Betegségek és megelőzésük

Obstruktív alvási apnoé kezelése

A betegség lényege: alvás közben a torok vagy a felső légutak elzáródnak, ismételt légzéskiha­gyások mellett. Kevesebb oxigén jut a tüdőbe, és a vér oxigénszintje leesik. Az alacsony oxigén­szint felébreszti az illetőt, és mély belégzésre serkenti.

Tünetek és jelek

Az obstruktív alvási apnoé jellemzője, hogy a beteg egyre hangosabban horkol, majd a légzés hirtelen abbamarad néhány másodpercre. Ahogy a légutak megnyílnak, a légzés fulldoklással, hörgéssel kezdődik újra. A folyamat éjszaka többször ismét­lődik.

Egyéb tünetek:

  • nappali aluszékonyság;
  • reggeli fejfájás;
  • libidócsökkenés;
  • ébredés utáni „másnaposságérzés”;
  • bokaduzzanat

Az alvási apnoé a középkorú férfiak tipi­kus betegsége, de bárkit, még gyermeke­ket is érinthet. Oka legtöbbször a légutak elzáródása, de más okok is közrejátszhat­nak. Idejében való felismerése fontos, mert súlyos betegségeket, például szívbe­tegséget, magas vérnyomás betegséget okozhat.

Mit tehet az orvos? (Kezelése)

Az orvos először az orr- és garatüreget vizsgálja meg, keresi az elzáródás jeleit; endoszkópos vizsgálatot is végezhet en­nek felderítésére. Alvásteszttel megvizs­gálják a vér oxigénszintjét, a pulzust, ami megerősítheti a diagnózist. A kezelés az alvási apnoé okának megszüntetésére irányul. Ha ez nem megoldható, pozitív lég­úti nyomást lehet alkalmazni, vagyis kis kompresszorral a légutakba juttatott leve­gő nyomása segít a légutak nyitva tartásá­ban.

Az alvási apnoé okai

Az alvási apnoé a légutak elzáródása következtében alakul ki.

Okai lehetnek:

  • elhízás, kövérség;
  • megnagyobbodott mandulák, orrüreg anatómiai zavara;
  • légzésdepressziót okozó gyógy­szerek, alkohol, nyugtatók, ópium­tartalmú fájdalomcsillapítók.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.