Egészségügyi kérdezz-felelek

Alvási apnoe elleni módszerek

Alvási apnoém van, és bár használok folyamatos légúti túlnyomást biztosító (CPAP) készüléket, mégis mindig nagyon álmos vagyok.

Valamilyen gyógyszerrel esetleg ki lehetne egészíteni a kezelést?

Az alvási apnoe a leggyakoribb alvásfüggő légzészavar, amely a garat alvás alatti ismételt elzáródása következtében alakul ki. Korábban az orvosok azt gondolták, hogy a hátterében alkati (szűk garat, a nyelv megnagyobbodása, elhízás) és életkori (40 év felett) hajlamosító tényezők állnak. Ma már úgy gondolják, hogy az alvási apnoe mögött az idegrendszer renyhe reflexe áll. Az alvási apnoe gyógyszerrel nem gyógyítható.

Orra helyezhető maszk

A CPAP készülék az orra helyezett maszkon keresztül folyamatosan levegőt juttat a légutakba, így eléri, hogy az ott uralkodó nyomás mindig magasabb legyen, mint a környező levegő nyomása, s ez által nyitva tartja a felső légutakat. Ez a készülék azonnal megszünteti a betegség tüneteit. Amennyiben mégsem ébred reggel kipihenten, lehetséges, hogy a maszk nem jól illeszkedik, vagy a pántok nem megfelelően rögzítenek. Beszéljen orvosával, hogy igazítsanak a maszkon vagy a rögzítésen, vagy próbáljon ki másik maszkot.

Esetleg állítani kell a CPAP gépen. Semmi esetre se vegyen be altatót, mert az az izmok lazításával növeli a horkolást, így az alvási apnoét is. Tartózkodjon az alkoholfogyasztástól is, hasonló hatása miatt. Próbáljon meg minél többet mozogni, csökkentse testsúlyát, ha túlsúlyos, mert az alvási apnoe enyhébb esetei talán viszsza is húzódhatnak, bár az alvási apnoe eredendően a garatizmok elernyedéséből származik, ezért testsúlyfelesleggel nem rendelkezőknél is kialakulhat. Szokjon le a dohányzásról, mivel annak is szerepe van az alvási apnoe kialakulásában, illetve fenntartásában.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.