Betegségek és megelőzésük

Szívkoszorúér-szűkület és infarktus tünetei és kezelése

Tünetek

Az ember nem egyik napról a másikra lesz szívbeteg. Az állapot kiala­kulása évtizedekkel előbb megindul, már tizenéves korban vagy még hamarabb, például a testmozgás hiánya vagy a zsíros táplálkozás következtében, aminek nyomán plakkok (koleszterinmassza) rakódnak le az érfalakon. Húsz, harminc, negyven évvel később azután megjelennek a szívtáji fájdalmak, mert a beszűkült koszorúéren keresztül nem jut elegendő vér a szívizmokhoz.

Az ér elzáródásának infarktus a követ­kezménye (ilyenkor a teendők). Mindebben örökletes tényezőkkel is számolni kell, ám a szív működőképességének megőrzése nagyrészt az életmódon múlik. Az egészséges életvitelre való áttérés sohasem késő, ha pedig a szívet tápláló koszorúér már beszűkült, életmentő lehet.

Tipp: Rendszeres testmozgással és több zöldség, gyümölcs, halétel fogyasztásával 80%-os arányban lehetne megelőzni a koszorúér­-szűkületek számát.

Prevenció első körben

Félórás séta a hét öt napján. Tanácsunk: legyen mindig szem előtt a sé­tacipőnk.

Kutatási eredmények! Egy középkorú és idősebb nők bevonásával végzett nagysza­bású vizsgálat kimutatta, hogy a koszorúér-elzáródás kockázata a felére csökken azoknál, akik a hétnek legalább öt napján tempós sétát tesznek.

A „tempós” azt jelenti, hogy jól kilépünk, amitől kissé felgyorsul a légzés, a szívverés, tehát egy kicsit kifáradunk. A férfiak körében háromszor többen halnak meg infarktusban a mozgásszegény életmódúak közül azokhoz képest, akik a hét öt napján kissé megizzasztják magukat.

A mozgás számos módon használ a szívnek: emeli a jótékony hatású HDL-koleszterin szintjét, csökkenti a káros LDL-koleszterin és a triglicerid mennyiségét, a magas vérnyomás ellen hat, gátolja a szívet veszé­lyeztető gyulladások kialakulását, továbbá a keringés serkentésével több antioxidánst juttat a szívizom és az érfalak sejtjeihez, fokozott védelmet és ellenálló képességet biztosítva számukra.

Egy kísérlet látványosan demonstrálta a testmozgás szívvédő hatását. A kutatók száz olyan férfit vizsgáltak meg, aki koszorúér-elzáródás miatt műtéten esett át. Felüknél stent (csőszerű értágító implantátum) került az érszűkületbe, másik felüknél nem, de ez a csoport mindennap szoba­biciklire ült, és húsz percet tekert.

Az eredmény: a biciklizők között a későbbiekben lényegesen kevesebb infarktus, stroke és anginás tünet jelentkezett. Irány tehát a sportbolt: és ne sajnáljuk a pénzt egy szoba­kerékpárra!

Füstmentesen. A cigarettázás duplájára, háromszorosára, sőt akár négyszeresére növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát; akinél már fennáll ilyen probléma, és dohányzik, különösképpen ki van téve a halálos kimenetelű infarktus veszélyének. A do­hányfüst roncsolja az artériákat, hatására könnyebben letapadnak a plakkok az érfalakon. A nikotin önmagában is szűkíti az ereket, a szén­monoxid pedig kiszorítja a vérből az oxigént, ami komoly megterhelést ró a szívre, hiszen a kevesebb oxigént ugyanúgy el kell juttatnia minden sejthez, és ez fokozott erőkifejtésre kényszeríti.

A leszokást követően azonban szinte azonnal megindul a javulás. A dohányzás abbahagyása utáni két éven belül több mint 30 százalékkal csökken az infarktus kockázata, tíz-tizennégy év múlva pedig már nem magasabb, mint az életmódból eredő átlag.

Tudni kell, hogy a passzív dohányzás szintén rendkívül káros az egészségre: mások füstjének beszívása 25-30 százalékkal növeli annak veszélyét, hogy szívbetegséget kapunk. Kerüljük tehát a füstös helyeket!

Több halételt! Aki gyors és finom – de ami a fontosabb: szívvédő – ebé­det, vacsorát szeretne, egyen halat! Egyrészt kevesebb benne az energia, mint a másféle húsokban, másrészt a koleszterinszintet növelő, káros telített zsírsavak helyett jótékony hatású zsírsavakat biztosít, amit a szív nagyon meghálál.

Kutatási eredmények! Egy közel nyolcvanötezer női alany részvételével le­zajlott vizsgálat megállapította, hogy 34 százalékkal ritkább a koszorúér­szűkület azok körében, akik a hét öt napján halat esznek, de még azok esetében is 21 százalékkal csökken a kockázat, akik csak havi egy-három alkalommal fogyasztanak tengeri étket.

A halzsír (halolaj) a jelek szerint akadályozza a vérrögképződést és az érgyulladást, sőt a szívritmuszavar ellen is véd, amely ugyancsak szívrohamhoz vezethet.

Legegészségesebbek a zsíros húsú, hidegtengeri halak: a lazac, a mak­réla, az óriás laposhal (lepényhal), a tonhal, melyet konzerv formájában is fogyaszthatunk. Hetente három adag (összesen negyed-fél kilogramm) kerüljön az asztalra. Lényegében mindegy, hogy tenyésztett (tógazdasági) vagy tengeri lazacot fogyasztunk: az utóbbiak húsában állítólag feldúsuló környezetszennyező anyagok mennyisége jelentéktelen, csak terhes nők­nek ajánlatos odafigyelni rá.

Tudni kell viszont, hogy a zsiradékon kisütött, panírozott halrúd vagy halpogácsa egészségtelen étel, így a gyorséttermekben kapható halburger is az.

Jótékony halolajkapszulák. Az Amerikai Szívalapítvány a koszorúér-szű­kületben szenvedők számára napi 1 g DHA + EPA (omega-3 zsírsavak) kombinált bevitelét javasolja, illetve magas vérzsírszint esetén naponta maximum 4 g-ot, mégpedig halételekből vagy halolajkapszulából. (Kimutatták, hogy a vérzsírszint így akár 30 százalékkal is csökkenhet. A kapszulákat csak az orvos jóváhagyásával szedjük!) Egy kísérlet szerint két év után az érfalakra lerakódott plakkok jelentős mértékben felszívód­nak azoknál, akik halolajkapszulák formájában napi 1,5 g-ot szednek e kétféle omega-3 zsírsavból.

Megelőzési céllal annak is ajánlatos napi 1 g halolajat beiktatni az étrendjébe, akinek nincs baj a szívével (de előbb kérje ki orvosa vélemé­nyét). Vegetáriánusok számára léteznek olyan óomega-3-kapszulák, melyek DHA-tartalmát nem halból, hanem tengeri moszatokból vonják ki.

Diók, magvak, szívbarát olajok. A dió, a repceolaj, a lenmagőrlemény, a tofu és a szójabab mind kiváló forrása az alfa-linolénsav (ALA) nevű omega-3 zsírsavnak, melyből a szervezet DHA-t és EPA-t állít elő – igaz, csak keveset. Ezért a felsorolt élelmiszerek a halat és a halolajat nem helyettesíthetik, de kiegészítőként helyük van az étrendben.

Több rostot! A vízoldékony rostok kocsonyás bevonatot képeznek a bél­falon, vagyis akadályozzák a zsírok felszívódását, tehát jótékonyan hat­nak a koleszterinszintre. A vízben oldódó rostok legjobb élelmi forrásai a zab- és az árpakása, a zabpehely, a bab, a borsó, a körte, a bogyós gyü­mölcsök. Egy vizsgálat közel tízezer személy egészségét követte nyomon tizenkilenc éven át. Kiderült, hogy akik mindennap elfogyasztanak körülbelül 6 g vízben oldódó rostot (ennyi van egy tál zabkásában vagy egy körtében), azok között 15 százalékkal ritkább a szívkoszorúér-szű­kület és az infarktus, mint akiknél a rostbevitel a napi 1 g-ot sem éri el.

Egészséges szénhidrátok. A kulcsszereplők itt a teljes kiőrlésű szemes termények és gabonafélék, illetve a belőlük készült élelmiszerek, ételek. Kutatások szerint lényegesen ritkább a szívbetegség és az infarktus azok körében, akik sok ilyen élelmiszert (korpás, magos vagy barna kenyeret, teljes kiőrlésű gabonapelyheket, hántolatlan barna rizst stb.) fogyasz­tanak, mint akik a finomított változatokat (fehér kenyeret, szokványos fehér rizst, finom- vagy réteslisztből készült süteményeket stb.) részesítik előnyben.

A magyarázat lényegében az, hogy a finomított termékek jobban megemelik az inzulinszintet, mint a teljes kiőrlésűek, márpedig a vérben keringő sok inzulin közvetett módon, a dominóelv alapján növeli a súlyos szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

A só veszélyei.

Kutatási eredmények! A Harvard Egyetem kutatói által nemrégiben végzett vizsgálat eredményei is bizonyítják, hogy a só- (nátrium-) bevitel erőtel­jes visszafogása negyedével csökkenti a szívbetegség kockázatát annál is, akinek egyelőre nincs baj a vérnyomásával.

A sószóró eldugása csak az első lépés, és nem is a legfontosabb. Sokkal lényegesebb, hogy ne vásá­roljunk készételeket, mert az étrendben ezekből származik az össz-só-(nátrium-) bevitel 70-80 százaléka. Tele vannak sóval a konzerv, mirelit és zacskós gyorsételek, a levesporok és -kockák, a pácolt, érlelt és füstölt áruk, a felvágottak, a szószok, az ételízesítők, a salátaöntetek és sava­nyúságok, hogy a gyorsbüfék és pizzériák kínálatáról ne is beszéljünk. Ezek helyett fogyasszunk saját készítésű házi kosztot, vagy vásároljuk a sószegény, illetve sómentes készételeket, szendvicseket.

Szabad-e borozgatni?

A mértékletes alkoholfogyasztás a szívbetegség kockázatát akár 30 százalékkal is csökkentheti, mert jótékonyan befo­lyásolja a kétféle koleszterin arányát, és akadályozza a vérrögképződést. A mértékletes azt jelenti, hogy férfiak maximum 3 dl, nők 1,5 dl bornál ne igyanak többet naponta, kétnaponta.

A trigliceridekre vonatkozó adatok azonban ellentmondásosak, mert egyes kísérletek szerint napi egy pohár hatására csökken a triglicerid, ám ezt nem mindenki tapasz­talja. Ugyanígy legokosabb végleg elköszönnie a pohártól annak, aki nem mindig tudja tartani a mértéket: az infarktus kockázatát már havi egy lerészegedés is megnöveli!

Vérnyomáscsökkentés. A magas vérnyomás nagy megterhelést ró a szívre és az érrendszerre: a szívizom megvastagszik, elveszíti rugalmasságát, károsodnak az erek, felgyorsul bennük a plakk lerakódása, továbbá eltompul a mellkasi fájdalomérzékelés. így előfordulhat, hogy a szív­betegség figyelmeztető tüneteit az érintett nem veszi észre, sőt még egy „néma” infarktust is kihordhat – tudjuk meg a Montreali Kardiológiai Intézet kutatóitól, akik kilencszáz hipertóniás páciens szívét, érrendsze­rét és egészségi állapotát tanulmányozták behatóan. A magas vérnyomás csökkentése akár 30 százalékkal is mérsékelheti a kockázatokat.

Figyeljünk a koleszterinszintre! Aki nem tudja, hogy áll a koleszterinje – az LDL, a HDL külön-külön és az összkoleszterinszint -, utaltassa be magát vérvizsgálatra. A koleszterinszint mérése kétévente ajánlott: gyak­rabban csak akkor, ha a lelet magas értéket, illetve kedvezőtlen HDL-LDL arányt mutat (ebben az esetben lásd még: Magas koleszterinszint). A vér magas koleszterinszintje önmagában nem előfeltétele az infarktus­nak, ha azonban fennáll, növeli a szívroham kockázatát.

Prevenció második körben

Rendszeres fogápolás. Hogy mi a legolcsóbb szívvédő eszköz? A fogkefe és a fogselyem! Aki naponta legalább kétszer megmossa a fogát, és egy alkalommal fogselymet is használ, annak nem kell tartania az ínybeteg­ségtől, melynek fennállása kétszeresére növeli a szívbetegség kockázatát.

Az összefüggés a baktériumok okozta gyulladás: a súlyos ínybetegségben szenvedők vérében négyszer magasabb az endotoxinoknak nevezett, bakteriális eredetű vegyületek aránya, mint az egészséges embernél, márpedig ezek a mérgező anyagok gyulladáskeltő immunválaszt gerjesz­tenek. Az így kialakuló krónikus, szisztémás gyulladás nagymértékben elősegíti az erekben a plakk-képződést, vagyis érszűkülethez vezet.

Jótékony étcsokoládé. A kutatások szerint elősegíti az erek rugalmasságá­nak megőrzését, és a vérnyomást is csökkenti, ha mindennap bekapunk egy-két kocka keserű csokoládét. A tej- vagy a fehér csokoládé nem használ!

Összefoglalás

Okai. A szívkoszorúérfal belső rétegének károsodása magas vérnyomás, dohányzás vagy ma­gas vércukorszint következtében. A szív önregenerálódási kísérlete során zsíros lerakódások (plak­kok) keletkeznek az érfalakon, különösen akkor, ha nagy mennyiségű káros LDL-koleszterin kering a vérben.

Ez a lerakódás érszűkülethez, vérrögképződés­hez (trombózishoz) és az ér elzá­ródásához vezethet. Némely fertőzés, például az ínybetegség, valamint a zsigeri szervek elhájasodása (hasra hízás) ugyancsak kiváltó ok lehet, mert gyulladás­keltő vegyületeket juttat a vér­áramba, melyek elősegítik a plakk-képződést.

Figyelmeztető tünetek. Erős szívtáji szorító fájdalom (angina pectoris), amit az idéz elő, hogy a szívizom nem jut elég oxigénhez. A fájdalom kisugároz­hat a hátba, az állba, a vállba, a nyakba, a karba. Rendszerint hirtelen lép fel, mozgás hatására rosszabbodik, pihentetésre javul.

Új fejlemények. A rossz há­zastársi kapcsolat, az örökös ellenségeskedés káros a szívnek. Amerikai kutatók százötven há­zaspárt kérdeztek ki egy kényes, indulatokat kiváltó kérdésről. Kiderült, hogy akik összevesztek a témán, azoknál a nők és a férfi­ak körében egyaránt 30 százalék­kal gyakoribb az érelmeszesedés (függetlenül attól, hogy kié a domináns szerep a párkapcsolat­ban), mint azoknál, akik békésen vitatkoztak. Az érelmeszesedés oka az előrehaladott plakk-képződés.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.