Betegségek és megelőzésük

A here és a mellékhere betegségei, kezelésük

Férfiaknál sokféle hereprobléma fordulhat elő, a legártalmatlanabbtól kezdve egészen a here­rákig. A rendszeres önvizsgálat a legjobb, és ha bármi rendelleneset észlelünk, azonnal orvos­hoz kell fordulni. Mint számos jóindulatú da­ganat, így a mellékhere-ciszta is aggasztó tünetekkel járhat, és az első felismeréskor összeté­veszthetők a rákos tünetekkel. A hererák általá­ban ritka; érdemes az orvossal konzultálni min­den rendellenesség észlelésekor, már csak a lel­künk megnyugtatására is, hiszen magunk aligha állíthatjuk fel a diagnózist.

Mellékhere ciszták

Kisméretű, ártalmatlan ciszták gyakran előfordulnak a mellékherében (itt tárolód­nak a spermiumok). Ezek a ciszták főleg 40 éves kor felett keletkeznek.

Diagnózis és kezelés

Az orvos egyszerű manuális vizsgálattal kitapintja a cisztát, majd az ultrahangvizs­gálattal megerősíti. A kezelés a ciszta mé­retétől függ: a kisebbeket nem szükséges kezelni, a nagyobbakat viszont sebészi úton eltávolítják, mivel kellemetlensége­ket okozhatnak.

Hererák

A hererák ritka betegség, de 20-40 éves fiatalembereknél sajnos gyakrabb. Rend­szeres önvizsgálattal viszonylag könnyen felismerhető, és ez az egyik ráktípus, amely majdnem tökéletesen gyógyítható.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A herében kitapintott csomót azonnal je­lezzük orvosunknak! Ezek általában jóin­dulatú ciszták, de bármilyen kétség esetén az orvos úgyis továbbküld (az urológus­hoz).

A további vizsgálatok: here-ultrahang­vizsgálat és szövetmintavétel. A már diag­nosztizált hererák esetén további felvéte­lek készülnek, hogy esetleg más szervek­ben képzett-e áttétet a daganat.

A kezelés módja

Ha a tumor csak az egyik herére terjedt ki, ezt eltávolítják, és további kezelés általá­ban nem is szükséges. Az áttétes tumor esetén a kezelés kombinált: sebészi kezelés, kemoterápia és sugárterápia együttes alkalmazása.

Varikokele

A herezacskón belüli visszeresség. A he­rezacskóban kitágult, ún. varikózus vénák fordulnak elő nagyobb mennyiségben. Nem ritka jelenség; jellemző rá a here „hernyószerű” tapintata.

Mit tehet az orvos?

Az orvos manuálisan ki tudja tapintani a varikokelét, mivel a speciális hernyósze­rű tapintás jellemző rá. A kezelés itt is azon múlik, mennyire kellemetlenek a tü­netek.

Enyhe esetben nem szükséges kezelés, és az állapot ennek ellenére nem romlik tovább. Súlyosabb esetben sebészi beavatkozás­sal a sérült, károsodott vénákat óvatosan eltávolítják.

Hidrokele – vízsérv

A heréket borító hártya két rétege közt folyadék gyűlik fel, és ez az egyik oldali here enyhébb duzza­natát okozza. Gyermekeken és idő­seken gyakoribb. Nyilvánvaló oka nincsen, sérülés vagy fertőzés után fordulhat elő. A klasszikus vizsgálat lámpával történik: hátulról a duzzanatra irányí­tott fénysugár átvilágítja a folyadékot. Egyes esetek kezelés nélkül is gyógyulnak. Ha fájdalommal jár, le lehet csapolni a folyadékot, vagy a folyadéktartalmú zsákocska sebészi eltávolítása is felmerülhet.

A hidrokele elhelyezkedése

Vízsérv

Hidrokele szó szerint „víz-üreg” jelentésű, azaz vízsérv. A here körüli szövetekben összegyűlő folyadék duzzanatot okoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.