Betegségek és megelőzésük

Rándulás – húzódás okai gyermekeknél

Okai:

Gyermekeknél ritkán fordul elő. Izmokban, inakban és szalagokban jelentkezik, általában hirtelen mozdulatsor, a szövetek (túlzott) megnyúlásának következtében. Olyan sporttevékenységek folytatása közben következik be rándulás/húzódás, melyek nagy lendülettel, hirtelen, jól koordinált mozdulatokkal járnak, például síelés vagy korcsolyázás közben.

Így jelentkeznek a panaszok:

Először akut, szúró jellegű fájdalom jelentkezik. Ezt követően az érin­tett testrész igen fájdalmassá, érzékennyé, a mozgás pedig korlátozottá válik. Duzzanat is kialakulhat, az ízület is sérülhet.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha gyermekünk tartós fájdalmakra panaszkodik, ha valamely testré­sze beduzzad, bevörösödik, ha mozgása korlátozottá válik, feltétlenül vigyük orvoshoz. Fennáll ugyanis a ficam, az ínszalagszakadás vagy az ízületi tok sérülésének gyanúja.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Kenőcs keverékek: a patikákban kapunk körömvirág-kivonatot, árnikát és fekete nadálytövet tartalmazó kenőcsöket és borogatókrémeket.
  • Tea faolaj: szintén csillapítja a fájdalmat és a duzzanatot. Hideg vízbe mártott kendőre csepegtessünk pár csepp olajat, majd ezzel borogassuk a sérülés helyét. Helyezzük a kendőt az érintett területre, majd hagyjuk rajta 20 percig.
  • Az első szer, amit fájdalom és duzzanat esetén alkalmazunk: Professional Medical (árnika), 1-4 óránként.
  • Az ízület fájdalmas, a panaszok könnyed mozgás hatására eny­hülnek Professional Medical (mérges szömörce), naponta három­szor.
  • Apró mozdulatok is fájdalmat okoznak, a panaszok meleg hatá­sára erősödnek, nyugalom, hideg, erős nyomás hatására pedig eny­hülnek: Professional Medical (fehér földi tök), naponta háromszor.
  • Lucfenyő tűleveléből készített sósborszesz: patikában kapható ez az oldat, melyet Kneipp lelkész ajánlatát követve, bedörzsölés formájá­ban alkalmaznak. Rendkívüli és jótékony módon csillapítja a fájdalmat és a duzzanatot.
  • Komlóborogatás: Kínában meleg komlóborogatást alkalmaznak a szalagok, az inak és az ízületek fájdalmára. Így alkalmazzuk: egy pamuttasakba egy marék komlót teszünk, majd néhány percig forró vízgőz felett vagy egy víztartályban felmelegítjük, ezután kicsavarjuk és a fájdalmas területre helyezzük. Száraz törülkö­zővel letakarjuk. Többször is megismételhetjük a kezelést.
  • Hagymapépes borogatás: Indiában is sokféleképpen alkalmazzák a hagymát, gyulladáscsökkentésre és fájdalomcsillapításra is. Így alkalmazzuk: a vöröshagymát apróra vágjuk, edényben hevítjük, majd pamutzsákocskákba töltjük vagy mullpólyába csavarjuk, a fáj­dalmas testrészre helyezzük és 10-15 percig rajta hagyjuk. Kellő gyakorisággal ismételhetjük a kezelést.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

  • Ha gyermekünk új sportággal ismerkedik, pl. síelni tanul, lassan vezessük rá, hogyan végezze az egyes mozdulatsorokat. Kezdetben ne követeljünk tőle túl sokat, és ne legyenek túl nagy elvárásaink. Ha gyermekünk rámenős fajta, olyan, aki szereti a veszélyes kalan­dokat, szembesítsük a lehetséges veszélyekkel, és magyarázzuk el neki, milyen biztonsági szabályokat szükséges betartania, ha csökkenteni akarja a sérülés veszélyét.
  • Gyermekünk ne sportoljon bemelegítés nélkül, azaz legalább öt­perces bemelegítést minden alkalommal végezzen a sporttevékenység megkezdése előtt.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.