Egészségügyi kérdezz-felelek

Ficamok és húzódások gyors ellátása

Rosszul léptem le a járdáról, fáj a lábam, de szerintem csak húzódásom van. Elmenjek vele orvoshoz?

Hallott vagy érzett olyat, mintha valami megpattanna a lábában? Erős fájdalommal jár, ha mozgatni próbálja a bokáját? Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, valószínűleg kificamította a bokáját.

Menjen a Sürgősségi Osztályra, mert lehet, hogy az orvos rögzítőkötést vagy akár gipszet tesz a lábára. A fájdalmat az ínszalag a csontokat összekötő rostos szövet, amely fontos szerepet játszik a csontváz összetartásában meghúzódása vagy elszakadása okozza. Az ízület mozgását ilyen sérülés esetén sínnel vagy gipsszel meg kell akadályozni, amíg a szövet meggyógyul. Késlekedés nélkül menjen azonban a baleseti osztályra, ha nem tud ráállni a lábára vagy bokájának formája megváltozott.

Húzódásról akkor beszélünk, ha egy izom vagy ín (az izmokat a csontokhoz rögzítő szövet) meghúzódott. Noha az előbbinél kevésbé súlyos sérülésről van szó, a körültekintés itt is elengedhetetlen; ne mozgassa a fájós lábát, és legalább 72 órán át kímélje. Akár ficam, akár húzódás keletkezett, ha az állapota nem javul 23 napon belül, keressen fel szakorvost.

Tény vagy téhit?: Ha fejsérülés után elalszunk, kómába eshetünk

Tévhit Az Amerikai Sürgősségi Orvosok Testülete szerint valóban érdemes ébren tartani a sérültet, de kizárólag azért, hogy megfigyelhessük a tüneteket. Ha pedig nem meri hagyni, elaludni az illetőt, mert túl aggasztónak találja a panaszait, akkor vigye kórházba. Ellenkező esetben nyugodtan engedheti pihenni.

Jeget vagy meleg borogatást kell tenni a ficamra?

A meleg borogatás jólesik, de növeli a duzzanatot, így hatására csökken az érintett testrész mozgékonysága és lassabban múlik el a fájdalom. Ehelyett a megfelelő kezelés négy fontos összetevőből áll: pihentetés, jegelés, nyomókötés és megemelés. Ezeket a lépéseket kell alkalmazni ficam és húzódás esetén egyaránt. A pihentetésre 24-48 órán keresztül szükség van; a borogatáshoz pedig használjon zselés párnát vagy törülközőbe csavart jeget félóránként 1015 percig.

Jeget soha ne tegyen közvetlenül a bőrre. A sérülést követő első 2 napban naponta négyszer hűtse az érintett területet; amikor nem borogatja, óvatosan tekerje be rugalmas pólyával az ízületet; és végül, egy napig tartsa a lábát fölpolcolva, valamivel szívmagasság fölött. Ha mindezt fegyelmezetten betartja, a duzzanat gyorsan csökkenni fog.

Igaz az, hogy a ficam fájdalmasabb, mint a csonttörés?

Általában nem, hacsak a törés nem hajszáltörést jelent. A csonttörés jellemzően összetéveszthetetlenül felismerhető abból, hogy az érintett végtag vagy terület megmozdítása heves, nyilalló fájdalommal jár. A ficamot az érintett ízület nagymértékű duzzanata és fájdalma kísérheti. A ficam teljes gyógyulása gyakran legalább annyi vagy még több időbe telik, mint a csonttörésé.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.