Betegségek és megelőzésük

Ficamok, rándulások

Ficam akkor alakul ki, ha az ízület megrándul, a szalagok pedig megnyúlnak vagy elszakadnak. Az ízületi szalagok rugalmas, rostos kötőszövetből állnak, egymáshoz rögzítik a csontokat az ízü­leteknél. A ficamok a bokán, térden, csuklón for­dulnak elő, és nagyon fájdalmasak lehetnek.

A ficamok intenzív fájdalommal és duzza­nattal járnak, és az érintett terület elmoz­dulásával. Az enyhébb ficam néhány nap alatt szűnik, de súlyosabb esetben, szalag­szakadáskor műtét válhat szükségessé. Kü­lönösen akkor, ha a szalag környezetében a szalag csontos tapadása kiszakad. Röntgen­vizsgálattal ez eldönthető. Nem könnyű a ficam és az izomrándulás megkülönbözte­tése. Mindkettő erős fájdalommal, duzza­nattal és a mozgás beszűkülésével jár. A fi­cam és a rándulás is kiújulhat, ha nem „hagyjuk” kellően meggyógyulni!

A ficamoknak leginkább kitett ízületek:

  • boka – amikor a boka kibicsaklik, pl. egyenetlen járdán, talajon való járásnál;
  • térd – sportsérülés következtében elsza­kadhatnak a szalagok a térdízületben. Az ízület pihentetéséhez akár mankó is szükséges lehet;
  • csukló – esés közben tipikus a kézre való letámaszkodás, és ennek következ­tében a csukló ficama. A szalagok bántalma mintegy 8 hét alatt gyógyul pihentetéssel és rögzítés segítségé­vel; ezeket a fáslikat gyógyszertárban is be lehet szerezni. Esetenként nem szteroid gyulladásgátlókat is felír az orvos.

Egyszerű önsegítő technikák

Amíg az orvos megérkezik, házi módszerekkel is kezelhetjük a ficamokat:

  • pihentetés – a sérült végtagot pihentessük, támasszuk alá;
  • jegelés – néhány percre helyez­zünk a fájdalmas területre jeges pakolást, ez csökkenti a duzza­natot és zúzódást, továbbá enyhíti a fájdalmat is;
  • kompresszió – nyolcas alakban készítsünk egy kompressziós kötést széles gézcsíkból a fica­modott területre;
  • felpolcolás – biztosítsuk a sérült végtag alátámasztását, miután kissé megemeltük
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.