Betegségek és megelőzésük

Térdsérülések, ficamok a térdben

A térd az emberi szervezet legnagyobb ízülete. A combcsont itt csatlakozik a sípcsonthoz, az ízület felett „ül” a térdkalács (patella), amely védi a térdet. A térd a hengerízületek közé tar­tozik, nagy terheket és állandó nyomást kell elviselnie, ezért fennáll a kicsavarodás és a sérülés veszélye. Gyakoriak a térdsérülések. Veszé­lyes például a kemény járdán való kocogás, mert ez terheli a térdet, és károsítja a porcot. Veszé­lyes a síelés is, mert az állandó hajlítás miatt a porc beszakadhat, a rugalmasságot biztosító tar­tószalagok pedig túlerőltetődnek.

A térdsérülés nagy fájdalommal jár. A ke­zelés a jeges pakolástól a gyulladásgátló­kig terjed. Nagyon fontos a pihentetés, majd ezután a környező izomzat speciá­lis gyógytornája. Hiába sérül „csak” egy ízület, a térdízület sérülése miatt más ízü­letekre többletterhelés kerül, és azokat is korrigálni kell.

Porcsérülés a térdben

A térdízületen belül két, félhold alakú porc található, az ún. meniszkuszok. Ha a meghajlított térd hirtelen megcsavaro­dik, a meniszkuszok megrepedhetnek vagy megsérülnek. A porcsérülés rendkí­vül fájdalmas. A térd megduzzad, és nem lehet kiegyenesíteni. A fájdalom és a duzzanat idővel elmúlik, de később már ki­sebb trauma esetén is kiújulhat.

A térdízület

(Lent) A képen a térdízület felépítése látható. A térdkalácsot (patella) a jobb átláthatóság érdekében nem ábrázoltuk.

Térd

A komolyabb térdsérülést ortopéd se­bész látja el, aki az ún. artroszkóppal vizs­gálja meg a térd állapotát. Ez fájdalmas művelet, ezért általános érzéstelenítésben végzik. Az artroszkóp optikával ellátott flexibilis részét a bőrön ejtett kis vágáson keresztül a térdízületbe juttatják, ahonnan az eszköz képeket közvetít. A finom sebé­szeti eljárásban a térdízület belső felületét megtisztítják, és eltávolítják a sérült szö­veteket. A betegek gyógyhajlama jó, bár később, az élet folyamán ízületi gyulladás alakul­hat ki bennük.

A térdkalács visszatérő ficama

A térdkalács bármely diszlokációja, el­mozdulása sürgősségi állapot, ezért azon­nali orvosi beavatkozást igényel. A sérült láb lábfejének keringése sérülhet, ezért fi­gyelni kell, nehogy lehűljön.

Lányok esetén nem ritka a térdkalács kimozdulása, már esetleg kisebb terhelés hatására is. A térdkalács általában magá­tól a helyére ugrik, de ez igen fájdalmas le­het. A térd gipszben pihentetése, majd a térd körüli izmok mozgatása megoldja a problémát, de elképzelhető, hogy műtét­re kerül sor.

Sérült térd

(Fenti kép) A térdben a sérült porcot artroszkóp segít­ségével kezelik. A képeket a sebész monito­ron látja, és közben manipulál az ízületben.

Fájdalom a térd mögött

Nem ritka állapot ez, amely a térdkalács és combcsont közötti ízület túlterhelése miatt jön létre. A térd fájdalmas és megduzzad. A pi­henés, fájdalomcsillapítás és gyógytorna hatásosan segít. Esetenként behajlításkor a térdkalács nem mozog el simán a comb­csontfej felett, ilyenkor műtéttel kell megoldani a problémát.

Porcszövet lágyulása

A térdkalács hátsó felén levő porc sérülé­se a térd elülső részén fájdalmat okoz. Fő­leg serdülőkorban fordul elő az állapot, mindkét nemnél, és családi halmozódást is mutat. A porcszövet lágyulását okozhatja a hirtelen növekedés, egyes sportok űzése, vagy bármilyen, a térdkalácsot érő túlerőltetés.

Fontos tünet a térd hajlítását majd kiegyenesítését követő fájdalom, pl. lép­csőmászás közben. A térd mozgás közben ropog, pihentetés után pedig elmerevedik a térdízület. Az orvos nem szteroid gyulladásgátlót ír fel, és jeges pakolást a fájdalom mérsék­lésére. Az izomerőt fokozó és terhelést csök­kentő gyakorlatok mérséklik az esetleg ké­sőbb kialakuló oszteoartritisz esélyét. Térdvédő csak átmenetileg szünteti meg a tüneteket.

Nyálkatömlő-gyulladás

Az ízületek környékén levő táskás képződ­mények az ízület mozgásakor a dörzsölődés, súrlódás csökkentésére szolgálnak. A nyálkatömlő-gyulladás (burzitisz) e tasa­kok gyulladása, amely duzzanattal, fájda­lommal és a mozgások beszűkülésével jár. A burzitisz leggyakoribb formája a térd­ben fordul elő, szokták „háziasszonytérdnek” is nevezni, mert a sok térdelés az oka.

Jeges pakolás hasznos lehet, vagy a nem szteroid gyulladásgátlók adása, ha esetleg fertőzés áll fenn, akkor pedig antibiotikus kezelés. Néhány napos pihenés után megszűnik, de ha mégis megmarad­na, akkor le kell szívni a tasakokból a ned­vet.

Térdprotézis

Ha ízületi gyulladás vagy sérülés követ­keztében nagyon súlyos a térd károsodá­sa, akkor fémből vagy műanyagból készült térdprotézist építenek be a sérült térdízü­let helyett. A protézis behelyezése előtt mindkét csont végét letisztítják.

Osgood-Schlatter-kór

Serdülőkorban gyakori betegség. Akkor fordul elő, ha az egyfejű combizom ínsza­lagja „felhúzza” a sípcsont növekedő részét. A sípcsont fájdalmas, és duzzanat is kiala­kulhat. A fájdalom pihentetésre múlik, de kerülni kell a kerékpározást, futást. A nö­vekedés abbamaradásával a tünetek is meg­szűnnek.

Porcleválás

A térd nagy és komplex ízület, de lehetnek benne szabadon lebegő, apróbb, levált csont- és porcdarabok. Általában nem okoznak problémát, de ha mégis, akkor artroszkópos úton el kell ezeket távolítani.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.