Betegségek és megelőzésük

Szívinfarktus tünetei

Szívinfarktus, pontosabban szívizominfarktus ala­kul ki, ha a szívizmot ellátó egyik koszorúérág el­záródik. Ha a szívizom egy részének vérellátása megszűnik, az izomzat visszafordíthatatlan káro­sodást szenved, és elhal. Maga a szívinfarktus átélése félelmet keltő, ijesztő állapot, de infarktus után, egy rehabilitációt követően nagyon sokan képesek normális életüket folytatni. Az infarktus károsíthatja a szív ingerképző központját, a sinus csomót is, így szívritmuszavarok léphetnek fel. A statisztikák szerint minden 4. infarktus „néma”, ezek csak az EKG-vizsgálattal mutathatóak ki.

Tünetek és jelek

A szívinfarktusban jelentkező fájdalom hasonló az anginához, de sokkal erősebb. Tovább is tart, és a nyugalmi álla­potban sem szűnik, nem oldható nitrát­készítményekkel, sem permettel, sem nyelv alatti tablettával. Tünete lehet még a légszomj, izzadás, hányinger és szédülés. Az anginás beteg, ha 20-30 percnél tovább fennálló fájdalmat tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz.

Szívinfarktus esetén a legfontosabb a gyors cselekvés, amely életmentő lehet! Az egészségügyi személyzet már a kórházba vezető úton megteheti az első intézkedéseket.

Szívinfarktus esetén sokat számít a gyors cselekvés, hogy az elzáródott koszorúér rekanalizációjával, a keringés helyreállítá­sával csökkenjen a szívizom károsodása.

Kórházi teendők

  • Beérkezés után azonnali EKG és vérvétel.
  • Először még az ambulancián aszpirint kell adni a vérrögképződés meggátlására.
  • Maszkon át oxigénlélegeztetés a káro­sodás csökkentésére. Morfin vagy más kábító fájdalomcsilla­pító az elviselhetetlen fájdalom csök­kentésére.
  • A vérrög eltávolításának megkísérlése gyógyszeres úton vagy angioplasztika segítségével.

A rehabilitáció menetrendje

rehab

Élet az infarktus után

A lábadozás első lépése a szív állapotának normalizálása. Ezért a kórházi tartózko­dás egy hete alatt nem kell (sőt nem sza­bad) mindig ágyban feküdni, hanem el kell kezdeni a speciális gyakorlatok végzését! Ebben segít a fizioterápiás szakember, vagy a kardiológiai osztályos nővér. A koc­kázati tényezők ismeretében kell bizonyos dolgokon változtatni, egy későbbi, újabb (másodlagos) infarktus elkerülésére.

Az infarktusból nagyon sokan és telje­sen felépülnek. Ez jelentős mértékben a jól kialakított rehabilitációs programoknak köszönhető. A pozitív gondolkodás fontos szerepet játszik a felépülésben! Könnyen eshetünk depresszióba az életet veszélyez­tető, súlyos infarktus után, sokan félnek is az újabb rohamtól, és ez komoly stresszt okozhat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.