Betegségek és megelőzésük

Nehéz köhögés (pszeudokrupp) kezelése gyermekeknél

Okai:

A pszeudokruppot a köznapi nyelvhasználat gyakran kruppos köhögés néven emlegeti, és mást ért alatta, mint a „valódi” krupp alatt, amely a diftéria (torokgyík) velejárója. Pszeudokruppon a felső légutak és a garat gyulladásos irritációját értjük, ami általában megfázás következtében jelentkezik. Az időjárási tényezők és a környezetszennyezés is hatás­sal van rá. A pszeudokrupp hideg, nedves időben, kipufogógázokkal szennyezett levegőben nagyobb gyakorisággal jelentkezik.

Így jelentkeznek a panaszok:

Főként a gégefőt érinti a gyulladásos irritáció, ezért a gégefő nyálka­hártyája megduzzad, ami rekedtséget, ugató jellegű köhögést és sípoló légzést, valamint légszomjat okoz. Van olyan gyermek, akinek az ajkai az akadályozott légzés következtében kékre színeződnek.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Pszeudokruppos tünetek esetén mindenképp vizsgálja meg az orvos gyermekünket. Ily módon kizárható minden egyéb megbetegedés, pl. a bakteriális eredetű gégefedő-gyulladás is.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Thuja- és Echinacea-készítmények: mindkét gyógynövény az im­munrendszer stabilizálására szolgál, melynek köszönhetően efféle betegségek, mint a kruppos köhögés igazán meg sem mutatkoznak. Tehát inkább megelőző hatásúak. A gyermekünknél gyakorta jelent­kező pszeudokruppos rohamot megakadályozhatjuk az immunstimulánsok korai fázisban való beadásával. Gyermekek szá­mára cseppek vagy drazsé formájában kapható mindkét szer a pati­kákban.
  • Akut módon és rohamszerűen jelentkező, hangos köhögés; a gyermeket légszomj gyötri, főként hideg és száraz szél váltja ki a pszeudokruppos rohamot: Professional Medical (sisakvirág), akut roham esetén ötpercenként.
  • Ismétlődő, fojtó köhögési roham gyötri a gyermeket, aki felriad álmából, elkékül, fel kell ülnie: Professional Medical (fekete bodza), akut esetben 1/2- 4 óránként, egyébként naponta háromszor. A kruppos köhögés homeopátiával való kezeléséről a köhögés címszó alatt olvashatunk részletesen.
  • Párás levegő: a kruppos gyermekek esetében fontos, hogy nagy le­gyen a levegő páratartalma. Roham idején a legjobb, ha bevisszük a gyermeket a fürdőszobába, és erősen folyatni kezdjük a fürdőkád vagy a tusoló meleg vizes csapját. Engedjük a forró vizet a kádba vagy a zuhanytálcába zubogni, Így oszlik szét leginkább a térben a gőzfelhő. Ennek köszönhetően ellazulnak a gyermek légútjai, és a rohamnak vége szakad. A gyermekszobában is gondoskodjunk kellően magas páratartalomról, például helyezzünk el benne szoba-szökőkutat vagy terítsünk vizes törülközőt a fűtőtestre.
  • Masszázs: a távol-keleti orvoslásban, gyengéd testmasszázzsal se­gítik az ellazulást és állítják helyre a jó közérzetet. A masszázs enyhíti gyermekünk kruppos rohamtól való félelmét és segíti a megnyugvás­ban. A felsőtest gyengéd, körkörös mozdulatokkal való masszírozása a leghatékonyabb. Aromaolajat, pl. citromolajat is alkalmazhatunk masszázs közben, ami ellazítja a légutakat és megkönnyíti a légzést.
  • Jóga: az indiai jógagyakorlatok kiválóan alkalmasak a félelem ol­dására és a test ellazítására. Az „oroszlánpózt” a gyerekek is egészen könnyen elsajátítják. Ez a póz kimondottan jótékony hatású a gégefő területére, ezért pszeudokrupp esetében ajánlott a gyakorlása.

Így végezzük:

  • A gyermek laza sarokülésbe helyezkedik, azaz először letérdel, majd fenekét a sarkára engedi.
  • Karjai és kezei lazák, a combján nyugszanak.
  • Lassan, szájon át kifújja a levegőt. Közben teljes erejéből kinyújtja a nyelvét, szétterpeszti az ujjait, és tekintetét felfelé irányítja anél­kül, hogy a fejét felemelné.
  • Pár másodperc elteltével felveszi az eredeti pózt, nyugodtan belélegzi, majd kifújja a levegőt.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

Az immunstimulánsok általi célzott kezelés mellett általános, jól bevált megelőző intézkedéseket is tehetünk. Gyermekünk tartózkodjék rendszeresen a friss levegőn, télvíz idején is, ily módon erősíthetjük a légutak ellenálló képességét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.