Élelmiszerek

Borsó származása, alkozóelemei, élettani hátasi

A borsó hüvelyes a javából. A száraz borsó régen a szegény ember eledelének számított, napjainkra azonban már az ínyenc konyhaművészetben is polgárjogot nyert. És amióta a táplálkozástudományi szakemberek megállapították, hogy mennyi tápanyag és másodlagos növényi anyag rejlik benne, azóta a test és a szellem jótevődéként értékelik. Többféle módon is elkészíthető, azt pedig, hogy mennyire kultúránk részévé vált, mi sem bizonyítja jobban, mint a Borsószem királykisasszonyról szóló mese.

Honnan származik a borsó?

A zöldborsó eredetileg Kínából származik. Onnan terjedt el Indiában, a Közel-Keleten és Európában. Cipruson már i. e. 8200-ban termesztették. Évezredek óta fontos ha­szonnövény, a legrégebben termesztett hüvelyes.

Homé­rosz korában a borsót az istenek ajándékának tartották, a „zöld gyöngyöt” úgymond, Neptunus hozta el az emberek­nek. A 12. században túlnyomórészt a szerzetesek és az apácák termesztették a kolostorkertekben. A 15-16. szá­zadtól szerepelt Franciaországban, az udvar étrendjében. Napjainkban a hüvelyeseknek fontos szerepük van a fej­lődő országok táplálkozásában, minthogy ezek jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaznak.

Milyen alkotóelemekből áll?

A többi száraz hüvelyeshez hasonlóan a borsó is parányi, egészséges kalóriabomba, minthogy 23%-a fehérje, 41%-a szénhidrát, amely keményítő formájában fordul elő, és van benne másfél százaléknyi zsír is. Víztartalma mindössze 10%. Legalább ennyire fontos összetevője bal­lasztanyagtartalma is.

A száraz borsó gazdag ásványianyag-forrás: találunk benne káliumot és magnéziumot, továbbá nyomelemként vasat és cinket. De egy sor vita­mint is tartalmaz, ezek közül különösen említésre méltó az E-vitamin, valamint a sokféle B-vitamin, a B1, B2, B6, a niacin, a folsav, a pantoténsav és a biotin.

Ugyanakkor csak kisebb mennyiségben található benne béta-karotin és C-vitamin. A másodlagos növényi anyagok közül van­nak benne szaponinok, flavonoidok, fenolsav és proteázinhibitor. A borsóban található még kedvező egészségja­vító hatású lecitin is.

Legfontosabb tudnivalók a borsóról dióhéjban

  • A konzervzöldborsó elveszítette vita­mintartalmának 90%-át. Válasszuk in­kább a friss zöldborsót, a mélyhűtöttet vagy a száraz borsót.
  • A száraz borsó is kicsíráztatható. A csíráztatás során olyan átalakulási folya­mat megy végbe, amelytől a csíra vita­mindússá válik. A csíra forró vízzel gyorsan leforrázva nyersen fogyasztha­tó, és könnyen emészthető.
  • A cukorborsóhüvely a még éretlenül le­szedett zöldborsó gyenge, ehető hüve­lye. Ennek különlegesen magas a C- és K-vitamin-, valamint folsavtartalma. Rövid ideig blansírozva a legízletesebb.
  • A sárga vagy a zöld száraz borsó a nö­vényen érik meg, majd malomban le­hántolják, leválasztják külső, kemény maghéját – ezzel, sajnos, sok hasznos ballasztanyag is kárba vész. A felezett borsó a hántolás során kettéhasított száraz borsó.

Egészségünkre gyakorolt hatása: Értékes összetevői folytán a szá­raz borsó szabályozza az anyag­cserét, erősíti az immunrendszert, az idegrendszert és a szívet, s rá­adásul rákmegelőző hatású.

A borsó egészségtani jelentősége

A száraz borsó a leginkább fehérjedús főzelékfélék közé tartozik. Magas keményítő- és ballasztanyagának köszön­hetően igen laktató. Mivel megfelelő arányban tartalmaz alapvető tápanyagokat és ballasztanyagokat, gondosko­dik a normális vércukorszintről és a tökéletes emésztésről. Ugyanakkor a kálium és a magnézium védi a szívet, a kal­cium pedig erősíti a csontokat és a fogakat.

A B-vitami­nok számtalan módon segítik szervezetünkben az anyag­csere-folyamatokat, a különböző anyagok beépülését, illetve lebontását, s a lecitinnel karöltve erősítik idegrend­szerünket, a vas segítségével pedig a vérképzést. Ellenálló képességünkre is nagy hatást gyakorolnak az apró borsó­szemek: a béta-karotin, a C-vitamin és a cink mind erősí­ti az immunrendszert.

Hasonló a hatása a szaponinnak is, de ráadásul csökkenti a koleszterinszintet és a bélrák ki­alakulásának kockázatát. A flavonoidok gátolják a bak­tériumok és a vírusok szaporodását, védik a sejteket a szabad gyökökkel szemben, gyulladásgátló hatásúak, ja­vítják a vérkeringést. A proteázinhibitor is rákmegelőző hatású, s a ballasztanyagokkal együtt szabályozza a vér­cukorháztartást.

A száraz borsót felhasználás előtt több órá­ra – vagy egész éjszakára – be kell áztatni. Főzéshez friss vizet használjunk, ne az áztatóvizet: így elkerülhetjük a puffadást.

Rizibizi

Hozzávalók (2 személyre)

1/2 fej hagyma, 3 kávéskanál vaj, friss zöldborsó, kb. 4 dl forró zöldségalapié, 125 g rizottórizs, só, őrölt bors, 20 g re­szelt parmezán sajt, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítés

A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, 1 evőkanál vajon megpároljuk. Hozzá­adjuk a zöldborsót, pár percig tovább pá­roljuk. Felöntjük egy kevés zöldséglével, 5 percig főzzük, majd hozzáöntjük az egész zöldséglevet, és amikor felforrt, hozzáadjuk a rizst. Sózzuk, borsozzuk, folytonos keverés mellett kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Végül hozzákeverjük a maradék vajat, a reszelt sajtot és a pet­rezselymet.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.