Panaszok és kezelésük

A ficam tünetei, kezelése

Ficam akkor alakul ki, ha valamely ínszalag (olyan erős szövetköteg, ami a cson­tokat egymással összeköti és így hozza létre az ízületet) meghúzódik vagy elsza­kad. A boka és a csukló különösen sérülékeny ilyen szempontból, és ezek a ficamok által leginkább érintett testrészek is. Ficamok rendszerint valamely sportsérülés­ből vagy esésből származnak.

Fájdalmat, duzzanatot és az érintett ízület zúzódását okozzák, valamint a sérülés környékén a bőr gyakran megkékül. Ez akkor ala­kul ki, ha a kis vérerek és a rostok a szétszakadt szövetekben lehetővé teszik, hogy a vér a környező szövetekbe belépjen.

Ficam esetén mi a teendő?

Ha ilyesmi történik, akkor a sérült te­rületet nyugalomban kell tartani, különben a vérzés súlyosbodni fog. Ha ficam alakul ki, akkor az érintett ízületet egy-két napig nyugalomban kell tartani, de ezt követően fontos lassan ismét mozgatni, hogy csökkenjen a károsodott területen a hegesedés. Ha a fájdalom és a duzzanat megszűnt, el kell kezdeni az érintett testrész óvatos tornáztatását. Mint minden ilyen jellegű tevékenységet, ezt is óvatos bemelegítéssel és nyújtással kell kezdeni.

Amit a RICE-kezelésről tudni kell…

A ficam kezelésének alapelemei: pihentetés (rest), jég (ice), borogatás (compression) és felpolcolás (elevation). Polcoljuk fel az érintett ízületet, amikor csak tud­juk, és jegeljük a sérülést naponta háromszor 20 percig. A sérülésre védőket lehet húzni, hogy támaszt és rögzítést biztosítsanak. A legtöbb ficam hagyomá­nyos kezelés hatására teljesen meggyógyul.

Sínek és mankók

Régebben néha még a kisebb ficamokat is begipszelték, és nem lehetett a ízü­letet mozgatni, ma azonban ezt csak azoknál a sérüléseknél alkalmazzák, amelyek hosszabb idő alatt gyógyulnak meg. Ma a súlyosabb ficamokat általá­ban 3 hétig gipszsínbe helyezik. A mankókat addig használják, amíg a beteg meg tud tenni néhány lépést fájdalom nélkül.

Milyen gyógyszerekkel kezelhető?

A ficam által okozott fájdalom nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerekkel (pél­dául ibuprofennel) vagy acetaminofennel kezelhető. Ha ezek nem segítenek, ak­kor opioid típusú fájdalomcsillapítókat (például hidrokodont vagy oxikodont) lehet használni. Amikor a duzzanat már csökkent, és a beteg tudja terhelni az érintett ízületet, kezdjen el óvatosan mozogni. A mozgásgyakorlatok és az izom­erősítés egyaránt fontosak, és ha szükséges, gyógytornász felügyeletével végez­hetők.

Azokat a súlyos ficamokat, amelyek nem reagálnak a hagyományos kezelésre, műtéttel kezelik.

Gyógynövények

A Wan Hua olajat (összetevői: hamisginzenggyökér, felemáslevelű páfrány gyökértörzse, pórsáf­rányvirág, aloélevél, sárkányvérpálmanedv, töm­jén, mirha, piroluzit, illatos tündérfavirág kell alkalmazni a ficamos területre na­ponta kétszer.

Segít csökkenteni a fájdalmat és serkenti a helyi vérkeringést. Alkalmazható még a Du Huo Ji Shen Wan (összetevői: szőrös angyalgyökér, Taxilluschinensis szára, gumiszilkéreg, Achyranthes bidentata gyökere, nagylevelű tárnicsgyökér, Poria cocos termőteste, fahéjkéreg, Saposhnikovia divaricata gyökere, Codonopsis pilosula gyökere, szecsuáni med­vegyökér gyökértörzse, kurkumagyökér, kínai angelikagyökér és gyökértörzs, illatos ba­zsarózsagyökér, előkezelt enyves kuszagyűszűgyökér, édesgyökér gyökértörzse) vagy a Yuan Hu Zhi Tong pilula, de más keltikefajok is lehetnek forrásnövények, dahuriai angyalgyökér (Angelica dahurica) is az akupunktúrás és/vagy a külső­leges gyógynövényes kezelésekkel.

Mire alkalmazható az akupunktúra?

Ez a kezelésmód a fájdalom és a duzzanat csökkentésére alkalmazható. A te­rápia heti két-három kezelésből áll, és már az első kezelési alkalom után tapasztalható némi javulás.

Mire jó az akupresszúra?

Hason fekve egy másik személynek kell nyomást gyakorolni a Cheng Shan és a Cheng Jin pontokra a lábak hátsó oldalán egy-egy percig, majd a nyomást fel kell engedni, ezután az eljárást megismételni. Amikor a lábak kinyújtott álla­potban vannak és a nagylábujjak kifelé mutatnak, akkor a Cheng Shan pont a láb hátsó oldalán, az izmok közötti mélyedésben található. A Cheng Jin pont körülbelül 10 cm-re helyezkedik el a láb hátsó oldalának hajlata alatt.

Ne felejtsük ki étrendünkből az egészséges ételeket!

A sok gyümölcsöt, zöldséget és változatos gabonaféléket tartalmazó, kiegyensú­lyozott étrendet célszerű követni. A megfelelő folyadékbevitelre minden nap fi­gyelemmel kell lenni. Friss ételeket kell fogyasztani, de kerülni kell a metélő-hagymát, a marha- és a bárányhúst, mivel ezek kölcsönhatásba lépnek a gyógynövényes kezelésekkel és növelik a szervezetben a „meleget”.

Miből álljon akkor az étrendünk?

Étrendünk olyan ételekből álljon, amelyek gyulladásgátló hatásúak. A hideg vízben élő halak, például a lazac, tengeri sügér, tonhal, pisztráng és makréla nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3-zsírsavakat, amikről kimutatták, hogy segítenek a gyulladás leküzdésében.

Az ananász bromelaint tartalmaz, erről a hatékony enzimről azt tartják, hogy az izmokban és a szövetekben gyul­ladásgátló hatású. A bromelain lebontja a fibrint, a vérrögök kialakulásában szerepet játszó fehérjét is. A vérrögök akadályozhatják a keringést, és hátráltat­ják a szövetek megfelelő anyagcseréjét. A bromelain gátolja bizonyos olyan anyagok termelődését is, amelyek duzzanatot és fájdalmat okoznak.

Az alma és a hagyma gazdag kvercetinben, egy flavonoidban, ami segít az ízületi gyulla­dások és izomgyulladások mérséklésében.

Használjunk gyulladásgátló hatású fűszereket ételeinkben, például kurkumát és gyömbért, és igyunk naponta leg­alább 8 pohár vizet, hogy kimossuk szervezetünkből azokat a felesleges anya­gokat és anyagcsere-termékeket, amelyek gyulladást idéznek elő és lassítják a gyógyulási folyamatokat.

A teljes kiőrlésű gabona, friss gyümölcs és zöldség az izmok gyógyulási folyamatához minden szükséges tápanyagot biztosítanak.

Milyen étrend-kiegészítőt válasszunk?

A proteolitikus enzimek (proteázok) lebontanak olyan fehérjéket is, amelyek a gyulladásos folyamatban játszanak szerepet. Vegyünk be étkezések között há­rom tablettát vagy kapszulát.

A C-vitamin a kötőszövetek képződéséhez és a szabad gyökök semlegesítéséhez szükséges.

Esszenciális zsírsavak, például a lenmagban és halolajban található zsírsavak mérséklik a gyulladást és elősegí­tik a szövetgyógyulást. Szedjünk naponta 5 g halolajat, vagy 1-2 evőkanál len­magolajat. Fogyasszunk 400 mg glükózamin-szulfátot naponta, hogy ellássuk a szervezetet az ízületi szalagok és inak felépítéséhez szükséges nyersanyag­gal.

Napi 50 000 NE béta-karotin fokozza a kollagénszintézist, ez segíti a kö­tőszövetek regenerálódását. A gyorsabb gyógyulás érdekében szedjünk napon­ta 15-30 mg cinket 2 mg rézzel kiegészítve a rézhiány megelőzésére.

Tipp! Használjunk ricinusolajat! A fájdalom és duzzanat csökkentésére vigyünk fel közvetlenül a bőrre ricinusolajat, fedjük le tiszta, puha ruhadarabbal és alkalmazzunk műanyag rögzítőt! Egy meleg törülközővel takarjuk le a pakolást és hagyjuk rajta 30-60 percig! Hogy a kezelés még eredményesebb legyen, ismételjük meg három egymást követő napon!

A gyömbér gyulladásgátló, ezáltal enyhíti a fájdalmat; különböző formákban kapható. Szedhető 100-200 mg gyömbért tartalmazó kivonatból tabletta for­májában, naponta háromszor. Fél-háromnegyed teáskanál frissen porított gyömbér is fogyasztható négyóránként, naponta legfeljebb háromszor, vagy fogyasszunk egy nyers, 0,6-1,2 cm vastag, hámozott gyömbérszeletet négy­óránként, legfeljebb háromszor egy nap.

A gyömbértea kapható filteres kiszere­lésben, vagy tea készíthető úgy, hogy fél teáskanál reszelt gyömbérgyökeret áztatunk 2,5 liter nagyon forró vízben 5-10 percig. Ezt a mennyiséget leforráz­va egy csésze tea körülbelül 250 mg gyömbért tartalmaz. Aki várandós, ne lépje túl a napi 1 g-os gyömbér adagot!

A bromelain természetes gyulladásgát­ló hatású, szedjünk naponta háromszor 500 mg-ot, étkezések között. A kurkuma a bromelain hatását erőteljesebbé teszi, gyulladásgátló és erős antioxidáns tulajdonságai miatt. Étkezéshez szedjünk napi háromszor 250-500 mg kurkumát.

Erős gyulladáscsillapító ha­tásáért fogyasszunk naponta háromszor 1500 mg tömjénfakészítményt (Boswellia serrata), de győződjünk meg arról, hogy a termék valóban tartalmaz-e 60-65% boswellsavat.

A fehér fűz (Salix alba) kérge természetes fájdalomcsilla­pító. Szedjünk naponta 30-60 mg szalicint tartalmazó kivonatot.

Az alábbi szereket kiegészítő kezelésként alkalmazva kisebb, enyhébb rándulásos problémákat nagyon jól kezelhetünk, amennyiben a beteg megkapta az elsősegélyt. Az olyan esetek kezeléséhez, amelyek könnyű gipszet vagy esetleg műtéti beavatkozást igényelnek, kérjük homeopata orvos tanácsát.

  • Arnica montana: A baleset után azonnal adva segít a szervezetnek a sokk feldol­gozásában. Nem mellékesen csökkenti a fájdalmat, és az esetleges véröm­leny felszívódásában is segít.
  • Bryonia cretica: Amennyiben az Arnica a kezdeti tüneteket, a duzzanatot és a fáj­dalmat enyhítette, de további javulást nem eredményezett, váltsunk a Bryoniára. A fájdalom és a levertség csak romlik mindennemű mozgásra, de javul a helyzet, ha az érintett végtagot finoman alátámasztjuk és pihentetjük.
  • Rhus toxicodendron: A kezdeti traumát követően használjuk a Rhust a merev­ség és a fájdalom kezelésére. A Bryoniára jól reagáló tünetekkel ellentétben, a pihentetés itt rontja a helyzetet, míg a rövid ideig végzett mozgás javulást eredményez. Ezt a szert is nagy sikerrel használhatjuk az Arnicát követően.
  • Ledum palustre: Amennyiben a rándulás nyoma merev, fájdalmas és meleg, de nem piros, használjuk a Ledumot. A fájdalom és a kellemetlenség csökken hideg borogatásra és romlik, ha felmelegszik a testrész.
  • Rutagraveolens: Mind a Bryonia, mind a Rhus után alkalmazható a későbbi tü­netek enyhítésére, ha a merevség egy helyre korlátozódik és a fájdalom olyan, mintha tűvel szurkálnák az adott ízületet. Alkalmazható csukló-, térd-és/vagy bokaficam esetén.

A tünetek jelentkezését követő 1-2 napban a fájdalom jól csillapítható jeges bo­rogatással. A fájdalmas, érzékeny területre helyezzünk jeget 3-5 percig (vagy rö­videbb ideig, ha a betegnek kellemetlen), és a kezelést néhány óránként ismé­teljük meg. A rándulás utáni harmadik naptól felváltva alkalmazzunk meleg és hideg kezelést: 3 percre csavarjuk be a fájó testrészt meleg ruhába, ezután rak­junk rá jeget fél percre.

Borogassunk!

  • Árnika: A rándulás következtében kialakuló fájdalom és gyulladás enyhíthető árnikakivonatot tartalmazó kenőccsel, krémmel, vagy a növény tinktúrájával végzett helyi kezeléssel. A hegyi árnika (Arnica montana) virágzatának szeszes kivonatát vízzel vagy kamillateával legalább háromszorosára hígít­suk, mert a hígítatlan kivonat helyi irritációt, bőrgyulladást okozhat. A nö­vény virágzatának 2 grammjából 1 dl vízzel készült forrázatát borogatás­ként alkalmazhatjuk a gyulladt ízület kezelésére. Az árnikaborogatás előtt 5 percig alkalmazott jeges borogatás gyorsan csillapítja a fájdalmat. A nö­vény készítményeit csak ép bőrön használjuk, mert sérült bőrrel érintkezve nagyobb valószínűséggel alakulhat ki túlérzékenység.
Azoknál, akik már al­lergiásak az árnikával egy növénycsaládba (fészekvirágzatúak) tartozó nö­vényre (pl. kamillára), nagyobb az allergia kockázata.

  • Fekete nadálytő: A fekete nadálytő (Symphytum officináié) gyökere gyulladás­csökkentő, az izomsérüléseket gyógyító hatása miatt alkalmazható rándu­lás, húzódás kezelésére. A nadálytő májkárosító vegyületeket is tartalmaz, ezért a növényből készült kivonatokat tilos szájon át fogyasztani és sérült bőr kezelésére alkalmazni. A mérgező alkaloidok kismértékben az ép bőrön át is felszívódnak, ezért csak az olyan gyári készítmények alkalmazása javasolha­tó, amelyek esetén a forgalmazó garantálja, hogy nem tartalmaznak az egészségre ártalmas mennyiségű májkárosító vegyületet.
A népi gyógyászat­ban a növény gyökerének vagy föld feletti részének forrázatát használták bo­rogatásként, de biztonsági okokból a házi készítmények helyett az ellenőrzött összetételű gyári készítmények (krémek, kenőcsök) használata javasolt. Ter­hesség, szoptatás ideje alatt és kisgyermekeknek alkalmazása ellenjavallott.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.