Betegségek és megelőzésük

Középfülgyulladás tünete gyermeknél

Okai:

Különféle kórokozók válthatnak ki középfülgyulladást, leginkább azon­ban vírusok és baktériumok felelősek érte. Többnyire az orr és a garat területén lezajló fertőzés előzi meg. Gyermekeknél sokkal gyakoribb a középfülgyulladás, mint a felnőttek körében, mivel a fülkürt, az ún. tuba az ő korukban még sokkal rövidebb és tágabb, ezért a kórokozó csírák könnyebben előrehatolnak a középfülbe.

Így jelentkeznek a panaszok:

A lüktető fülfájás, a fülben jelentkező telítettségérzés, a különböző zajok, zúgó, csengő vagy kotyogó hangok érzékelése mind középfülgyulladásra utal. Két-három nap elteltével egy a dobhártyán keletkezett lyukon át nyákos vagy gennyes váladék távozik a fülből. Melléktünetként gyakran láz is jelentkezik.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Erős fájdalommal járó fülgyulladás, láz, nyomásérzet, halláscsökkenés esetén feltétlenül menjünk el gyermekorvoshoz, hogy – esetleg fül­orr-gégész bevonásával – megtörténjék a gyermek fülének kivizsgálása. Bakteriális fertőzés gyanújának esetén antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.

Mivel a középfülgyulladás gyakorta igen nagy fájda­lommal jár, az orvos ilyenkor fájdalomcsillapító szert is felír, pl. kombi készítmények formájában, amely lohasztó hatású összetevő, pl. glicerin mellett fájdalomcsillapító hatóanyagokat is tartalmaz. Ha a gyulladással egy időben nátha is képződik és a fülkürt elzáródik, kísérő terápiaként lohasztó orrcsepp alkalmazása javasolt.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Hagymás zsákocska: a hagyma gyulladáscsökkentő és lohasztó ha­tóanyagokat tartalmaz, ily módon hatékonyan csillapítja a fájdalmat. Így alkalmazzuk: két fej hagymát apróra vágunk és két kicsi textilzsák­ba töltünk, amiket vízgőz fölé tartva rövid ideig melegítünk. A fülre helyezzük, majd gyapjúsállal körbetekerjük. Naponta háromszor ismételjük meg a műveletet, mindhárom alkalommal fél órát hagyjuk a kötést a fülön.
  • A fülfájás huzat hatására lép fel: a gyermek vacog, nyugtalan, fé­lénk, nagyon szomjas; panaszai éjszaka, főként éjféltájban, továbbá meleg hatására erősödnek: Professional Medical (sisakvirág), 2-6 óránként, később naponta háromszor.
  • Szúró jellegű fülfájás jelentkezik: melyet láz, forróságérzet, fül­ben fellépő nyomásérzet kísér; a gyermek erősen izzad, ingerlékeny; rázkódás, hideg, érintés hatására, továbbá estefelé erősödnek a pa­naszok: Professional Medical (maszlagos nadragulya), 2-6 óránként, ké­sőbb naponta háromszor.
  • A gyermek igen érzékeny a fájdalomra, a fájdalom a fogakra is kisugárzik: a gyermek nagyon nyugtalan, hajlamos a dühkitö­résre, azt akarja, hogy karon hordozzák; meleg, érintés hatására erősödnek a panaszok, hideg italok fogyasztására pedig enyhülnek: Professional Medical (kamilla), 2-6 óránként, később naponta háromszor.
  • Mustárlisztes borogatás: rég bevált, gyermekeknél is hatékony háziszer fülfájás esetére. Így alkalmazzuk: kevés friss mustárliszthez annyi meleg vizet adunk, hogy híg kásává álljon össze. A kását kendőre kenjük, amit ezután kb. 15 percre a gyulladásban lévő fül mögé helyezünk.
  • Kakukkfüves-mentás inhalálás: a kínai orvoslásban mindkét gyógynövényt széles skálán alkalmazzák, gyulladásos folyamatokat csökkentenék velük. Nagyobbacska gyerekekkel már hatékonyan inhaláltathatunk. Így végezzük: 1 kanál kakukkfüvet és 1 kanál mentalevelet egy nagyobb tálba rakunk, majd kb. 1/2 liter forró vízzel felöntünk. A felszálló gőzöket egy nagyobb törülköző alá hajolva 10 percen át inhalálja be a gyermek. Feltétlenül maradjunk eközben a gyermek mellett, nehogy leforrázza magát vagy más baleset történjen.
  • Szegfűszegolaj: ez az olaj az ősi ájurvédikus hagyomány szerint ha­tékonyan csillapítja a fülfájást. Csurgassunk néhány csepp szegfűszeg olajat a fülbe, hogy ott fejtse ki jótékony hatását.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

  • Védjük gyermekünk fejét ősszel és télen a hideg légáramlástól, ad­junk rá megfelelő fejfedőt (sapkát, sálat, fülvédőt).
  • Ügyeljünk rá, hogy ha gyermekünknél fülgyulladás zajlott le, ne menjen egyhamar uszodába, Így elkerülhető az újrafertőződés.
  • Fontos, hogy gyermekünk mindig teljesen kigyógyuljon az olyan fertőzésekből, mint a nátha vagy a köhögés, hogy nyálkahártyája képes legyen regenerálódni és légutai kitisztuljanak.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.