérről mindig lekapar­ják a héját, és aztán lehet sze­letelni, darabolni vagy reszelni, ahogy a recept kívánja. A fiatal gyökeret pácolni is lehet, és az ilyen pácolt gyökérnek rózsa­színű árnyalata van. A gyömbér sok keleti édes húsételt ízesít. Nyugaton gyakran érlelik szi­rupban, és kandírozzák, főleg karácsonyra. Tortákba, bukták­ba és kekszekbe is tehetjük.

Gyógyászat

Nyersen fogyasztva vagy for­rázva a gyömbér csillapíthat­ja a mozgásszervi betegsé­gek tüneteit, a reggeli hányin­gert, a kemoterápiás kezelés okozta émelygést és a fogfá­jást. Serkenti a vérkeringést és a légzést. A gyömbérje láz­ra, meghűlés és influenza el­len. Elpusztítja az élősködőket és az emésztőrendszeri fertő­zéseket, illetve az ételmérge­zések néhány fajtáját is enyhíti. Javítja a májfunkciót, csökken­ti a vérnyomást. Egyfajta „vér-hígítóként” csökkenti a szívro­ham és az agyvérzés, szélütés kockázatát.

Kozmetika

A gyömbérnek korpaellenes hatása van, és kereskedelmi forgalomban lévő hajöblítőkbe, samponokba és balzsamokba is teszik. Arctonikok, tisztítók és szappanok alkotója is.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A drog 1-3% illóolajat, 5-8% lipofil arilalkán szerkezetű gingerolkeveréket tartalmaz. A 6-gingerol csípős ízű, a hosszabb szénláncot tartalmazó vegyületek viszont nem. A ginge-rolokból állás során dehidroszármazékok, sogaolok képződnek. A gingerolok és sogaolok arányából következtetni lehet arra, hogy mennyire friss a drog, illetve hogy mennyire volt kíméletes a feldolgozás. Nem megfelelő tárolási, feldolgozási körülmények között a gingerolok zingeronná (vanillil-aceton) bomlanak le.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

Kínában évezredek óta alkalmazzák elsősorban gasztrointesztinális panaszok kezelésére, gyógyítására. Hányáscsillapító hatását kínai matrózok már évszázadokkal ezelőtt meg­figyelték.

Preklinikai vizsgálatok

Különböző oldószerekkel (aceton, metanol és kloroform) készült gyömbérkivonatok hányásellenes hatását állatkísérletekben igazolták. A hányáscsillapító hatást a gyömbér antikolinerg hatásának, valamint a gingerolok és sogaolok 5-HT3-antagonizmusának tu­lajdonítják.

A drog kivonata fokozza a gyomornedv- és epeszekréciót, gyorsítja a bélperisztaltikát.

Humán bizonyítékok

Számos placebókontrollos, vak, illetve kettős vak vizsgálatban igazolták, hogy a gyömbér hányáscsillapító hatása ekvivalens egyes antiemetikumokkal (dimenhidrinát, metoklop-ramid stb.) tengeri betegség, hiperketonémia, posztoperatív és terhességi hányás kezelé­sében. A gyömbérkezeléssel egy vizsgálatban tengeri úton részt vevők 80%-a esetén meg lehetett előzni a tengeribetegséget. A kezelést nem kapott utazók 80%-a szenvedett uta­zási betegségben.

Gastrointestinalis motilitást fokozó hatását humán vizsgálatban is igazolni lehetett.

Indikációk, adagolás

A gyömbér diszpepsziás panaszok és étvágytalanság kezelésére, és kinetózis megelőzésére javasolható, napi 2-4 g-os dózisban. Utazási betegség megelőzésére indulás előtt 1/2 órá­val I g gyömbér javallott, amit szükség esetén 4 óránként további 1/2-1 grammal lehet kiegészíteni az ajánlott napi dózis eléréséig.

Lélektani hatása

A gyömbér elűzi a félszegséget, törekvésre ösztönöz. Bátorságot ad ahhoz, hogy az ember felvállalja a szembesülést, a szembesítést. Kipucolja a szennyezett gondolat­világot, feltüzeli az elmét, s így az tettre kész lesz. Segít leküzdeni az erjedő, nehe­zen feldolgozható élmények nyomasztó, zavaró hatását. Növeli az összeszedettséget. A tisztánlátást a szennyezett érzelmek megtisztításával segíti, ezáltal nyugtatja, élteti az esendő lelket. Állhatatossá tesz.

Részletes ismertetése

Mivel erősíti a gyomrot, segítségével a gyomorrontás, a gyomorgyengeség vagy a frusztráltság miatti émelygés, hányinger kezelhető, megelőzhető. A tengeribetegség­ként ismert tünetcsoportot felszámolja, illetve kialakulási esélyét csökkenti, ha ilyen körülmények között a nedves gyömbérgyökeret elrágcsáljuk vagy a táplálék mellé fogyasztjuk. Főzete gyomorhurut, illetve gyomordaganat kezelésére alkalmas, ha az nem jár együtt fekéllyel vagy savtúltermeléssel.

Kiváló gyógyszere az összes hurutos betegségnek, ám alkattól, állapottól függően eltérő módon kell alkalmazni. A zsíros, nehezen emészthető ételek elengedhetetlen fűszere. Hideg időszakokban is ajánlott fogyasztani. Az elhízott vagy hízásra hajla­mos emberek általános gyógyszere. A táplálék alulemésztettségét, annak túlterhelő hatását szünteti.

Az emésztőcsatorna egész hosszában fokozza a tápanyag feldolgozásának haté­konyságát. Az emésztőnedvek hatását erőteljesen fokozza. A belekben pangó, lehűlt tartalmat felmelegíti, feldolgozását és továbbhaladását serkenti, így a dugulást fel­számolja, fertőtlenít, az erjedésből fakadó, feszítő gázokat kihajtja, és további kép­ződésüket az erjedés megszüntetése által meggátolja. A feszültséget a bélben és a lélekben egyaránt redukálja. A belek pangó, hűvös, erjedő nyálkáinak feldolgozá­sával megszünteti azt a környezetet, amely kedvező a belekben található gombák, erjesztőbaktériumok számára, ezért hatékonyan csökkenti jelenlétüket.

A máj tüzét emeli, szöveteit tisztítja, ezért fokozza feldolgozó, méregtelenítő ké­pességét is. Az epe termelését fokozza, hatékonyságát erősíti. Rendszeres fogyasztása csökkenti az epekő kialakulásának veszélyét.

Az év hurutos időszakaiban főzetének vagy a nyers gyömbérnek a fogyasztása igen javallt, mert a légzőrendszerben megjelenő hurutokat képes csökkenteni, illetve kialakulásukat meggátolni. A nedves asztma, a hörghurut, a polipózus, daganatos betegségek kezelésére kiváló. Orrpolip esetén kevéske kálmossal kevert gyömbérpor orrba szippantásával javulást érhetünk el. A szövetburjánzással terhelt, kóros légző­szervi működés esetén is javallt.

Az idegrendszerre két módon is áldásos hatást fejt ki. Egyrészt a keringő vagy lerakodott mérgek felemésztésével megszünteti az idegrendszert frusztráló, inger­küszöböt csökkentő hatásokat, ezért kevesebb „valós” ok lesz a nyugtalanságra. Más­részt az idegekre rakódó zsíros, nyákos túlterheltséget leolvasztja, ezzel az idegmű­ködés gátoltságát is szünteti, így a szabad áramlás újraindulásával feleslegessé válik a túlzásban fenntartott idegi feszültség.

A nedves gyömbér csökkenti a remegést. Segít feloldani és átalakítani az izmok és az egyéb szövetek közé lerakodott hurutokat, zsírokat, emésztetlen tápanyagokat, melyek gátolják a szövetnedvek áramlását, az izommozgást, és merevítik a testet.

A reumás panaszoktól szenvedők hatásos gyógyszere, mert a rossz emésztésből fakadó melléktermékek képződését leállítja.

Az elzsírosodott, lehűlt szívet melegíti, vérellátását fokozza, terheit könnyíti. Rendszeres fogyasztása képes az alacsony vérnyomást emelni, normalizálni. Csök­kenti a vér koleszterinszintjét. Testszerte fokozza a vérellátottságot.

A vér hevítésével a veséket is melegíti, fokozza szűrőképességüket, tisztítja a ve­seszöveteket. Felfázás, meghűlés ellen javallt.

Próbálja ki a gyömbérkúrát!

A kismedencei, altesti szerveket is melegíti, vérkeringésüket, vérbőségüket fo­kozza, miáltal tápanyag-ellátottságuk, energizáltságuk javul. Bár melegít, a krónikus prosztatagyulladásban szenvedők részére a nedves gyömbér fogyasztása mégis ál­dásos. Nőknek a menstruáció első napjaiban ajánlott mértékkel történő fogyasztása, mert a vérzés fokozásával növeli a tisztulást, kiváltképp változókorban. Szünteti a görcsöket és a folyásos betegségeket. Segíti a spermium termelését és valószínűleg a peteérést is. Fogyasztásával megelőzhető, illetve kezelhető a nemi területeken kiala­kuló ciszta. Fokozza a nemi erőt és a szándékot, „parazsat tesz a fenék alá”, ezért az afrodiziákumok közé sorolható.

Lélektani hatása

A gyömbér elűzi a félszegséget, törekvésre ösztönöz. Bátorságot ad ahhoz, hogy az ember felvállalja a szembesülést, a szembesítést. Kipucolja a szennyezett gondolat­világot, feltüzeli az elmét, s így az tettre kész lesz. Segít leküzdeni az erjedő, nehe­zen feldolgozható élmények nyomasztó, zavaró hatását. Növeli az összeszedettséget. A tisztánlátást a szennyezett érzelmek megtisztításával segíti, ezáltal nyugtatja, élteti az esendő lelket. Állhatatossá tesz.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A humán vizsgálatokban a gyömbérrel kapcsolatos nemkívánatos események száma nem volt magasabb, mint a placebó esetén, tehát a növény biztonságosnak tűnik. Nincs még kellően nagyszámú adat terhességi hányinger, hányás kezeléséről, bár Kínában széles kör­ben alkalmazzák a tradicionális gyógyászatban anélkül, hogy terhességben nemkívánatos hatásait figyelték volna meg. Egyelőre nem bizonyított, hogy biztonságos-e használata terhesség esetén.

Túladagolás esetén központi idegrendszeri depresszió, aritmia alakulhat ki. Mivel a gyömbér antikoaguláns hatású, a véralvadásgátló kezelésben részesülőknek nem javasolt nagy dózis fogyasztása.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.