Egészségügyi kérdezz-felelek

Prosztatamegnagyobbodás (bph, benignus prostata hypertrophia)

Ha prosztata megnagyobbodásom van, az azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel lesz prosztatarákom?

Nem. Nincs bizonyíték arra, hogy a prosztata megnagyobbodása növelné a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

Érdemes tudni: Nem kell kezelnie a BPH-t!

A prosztata megnagyobbodással – szaknyelven jó­indulatú prosztata-hiperpláziával (BPH) – nyugod­tan együtt élhet, ha az nem zavarja önt és nem rontja az általános életminőségét. Sőt könnyen lehet, hogy az mindenféle kezelés nélkül, magától is javulni fog. Kutatók több, BPH-s férfiakat akár öt éven át figye­lemmel kísérő tanulmányt elemezve azt találták, hogy a páciensek 16 százalékánál nem rosszabbod­tak a tünetek, közel 40 százalékuknak pedig kezelés nélkül is javult az állapota.

Mikor érdemes műtétnek alávetnem magam prosztata megnagyobbodás miatt?

Csak a legvégső esetben. A legtöbb férfinál a gyógyszerek is elegendők az olyan tünetek kezelésére, mint a gyakori vizelési inger, a gyenge vizeletsugár, és a vizelés elindításának nehézsége. Műtétre csak akkor szabad gondolni, ha a megduzzadt prosztata akkora nyomást gyakorol a húgyhólyagra, hogy az már a vizelési képességet veszélyezteti, ez ugyanis olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a fertőzések vagy a vesekárosodás.

Ha azt tapasztalja, hogy az inger ellenére nem képes vizelni, vagy ha a vizelés után nem sokkal ismét ingere támad, az a húgyvezeték bizonyos fokú elzáródására utalhat. Természetesen operációt indokolhat az is, ha a vizelet véres, vagy ha hólyagkövei vannak (ezek a vesekövek húgyhólyagban kialakuló megfelelői).

Melyik fajta műtét a legjobb prosztata megnagyobbodás ellen?

A leggyakrabban alkalmazott és legjobb eredményeket hozó műtéttípus a transzuretrális rezekció rezekció (TUR). A sebész a hímvessző hegyénél speciális, hurkos műszert vezet be a húgycsőbe, míg el nem éri vele a prosztatát, majd a hurokkal lefaragja a felesleges prosztataszövetet, egészen a mirigy „magjáig”, a kapszuláig. A prosztata a műtét után 8-12 hét alatt regenerálódik, s ebben az időszakban könnyen előfordulhat vérzés, ezért kerülje a nehéz tárgyak emelgetését! A beavatkozás nagyjából másfél óra hosszú, és utána a biztonság kedvéért általában 34 napot még a kórházban kell tölteni. A legtöbb férfi azt tapasztalja, hogy a műtét igen hatásosan állítja helyre a vizelési képességeket.

Egy másik megoldás a lézer prosztatektómia, amelyhez egy lézeres műszert vezetnek fel a húgycsövön keresztül a prosztatáig, és azzal semmisítik meg a felesleges szöveteket. E beavatkozáshoz általában egy éjszakát a kórházban kell tölteni. Jelentős előnye a minimális intraoperatív vérzés. Azonban az eljáráson átesett betegek vizelési paraméterei általában nem olyan jók, mint a TUR műtéten átesettekéi.

Vannak egyéb lehetőségek is, bár egyik sem kínál annyira jó eredményeket, mint a TUR, és egy részüknél a túlnövekedés kiújulása miatt további kezelés válhat szükségessé.

  • Elektrovaszkularizáció: A TUR műtéthez hasonló módszer, de az orvos nem levágja, hanem forró görgővel égeti ki a szöveteket. Azoknak javasolt, akiknek véralvadási problémái vannak, vagy véralvadásgátló gyógyszereket szednek.
  • Transzuretrális mikrohullámú terápia (TUMT) („hűtött prosztata termoterápia”): Ennél az egynapos sebészeti ellátás keretében végzett beavatkozásnál az urológus a húgycsövön át egy speciális katétert vezet be, majd mikrohullámú generátor termelte hő hatására a katéter körül a megbetegedett prosztataszövet elhal, és később felszívódik. Katéterezés alatt a húgycsövet folyamatosan hűtik, hogy ne sérüljön. Azon betegek számára javasolják, akik nagyobb műtéti beavatkozásra nem alkalmasak.
  • Transzuretrális abláció tűvel (TUNA): E gyors (egyórásnál is rövidebb), járóbeteg ellátás keretében végzett műtét során az orvos egy, a húgycsövön át bevezetett műszerrel apró tűket szúr a prosztatába, majd a tűket rádióhullámokkal felhevítve pusztítja el a felesleges szöveteket. Ez a módszer azon férfiaknak ajánlható, akiknél a műtét nem indokolt, illetve akik semmiképpen sem akarják veszélyeztetni a merevedési képességüket. Az eredmények nem olyan jók, mint a műtét esetén, és könnyen lehet, hogy idővel meg kell ismételni a beavatkozást.

Hatással lesz a BPH műtét a nemi életemre?

Lehetséges. A vizsgálatok szerint a merevedési zavar kockázata nagyjából 10 százalékos az olyan, hagyományos módszerek esetén, mint a TUR, míg az egyéb beavatkozásoknál 1 és 3 százalék közötti, ám minden esetben sok múlik az urológus ügyességén. A műtét előtt beszélje meg a témával kapcsolatos aggodalmait az urológussal, és azt is kérdezze meg tőle, milyen arányban válnak impotenssé a páciensei, és alkalmazhat-e különleges eljárásokat a kockázat csökkentésére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.