Betegségek és megelőzésük

Prosztatatúltengés tünetei

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása fér­fiaknál általában 50 éves kortól kezdve jelentke­zik, de okozhatja bakteriális fertőzés is. Az álla­potot jóindulatú prosztata-szövetszaporodásnak (prosztata-hiperpláziának) nevezik. A tüne­tek a megnagyobbodás mértékétől függenek.

Ahogy növekszik a prosztata, egyre inkább nyomja a húgycsövet, és gátolja a hólyagból a vi­zeletürítést. Jellemző lehet a gyakori vizeletürí­tési késztetés. Bizonyos folyadékok kerülése mérsékelheti a panaszokat, de az urológussal va­ló konzultációt se mulasszuk el.

Tünetek és jelek

A jellemző tünetek:

  • gyakori vizelési késztetés, inger;
  • a beteg úgy érzi, nem tudta tökéletesen kiüríteni hólyagját;
  • vizelés utáni vizeletcsorgás;
  • éjszakai vizelési késztetés;
  • csökkent vizeletsugár.

Kezeletlen esetben a hólyagban pang a vizelet, és húgyúti fertőzés jöhet létre. A prosztata gyulladása általában bakteriá­lis fertőzés következtében jön létre. A vi­zeletürítés fájdalmas, gyakori a vizelési késztetés (ez még alvászavart is okozhat az éjszakai felkelések miatt), fájdalmas magömlés, vér az ondóban, fájdalom a hímvesszőben, herékben, láz és rossz kö­zérzet is kísérheti. Fertőzés alkalmával a prosztata gyulladásba kerülhet, középkorúakon és idősebbeken rákos elváltozás keletkezhet.

A prosztata helye a kismedencében

A prosztata helye(Képen fent) A prosztata gesztenye nagyságú mirigy, amely a férfi hólyagjának alapján körbeveszi a húgycsövet. A prosztata a spermiumokat tápláló folyadékot termel, és ez adja magöm­léskor az ondóváladék legnagyobb részét.

A prosztatarák tünetei meglehetősen hasonlóak a prosztata-megnagyobbodáshoz, de kísérheti derék- vagy csípőfáj­dalom is. Az orvos részletesen kikérdezi és meg­vizsgálja a beteget. A végbélen keresztül végzett gumikesztyűs vizsgálattal a prosz­tata kitapintható és mérete megállapít­ható. Ultrahanggal pedig a hólyag vizeletürítő képessége, károsodása vizsgálható.

Gyógyszeres kezelés

Ha az állapot rontja az életminőséget, ke­zelni kell. A vizeletürítést megkönnyítő ún. alfa-blokkolókkal, a prosztatát „össze­húzó” antiandrogén szerekkel, illetve a fertőzés kezelésére antibiotikumokkal a prosztatatúltengés jól kezelhető.

Sebészi kezelés

Ha a tünetek gyorsan romló tendenciát mutatnak, és a gyógyszeres kezelés nem elegendő, többféle sebészi beavatkozás lehetséges:

  • Részleges prosztataeltávolítás a húgycsövön keresztül – amely gyakori eljá­rás; a húgycsövön keresztül száloptikás eszközt juttatnak fel, amivel a prosztatából kis részeket távolítanak el, mint­egy kikaparják. Lehetséges, hogy néhány éven belül ismételni kell az eljárást, mivel a prosztatának csak egy részét tá­volították el; kockázata, hogy impoten­ciát okozhat. Új műtéti és kezelési el­járások is vannak már kipróbálás alatt, ezek között szerepel a prosztata lézeres sebészete is, amihez nagy reményt fűztek.
  • Teljes prosztataeltávolítás – ha a prosz­tata túlságosan nagyra növekedett, tel­jes egészében el kell távolítani. Ez a műtét terméketlenséget és impotenciát is okozhat.

A folyadékbevitel szabályozása

Az enyhe tünetek nem feltétlenül befolyá­solják az életminőséget. A megnagyob­bodott prosztata által kiváltott tünetek esetenként enyhíthetők az éjszakai folyadékfelvétel csökkentésével, illetve a vizeletürítési ingert stimuláló folyadé­kok, például koffeintartalmú italok és alkohol fogyasztásának kerülésével.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.