Betegségek és megelőzésük

Heveny hörghurut – mi a teendő?

Heveny hörghurut (akut bronchitisz) a nagyobb légutak gyorsan lezajló fertőzése. Fiatal felnőttekben általában vírusfertőzés követkézmenye, de lehet krónikus obstruktív légúti betegség szövődménye is; ilyenkor viszont bakteriális eredetű, és másképpen kezelendő.

Heveny höröghurut

(Kép fent) A köhögési inger a heveny hörghurut legfőbb tünete, amit gyakran a dohányzás vált ki.

Tünetek és jelek

1-2 nap alatt kifejlődnek, amelyek a következők:

  • irritáló köhögés, néha tiszta köpettel;
  • mellkasi fájdalom;
  • sípolás, mellkasi szorítóérzés;
  • nehézlégzés;
  • hőemelkedés.

Légúti fertőzések szövődményeként gyak­ran fordul elő bronchitisz, akár megfázás után, ha az orrból, torokból a kórokozó le­jut a hörgőkbe. A bronchitisz veszélyének jobban ki vannak téve azok, akik dohányoznak, vagy szennyezett levegőjű mun­kahelyen dolgoznak. A krónikus légúti betegségben szenvedő betegek télen ko­moly heveny hörghurutos időszakokat él­hetnek át. A fertőzésből származó gyulla­dás erős nyáktermeléssel jár, ami fokozza a nyák eltávolítására irányuló köhögési reflexet.

A kezelés módja

Az egészséges felnőtt akár egy hét alatt nyomtalanul meggyógyul a heveny hörg­hurutból. Ilyenkor elegendő a kellő folya­dékpótlás, egy vény nélkül kapható fájda­lomcsillapító és a pihenés. A dohányzást fel kell függeszteni (legalább a betegség idejére).

A krónikus obstruktív légúti betegség­ben szenvedők vagy más betegek számára antibiotikus kúra válhat szükségessé. Súlyos esetben kórházi kezelést is kell alkal­mazni. Ha az állapot több mint két hétig fenn­áll, mellkasröntgent készítenek az egyéb betegségek kizárására.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.