Masszázs

Szívinfarktus utáni kezelés a kéz reflexmasszázsával

Figyelem! Az infarktus fajtájától, kiterjedésétől és lefolyásától függően különböző gyógy­szeres utókezelésre van szükség, amelynek sikere és biztonsága a következe­tességen alapul. Az alternatív módszerek segíthetik, de sohasem pótolhatják ezt a kezelést. A gyógymódot minden esetben csak orvos változtathatja meg.

Meghatározás

A szívinfarktus (lat. infarcire = betömni szóból) mindig a szívizomszövetek egy részének elhalásával és maradandó károsodással jár. Oka, hogy a szívkoszorúér beszűkülése vagy elzáródása miatt a szívizomszövetek nem jutnak elegendő oxi­génhez, de a szívizomsejtek elhalásához vezethet a szívizom túlterhelése vagy valamilyen erős gyulladás is. Az infarktus jele szúró, görcsös fájdalom a bal kar­ban, a hasban vagy az állkapocsban (angina pectoris).

Akut fázisában gyakran keringési problémák, szívritmuszavarok vagy általános rosszullét jelentkezhet­nek, de tartani lehet attól, hogy sokkos állapotban összeomlik a keringés vagy megáll a szívműködés. Létezik „néma”, azaz tünetek nélküli infarktus, amelyre csak későbbi vizsgálatok derítenek fényt. A szívinfarktus minden esetben azon­nali kórházi kezelést igényel.

A szívkoszorúér elzáródását ma már katéteres vizsgálattal időben fel lehet ismerni, és gyakran operáció nélkül is kezelhető. A kezelés célja, hogy minél kevesebb szívizomsejt haljon el. A korai kezelés növeli a beteg túlélési esélyeit. De a lezajlott infarktus után is maradnak teendők.

Panaszok:

Az akut fázis utáni leggyakoribb jellemzők:

  • a fizikai teljesítőképesség csökkenése;
  • az akut fázisban átélt félelem utóhatása;
  • a test működésébe vetett bizalom elvesztése;
  • szövődmények, például újabb infarktus, szívritmuszavar kockázata;
  • gyulladás, szívmegnagyobbodás, szívgyengeség.

A kezelés módjai:

Az akut fázist az ún. rehabilitáció követi, amelynek legfontosabb céljai a követke­zők:

  • a keringés stabilizálása és tréningje
  • a kockázati tényezők (túlsúly, magas vérnyomás, nikotin, cukorbetegség, mozgáshiány, magas koleszterinszint) csökkentése
  • a test működésébe vetett bizalom helyreállítása
  • a félelmek, szorongások legyőzése

Szívinfarktus utáni kezelés

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.