Fájdalom enyhítése

Manuálterápiák és csontkovácsolás a fájdalom ellen!

A test, különösen a gerincoszlop csontjainak, izmai­nak és szöveteinek az átmozgatásáról, az úgynevezett manuálterápiáról régóta tudjuk, hogy hatékonyan enyhít nagyon sokféle régóta fennálló problémát vagy idült betegséget, így a fájdalomcsillapításban is eredményesen alkalmazható.

Leghatékonyabb fájdalomcsökkentő terápiák

A manuálterápiák közül fájdalomcsillapításra a leghatékonyabbak a csontko­vácsolás (kiropraktika), az oszteopátia, a koponya- és gerincmasszázs (kranioszakrális terápia) – de léteznek újabb keletű, sikeres változatok is a csontok és a váz­izmok problémáiból eredő fájdalmak kezelésére, mint a Rolfing, a mioterápia („lapocgyakorlat”, az izom­működés befolyásolásán alapuló kezelés), a Rosen-technika és a Bowen-technika.

Csontkovácsolás

A kiropraktika görög eredetű szó (cheiro = kéz; praxia = praktizálni), és kézzel végzett gyakorlatot, kezelést jelent. Különösen a gerinc csontjainak, izmainak és szöveteinek átmozgatásával állítja helyre a szervezet egészséges egyensúlyi állapotát. A technikák szerte­ágazók: a híres csontropogtató „helyrerántások”-tól az egészen gyengéd technikákig. Az utóbbi csoportba tartozik a McTimoney-módszer és a belőle kifejlesz­tett McTimoney-Corley-terápia.

Az oszteopátia és a kiropraktika között abban rejlik a fő különbség, hogy a gerincmasszőr a kezelés során a vérkeringés fokozására teszi a hangsúlyt, míg a csont­kovács az idegeket tartja a legfontosabb elemeknek. A hagyományos csontkovácsolás általában hevesebb mozdulatokkal dolgozik, és általában „orvosibb” módszereket használnak, például röntgenfelvételt is készí­tenek a kórisme felállítása során.

A csontkovácsolás hatékony módszer a fejfájás, a nyak- és hátfájás, a rossz tartás, az ülőidegzsába és az asztma kezelésére.

A csontkovács a páciens nyakát mozgatja a gerincpanaszok gyó­gyítása során. A képen láthatóhoz hasonló fogások elsajátításához hosszas tanulásra van szükség, és a gyakorlatokat rendkívül kö­rültekintően kell végezni, ezért sohase engedjük, hogy szakképzet­len kontár kísérletezzen rajtunk!

Oszteopátia

Jelentése ellenére (csontkezelés) az oszteopátia nem csupán a csontok és a gerinc kezelésére alkalmas, bár leginkább erre használják. Az oszteopátia a test egész szerkezetét kívánja javítani és tökéletesíteni. A szakképzett terapeuták szerint a csontok, az iz­mok és az úgynevezett lágy részek megdolgozásával csaknem minden elváltozás gyógyítható, és a mód­szer fájdalomcsillapításra is alkalmas.

Akárcsak a csontkovácsolás, az oszteopátia is több mint száz évvel ezelőtt jelent meg az Egyesült Államokban. A gyakorló terapeuták mind orvosok, akik extra tananyagként sajátították el az oszteopátia technikáját és fogásait. Máshol az oszteopátiával foglal­kozó terapeuták többnyire nem orvosok, őket külön főiskolákon képzik. Bár az orvosképzéshez hasonló tananyagot sajátítanak el a leendő terapeuták, na­gyobb hangsúlyt kapnak a programban a természetes gyógymódok.

Az oszteopátia hatékony módszer a fejfájás, az agyráz­kódás utóhatásai, az orrmelléküreg-gyulladás, az áll­kapocs- és rágóízületi problémák, a testtartás hibái, az izom- és ínfájdalom, az ismédődő megterhelések okozta sérülések, az ülőidegzsába, a nyak- és hátfájás, a reumás ízületi gyulladás, az ízületi fájdalom, a légzészavarok, a nehézlégzés, az asztma, az emésztési nehézségek, a fertő­zések gyógyítására és a szülési fajdalom enyhítésére.

Koponya- és gerincmasszázs

A koponya- és gerincmasszázs (a kranioszakrális te­rápia) a test „kiegyensúlyozás”-ára szolgáló módszer, amelyet a csontok lehető leggyengédebb mozgatásá­val érnek el. Különösen a koponya csontjait dolgoz­zák meg, kevésbé erőteljesen pedig a gerincoszlopot is. Ezek a csontok összeköttetésben állnak a központi idegrendszerrel, amelyet az agy-gerincvelői folyadék vesz körül. Ha az agy-gerincvelői folyadék áramlását bármi is akadályozza, az testi vagy érzelmi „meghibásodás”-t okoz. Amikor a terapeuta a páciens fejére teszi a kezét, a lehető legenyhébb nyomással és mozgatással ezeket az akadályokat igyekszik megszüntetni.

Különösen csecsemők és kisgyermekek gyógyítá­sában hatásos, csakis szakképzett terapeutával. A koponya- és gerincmasszázs hatékony módszer a fejfájás, az orrmelléküreg-gyulladás, az állkapocs- és rá­góízületi problémák, a fülzúgás, az agyhártyagyulladás, a visszatérő fertőzések, a nyak- és hátfájás, a szülés utáni fájdalom, gyermekeknél pedig a kólika, a középfülgyul­ladás, a hiperaktivitás és az alvászavar kezelésére.

Hipnózisterápia

A hipnózis a betegségek kezelésének teljesen egyedi megközelítése. Segítségével az emberek tudat alatti szinten szembesülhetnek rejtett gondolataikkal és ér­zéseikkel. A hipnózist terapeuta végzi, s olyan mély nyugalmi állapotba juttatja a pácienst, amelyben „érintkezésbe léphet” panasza okával. Ha ismerjük problémánk okát akkor már könnyebb úrrá lenni raj­ta a pszichoterápia vagy a lelki tanácsadás során. Ezért a hipnózisterapeuták gyakran pszichoterapeuták is egyben.

A hipnózisterápia segítségével megtanulhatjuk a mély relaxációt is. A hipnózis meglehetősen ősi keze­lési módszer, a legtöbb kultúrában léteztek sámánok, akik ismerték és sikerrel gyakorolták. A nyugati világ­ban azonban egészen a XIX. századig többnyire csak színpadi látványosságként volt jelen. Napjainkra kí­sérletileg bizonyítottan rendkívül hasznos terápiás módszerré vált.

Figyelmeztetés! A hipnózisterápia rendkívül erőtel­jes kezelés, és akár visszaélésre is alkalmat adhat, ezért szakmai szervezeteknél ellenőrizzük, hogy szakképzett és megbízható terapeutához fordulunk, mielőtt rábíz­nánk magunkat.

A hipnózisterápia hatékony módszer a legtöbb men­tális és érzelmi probléma és az ezekből adódó testi ba­jok kezelésére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.