Betegségek és megelőzésük

Húgyúti betegségek tünetei és kialakulása és kezelése

A húgyutak fejlődési rendellenességei nagyon gyakoriak, de ultrahangvizs­gálattal korán kideríthetők. A húgyutak fertőzései a második leggyako­ribb gyulladásos betegségek gyermekkorban. A súlyos vesekárosodáshoz vezető betegségek sokáig tünetmentesek lehetnek, s ezért különösen ve­szélyesek, mert a vese nagy részének pusztulása után észlelhető a panasz, a betegségi tünet, amikor már nehezen tudnak segíteni, de a betegségek korai tüneteinek ismeretével, a szűrő vizsgálatokkal időben felismerhetők és kezelhetők ezek a betegségek.

Húgyúti fertőzés

A 0-18 éves életkor között minden gyermeknél legalább egyszer várható a húgyúti fertőzés. Akiknél egyszer előfordult, azoknál gyakrabban ismétlő­dik, s az ismétlődő fertőzések már nem járnak olyan figyelemfelhívó tünetek­kel, mint az első fertőzés. Ugyanakkor sokszor csak a láz az egyetlen tünet, s egyszerű fizikális orvosi vizsgálattal nem, csak vizeletvizsgálattal derülhet fény a betegségre.

Kutatási eredmények! A húgyúti fertőzés az esetek 80-90%-ában maradvány­tünet nélkül meggyógyul, de 10-20%-ban krónikus vesekárosodás, magas vérnyomás, később terhességi komplikáció alakulhat ki.

Ezért nagyon fontos a gyulladás korai felismerése, a teljes gyógyulás eléréséig való gyógyszeres kezelése, s a húgyúti gyulladásra hajlamosító eltérések felderítése.

A gyulladást leggyakrabban baktériumok, s ezek között is a „kóli” (Escherichia coli) bélbaktérium okozza. Ritkábban más baktérium, vírus és gomba is okoz húgyúti gyulladást. A gyulladás helye szerint megkü­lönböztetünk húgyhólyaggyulladást (cystitist) és vesemedence-gyulladást (pyelonephritist).

Hólyaggyulladás és tünete

A hólyaggyulladás típusos tünete az alhasi fájdalom, a gyakori csípő vizelés, nap­pali és éjszakai bepisilés, míg a vesemedence-gyulladásé a láz, általános gyengeség érzés, derékfájdalom.

A vesemedence-gyulladás súlyosabb betegség. A közvélemény felfázással magyarázza a betegséget, amiben van igazság, mert a húgycsőben, húgy­hólyagban ott lévő, panaszokat nem okozó baktériumok aktivizálódnak, ha hosszú ideig hideg kövön ülünk. Ugyanakkor, ha kórokozó nincs a szer­vezetben, önmagában a hideg hatására nem jön létre gyulladás.

Hogyan előzhető meg a hólyaggyulladás?

Hajlamo­sító tényező, ha a vesében termelődő vizelet sokáig tartózkodik a veseme­dencében, a húgyvezetékben, a húgyhólyagban, azaz pang.

Ezt létrehoz­hatja bármilyen szűkület a húgyutakon, vagy ha a húgyhólyagból nemcsak a húgycsövön keresztül ürül a vizelet a külvilágba, hanem visszafelé folyik a vesék felé. Ezt refluxnak nevezzük. Ezek az eltérések hajlamosítanak a kórokozók megtelepedésére és húgyúti fertőzésekre. Az elfolyási akadály és a visszatérő húgyúti fertőzések tönkretehetik a veséket, s krónikus ve­seelégtelenség, magasvérnyomás-betegség alakulhat ki, mely a gyermek, s később a felnőtt életét veszélyezteti, és művesekezelést igényel.

Mi tehetünk a fertőzés ellen?

Megelőzhető a fertőzés, ha kerüljük a kórokozókkal való találkozás lehetőségét. Melegvizes fürdőmedencében ne ücsörögjön egész nap a gyerek, főleg a kislány, mert a melegvízben a baktériumok könnyen elszaporodnak, s ülő helyzetben a rövid női húgycsövön könnyen felmásznak a baktériumok. A húgycső és a végbélnyílás környékének higiénéje nagyon fontos, mert a bélbaktérium a végbél környékéről könnyen a húgycsőhöz kerül.

Jegyezzük meg! Lányok mindig elölről hátrafelé töröljék a feneküket! Fontos a fiúk fitymájának tisztán tartása, mert a kórokozók itt is könnyen megta­padnak. Fiúk, hátrahúzott fitymával kell pisilni!

Igyunk sok folyadékot!

Ha lehetőség van rá, székürítés után folyóvízzel ajánlatos a végbél környékének tisztítása. Fontos továbbá a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása. Kevés folyadék kevés, sűrű vizeletet eredményez, mely „erős” vizelet s ingerli a húgyutakat, s az esetleges baktériumok is koncentráltabban vannak benne. A bőséges folyadékivás ezt kiküszöböli, s ennek következtében a többszöri vizeléssel mechanikusan is átmossuk a húgyutakat. Ennek megfelelően fontos a rendszeres, gyermekkorban ötször-hétszer való pisilés. A vizelés visszatartása hólyagfeszülést, vizeletpangást okoz, és ez hajlamosít fertőzésre.

Mit tehetünk a vizsgálat után?

A korai felismerést biztosítja a vizelet laboratóriumi vizsgálata. Ha a gyermek nem úgy viselkedik, mint korábban, típusos betegségi tünete még nincs, de úgy gondoljuk, valami baja van, mindig meg kell vizsgálni, vizsgáltatni a vizeletét. A vizeletszennyeződés elkerülésére a vizeletvétel előtt szappannal mossuk le a húgycső környékét, majd vizeljen a gyermek a WC-re guggolva, vagy állva (hátrahúzott fitymával), s a vizelet eleje foly­jék a WC-be, s csak a vizeletsugár közepét vegyük ki egy tiszta edénybe, s azt vizsgálják laboratóriumban.

Jegyezzük meg! Fontos szűrés az ultrahangvizsgálat, mellyel a húgyutak fejlődési rendellenességei, hajlamosító tényezői ki­szűrhetők. Fontos a terhesség alatti ultrahangvizsgálat, mert ezzel már kimutatható a magzat húgyúti eltérése.

Mire figyelnek még terhesség után?

Megszületés után ezeket az újszü­lötteket részletesen vizsgálni, majd ellenőrizni kell, hogy a húgyúti fertő­zéseit megelőzzük. A fejlődési rendellenesség eredményesen operálható, de nem minden elváltozásnál van szükség műtétre. A húgyúti gyulladás kezelésének fontos része még a pihenés, az ágynyugalom. Fekvő helyzet­ben jobb a vese vérellátása és melegen is van a vese, ez segíti a gyógyulást.

Kezelés után mi a teendő?

Ha a húgyúti fertőzés előfordult, akkor az ismételt fertőzésre nagyobb az esély, ezért a gyermekek rendszeres ellenőrzése, gondozása szükséges. Hólyaghurut esetén egy évig, hajlamosító fejlődési rendellenesség nélküli vesemedence-gyulladás esetén két évig, fejlődési rendellenesség esetén 18 éves korig szükséges a rendszeres ellenőrzés. Általában havonta és pana­szok esetén szükséges a vizelet laborvizsgálat elvégzése, 3-6-12 havonta ultrahangvizsgálat, évente vérvizsgálat a vesefunkció megítélésére. A leg­egyszerűbb, nem ismétlődő vesemedence-gyulladás esetén is csak két év múlva végzett ultrahangvizsgálat mutatja, hogy maradvány nélkül meg­gyógyult a vesegyulladás. Krónikus folyamatra utal a vese növekedésének megállása, vagy a veseméret csökkenése, vesezsugorodás.

Húgyúti kövesség

Gyermekkorban minden olyan kőforma előfordul, ami felnőtteknél megtalál­ható. Ezzel szemben gyermekkorban a veleszületett anyagcse­re-betegségek következtében a vizelettel kóros mennyiségben kiválasztódó anyagok kicsapódnak, és vesekövet képeznek. A gyermekkori vesekövesség talán legnagyobb problémája, hogy akinek egyszer volt köve, annak újra lesz, s mivel gyermekkortól hosszabb idő van hátra az életből, így több kővel és több kőeltávolítással kell számolni, ami a vese krónikus károsodását okozza.

Jegyezzük meg! A betegség oka, hogy a vizeletben oldott anyag felhalmozódik és kicsa­pódik, majd egyre növekszik, és akadályt képez a vizelet szabad áramlásá­ban, a húgyutakat alkotó simaizmok erőteljesen összehúzódnak, hogy az akadályt leküzdjék.

Mik a lehetséges tünetei?

Ez görcsös fájdalmat okoz, a kő sérti a h úgy utak nyálkahártyáját, és vérvizelés je­lentkezik.

Örökletes tényezők, táplálkozási szokások, vizeletáramlási zavarok, húgy­úti fertőzések játszanak szerepet a kőképződésben. Súlyos károsodás, ha a kő teljesen lezárja a vesét, és gennyes gyulladás alakulhat ki, vagy az ismétlődő kőkristályok elpusztítják a vesék állományát.

Kalciumoxalát kövek fordulnak elő leggyakrabban. Kalciumoxalát kris­tályok normálisan előfordulnak a vizeletben, de kicsapódva követ képez­nek. Úgynevezett cystinosis esetén, anyagcsere-betegség következtében nagy mennyiségben választódik ki cisztin a vizeletben és a kristályok ki­csapódnak a vizeletből.

Hogyan előzhetjük meg az ilyen fajta betegségeket?

A megelőzés lényege, hogy az oldott anyag mennyiségét csökkenteni kell a vi­zeletben és biztosítani kell a jó vizeletáramlást. Ennek érdekében bőségesen kell folyadékot fogyasztani, hogy a vizelet víztartalma, az oldószer bőséges legyen. Kü­lönösen figyelni kell erre, amikor a szervezet könnyen a „száraz oldalra” kerülhet – fokozott vízleadás, mint erős izzadás, munkavégzés, meleg nyár vagy hasmenés esetén. Csökkent lehet a folyadékfelvétel, erre különösen kell figyelni olyan helyze­tekben, amikor a gyermek önállóan nem tud folyadékot fölvenni, mint a csecse­mők, a kisgyermek, vagy az idős, magatehetetlen beteg.

Jegyezzük meg! A másik feladat az oldott anyag kiválasztásának a csökkentése. Ezt csökkenthetjük, ha abból az anyagból kevesebbet fogyasztunk, s ez elsősorban a kalciumtartalmú gyógyszereket jelenti. Az úgynevezett „erősítő pezsgő” tablettákra. Csak módjával fogyaszthatók!

Általában is igaz, de itt különösen, hogy a táplálkozás so­rán a túlzott fogyasztást kerülni kell! Fontos a húgyúti fertőzés kerülése, mert a gyulladt területen a baktériumra könnyen kicsapódik a mikrokristály, s egyre nö­vekszik. A vizeletáramlás biztosítására pedig fejlődési rendellenesség esetén műtéti megoldás is szóba jön.

Figyeljünk családunkra! Gyermeknél is előfordulhat?

Ha a családban előfordult kőbetegség, húgyúti fejlődési rendellenesség vagy húgyúti gyulladások, akkor szűrővizsgálatot kell végezni a gyermeknél. A vizelet laboratóriumi vizsgálata és hasi ultrahangvizsgálat kimutatja vagy kizárja az eltérést. Ismételt vizsgálatra csak panaszok esetén van szükség.

Ha kőbetegség észlelhető, spontán távozásra nagy esély van, mert a gyermekek szövetei rugalmasak, tágulékonyak s ezért a kő végig tud halad­ni a húgyutakon és kipisili a gyermek. Ugyanezért, nem kell mindig heves fájdalommal járnia a kőürítésnek. Szükség szerint kőzúzás és egyéb műtéti eltávolítás is végezhető a gyermekeknél.

Jegyezzük meg! Akinek egyszer volt köve, annak várhatóan ismételten lesz, ezért panaszmentes esetben is havonta vizelet-, évente hasi ultrahangvizsgálatot kell végezni.

Ha panaszok, tünetek ma­radnak meg, akkor 18 éves korig szükséges gyermeknefrológiai ellenőrzés, majd felnőtt nefrológia és/vagy urológiai szakrendelésnek kell folytatni az ellenőrzést. Ha krónikussá válik a folyamat, akkor további teendőkre van szükség, melyek a krónikus veseelégtelenség címszó alatt olvashatók.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.