Orvosi tanácsok

A prosztatapanaszok elkerüléséhez tippek

Az idősebb férfiak többségének van valamilyen prosztataproblémája. A mirigy az évek múlásával növekszik, s ez gyakoribb vizelést és vizeletürítési nehézségeket okozhat. Ennél veszélyesebb, hogy a prosztatában könnyen alakulnak ki rákos elváltozások. Szerencsére nagyon sokat tehet azért, hogy prosztatája jó egészségnek örvendjen.

Egyen pár szem paradiót minden­nap!

A paradió gazdag a szervezetet védő hatású szelénben. Egy öt éven át tartó ameri­kai vizsgálatban a napi 200 mikrogramm szelént szedő férfiak körében 63 százalékkal volt kisebb a prosztatadaganatok gyakorisága, mint a szelént nem fogyasztókéban. A para­dió a szelén legjobb természetes forrása – egy szem 75 mikrogrammot tartalmaz.

A gyógyszerek okozzák?

A vizelési problémáktól szenvedő férfiaknak érdemes megkérni orvosukat, hogy nézze át az egyéb bajokra szedett gyógyszereiket. Egy tanul­mány arra a következtetésre jutott, hogy néhány gyakran felírt gyógyszer – vízhajtó, antidepresszáns, antihisztamin, hörgtágító – a férfiak alsó húgyúti problémáinak akár 10 százalékában szerepet játszhat. Mielőtt te­hát elfogadna valamilyen, a vizelési problé­máira javasolt kezelést, feltétlenül érdeklőd­jön orvosánál, nem jelenthet-e megoldást egyes gyógyszereinek lecserélése.

Hiszi, vagy sem! Nem csak ráncok ellen.

Lehetséges, hogy a prosztata-megnagyobbodásuk miatt vizelési problémákkal küzdő férfiaknak csak botoxinjekcióra van szükségük. Egy tanulmány szerint a ránctalanítószerként ismert botulinumtoxin egy évig is csökkentheti a gyakori vizelést, és nincsenek jelentős mellékhatásai.

Próbálja ki az afrikai szilvát!

Az en­nek az örökzöld fának (Prunus africana) a kérgéből készült kivonat segít összezsugoríta­ni a megnagyobbodott prosztatát, s Francia­országban ma már ezt a kezelést alkalmazzák a leggyakrabban erre az állapotra. Az afrikai szilva igen gazdag gyulladáscsökkentő hatású fitoszterolokban.

Rágcsáljon tökmagot!

A tökmag re­mek cinkforrás, és tudósok a cinkről megálla­pították, hogy fontos szerepe van a prosztata egészségének javításában, valamint a meg­nagyobbodás és a rákos elváltozások elleni védelemben. Egyen mindennap egy marék­nyi pirítatlan magot. Cinkben gazdag élelmi­szerek még a kagylók és a rákok, a hús, a tej és a tejtermékek, a búzacsíra és a hántolatlan gabonapelyhek.

Egyen több makrélát!

Sok jó ok van arra, hogy olajos húsú halakat egyen (ame­lyek különösen gazdagok ómega-3 zsírsavak­ban), például makrélát vagy lazacot, illetve hogy halolajtartalmú táplálékkiegészítőt szedjen – többek között ez is: egy tanulmány szerint a rákos prosztata eltávolítása előtt 4-6 héten át betartott zsírszegény étrend, amelyet halolaj kapszulákkal egészítettek ki, egyértelműen lassította a rák növekedését. Az ilyen étrenden élők prosztatajának daga­natos szöveteiben kevesebb volt a gyorsan osztódó sejt azokhoz képest, akik ez idő alatt hagyományos, zsírban gazdag nyugati étren­den éltek.

Egyen több paradicsomot!

Kutatási eredmények! A heti tíz vagy több adag paradicsomot elfogyasztó fér­fiak körében több mint 45 százalékkal csök­kent a prosztatarák kockázata, áll egy friss amerikai tanulmányban.

A paradicsom vörös színét adó likopin gátolja a rákos sejtek osz­tódásra, terjedésre és áttétek képzésére való képességét. A jelek szerint a konzerv- és a főtt paradicsom, valamint a paradicsomszószok rákellenes hatása a legerőteljesebb.

Vegyen egy kényelmes fürdőt!

A hosszú fürdés jót tesz a prosztatájának: ha­tékonyan csökkenti a duzzanatot és a gyulla­dást. Vegyen tehát naponta 20-45 perces, nyugtató hatású fürdőt!

Jegyezzük meg! A hosszú, megnyugtató fürdő csökkentheti a prosztata gyulladását

Enyhítse teával!

Ha már fennállnak a prosztatapanaszok, sokat segíthetnek a vi­zelethajtó hatású gyógynövények. Keverjen össze 30 gramm füzényfüvet, 20 gramm csalánlevelet, 10 gramm nyírfalevelet és 10 gramm zsurlófüvet. Két teáskanálnyi gyógynövénykeveréket forrázzon le negyed liter vízzel, hagyja állni tíz percig, majd szűrje le. Naponta két-három csészényi tea fogyasztása javasolt két-három héten keresz­tül, édesítőszerek nélkül.

Köttesse fel műtétileg!

A prosztataműtéten átesett férfiak mint­egy 10 százaléka tapasztal stressz-inkontinenciát, amikor tüsszentés, köhö­gés vagy testmozgás hatására olykor elveszítik az ellenőrzést húgyhólyagjuk fe­lett. Egy újfajta műtéti beavatkozás során kis pántot vezetnek át a húgycső fölött, s a pánt nyomása lezárja a húgycsövet, megakadályozva a kínos szivárgást. A módszerrel szerzett első tapasztalatok igen biztatóak.

Előzze meg E-vitaminnal!

Amerikai kutatók 100, prosztatarákban szenvedő férfit és 200 egészségest vizsgáltak meg. A kísérle­tek előtt és után mindkét célcsoport vérében E-vitamin-szintet is mértek.

És az eredmények: azt tapasztalták, hogy azok a férfiak, akiknek vérében az E-vitamin szintje magasabb volt, védettebbé váltak a rosszindulatú folyamatokkal szem­ben.

Az E-vitamin jó természetes forrásai pél­dául a növényi olajok (búzacsíra-, naprafor­gó-, kukorica-, olívaolaj) és az olajos magvak (pisztácia, földimogyoró, mandula, török mogyoró, kesudió, paradió).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.