Gyermekbetegségek

Reumás láz jelentkezése gyermekkorban, tünetek és kezelése

Ez a gyulladási folyamat az egész test tartó­szöveteit érinti, és még ma is a gyerekkorban szerzett szívproblémák legfőbb oka. Leg­gyakrabban iskoláskorúaknál jelentkezik, az esetek nagy részében az első betegségek 5-15 éves kor között tapasztalhatóak, fiúkat és lányokat egyaránt érint.

A reumatikus lázat időleges ízületi gyulladás kíséri. A múlt század ötvenes évekig nagyon elterjedt betegség volt, aztán úgy tűnt, hogy megszűnik, míg végül a nyolcvanas években az Egyesült Államokban számos eset fordult elő anélkül, hogy ennek okát megfejtették volna.

Tünetek

Nem mindig jelentkezik a torokban a Streptococcus fertőzés, és előfordulhat, hogy a reumatikus tünetek csak 1-3 héttel a kórokozó megtelepedése után észlelhetők. Az esetek 95%-ában két hónapon belül kimutathatják a vérből a megnövekedett antitesteket. A kezdeti szakaszban a gyerek általános tüneteket mutat: étvágytalanság, sápadtság, izom­fájdalmak, hasfájás, esténként mérsékelt láz.

Reumás láz

Ezután a betegség akut módon fejlődik tovább, láz és különféle, a reumatikus betegség fajtája szerinti egyéb tünet je­lentkezik. Öt nagy tünetegyüttest (major kritériumot) különböztetünk meg, amiket JONES-kritériumoknak neveznek. Ez egy mozaikszó: J (joints – sokízületi gyulladás), O (a szívre utal; szívbelhártya-gyulladás), N (nodules – bőrcsomók), E (erithema – bőrki­ütés), S (Sydenham’s Chorea – idegrendszeri tünetek, vitustánc)

Előfordulhat:

  • Láz: 38-39 °C között, az ízületek meg­duzzadnak, vörösek, fájnak, és az erős fájdalom egyik ízületről a másikra helye­ződik (könyök, térd, csukló, boka, csípő). Az ízületi gyulladás teljesen gyógyítható.
  • Súlyos szívbetegség: a szívbillentyűk elváltozása visszafordíthatatlan, ami gyógyítható szívelégtelenséget okoz, de sebészeti beavatkozás szükséges a szívbil­lentyűk cseréjével. Ez a legveszélyesebb következménye a reumatikus láznak.
  • Vitustánc: idegi tünetegyüttes hirtelen kezdődő remegéssel, ami akár hetekig­, hónapokig is eltarthat.
  • Bőrpír: a bőrön rózsaszínű foltok jelennek meg, amelyek középről kifelé világosod­nak, és az egész törzsön szétterjednek.
  • Bőr alatti gümők: nagyságuk borsónyi, kemény, nem fájdalmas, az ízületek területén vannak (térd, könyök, ge­rincoszlop).

A vitustánc

Megváltoztatja a központi idegrendszer működését. Fokozatosan kezdődik, a fertőzéshez képest akár 2 hónappal később is jelentkezhet: a gyerek kedélyállapota megváltozik, engedetlen, nyugtalan, rosszkedvű lesz. Ezután jelent­keznek az akarattalan mozgásos tünetek: a végtagok, a törzs, az arcizmok gyors, nem ismétlődő rángásai. Az érzelmi feszültség felerősíti a tüneteket, amelyek alvás közben megszűnnek, néhány hét alatt pedig teljesen eltűnnek. A legsúlyosabb megnyilvánulás a szívbillentyűhártya-gyulladás; ez a betegség marad vissza leginkább, és a halálesetekért is elsősorban ez felelős.

Előfordulhat, hogy a betegségnek csak ez az egy tünete van, illetve társulhat mellé a sokízületi gyulladás és a vitustánc. A szív meg­hallgatásával, szívzörejek észlelésével diagnosztizálható. Bőrkiütés ritkán jelenik meg, elsősorban a felkaron és a törzsön tapasztalható, nem viszket.

Bőrcsomók; az ízületek fölött a bőrfel­színen jelentkeznek, nem fájdalmasak és csak átmenetiek. Sokízületi gyulladás; aszimmetrikus és mozgó gyulladása az ízületeknek, ami 2-3 napig az egyik ízületen van, majd átvándorol a másikra. A nagy ízületeket érinti: csípő, térd, boka, váll, könyök, csukló. Ezek melegek, kivörösödnek, érintésre fájnak és nehezen mozgatha­tók. A sokízületi gyulladás fájdalmas, de nem okoz elváltozást a csontban és a porcokban. Hat kisebb tünetet is megkülönböztetnek: láz, ízületi fájdalmak, az EKG-n megjelenő rendellenességek, a vér laboratóriumi elvál­tozása, amely a streptococcus fertőzésre utal.

Diagnózis

A JONES és a kisebb tünetek alapján történik. A reumás láz diagnoszti­zálásához két nagyobb vagy egy nagyobb és két kisebb kritériumnak teljesülnie kell.

Terápia

A streptococcus fertőzésre adott antibiotikum csökkenti az általá­nos gyulladásos folyamatot, a tünetek megszűnéséig pedig pihenni kell. Például a vérvizsgálat eredményeinek normalizáló­dása után két héttel fel lehet kelni, de még legalább 2 hónapig kerülni kell a súlyos fizikai munkát, sportolást. Ez az időszak szívgyulladás esetén 9 hónapig is eltarthat.

Megelőzés

Az a gyermek, aki egyszer már átesett reumás lázon, hajlamos arra, hogy még egyszer elkapja, ezért vigyázni kell, nehogy újra megfertőződjön. Ezért havonta antibiotikumot (benzatin-penicillin G vagy diaminocillin) kap injekció formájában, amit legalább a pubertás végéig folytatni kell.

Ezzel megelőzhető, hogy a fertőzés az ízületekre vagy a szívre átterjedjen.

Homeopátia

A homeopátiás gyógy­mód csak a gyógyszeres kezelés támoga­tására szolgál, és szoros orvosi felügyelet mellett adható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.