Betegségek és megelőzésük

Vérszegénység okai tünetei és 3 bevállt kezelési módja

A vérszegénység általában olyan tünetekkel jár, mely összetéveszthető más betegségekkel, így gyakran előfordul, hogy csak sokára ismerhető fel a probléma. Esetében gyakorlatilag arról van szó, hogy a vér nem képes annyi oxigén szállítására, amely a szervezet optimális működéséhez szükséges, így fejfájás, az étvágy és a koncentráló képesség csökkenése jelentkeznek. A gyengeség, a szédülés, a hasmenés, a hányinger, a szívdobogásérzés, a légszomj és a sápadtság is vérszegénységre utalhatnak. A vérkép alapján diagnosztizálható a betegség, így érdemes orvoshoz fordulni, hogy megkezdődhessen a célirányos kezelés.

A vérszegénység hátterében legtöbbször vashiány áll. Kimerülnek a szervezet vasraktárai, aminek következtében csökken a vér hemoglobin szintje. Bár mindkét nemnél előfordulhat, mégis gyakoribb nőknél, különösen a menstruáció következtében. Az is előfordulhat, hogy egyes gyógyszerek huzamos időn keresztül történő szedése jár vashiányos vérszegénységgel.

Érdemes kipróbálni a klasszikus megoldást, miszerint egy almába éjszakára öt-hat nagyobb szöget szúrunk, majd reggel éhgyomorra elfogyasztjuk a gyümölcsöt. Akár két hónapig is ajánlott így kezdeni a napokat, s ez ráadásul az étvágyra is jó hatással van.

Részesítse előnyben az olyan alapanyagokat a konyhában, amelyek vasban, folsavban és B12-vitaminban gazdagok. Ilyenek a cékla, a zeller, a karalábé, bármilyen fajta hagyma, mogyoró, dió, méz és természetesen a tojás. Azzal érdemes tisztában lennie, hogy a spenót, a spárga, a csokoládé és a mandula gátolják a vas felszívódását, ezeket tehát célszerű elkerülni.

Az egészséges életmódra való áttérés során ajánlott olyan tevékenységeket beiktatni a mindennapokba, mint a rendszeres edzés, a jóga, és napi legalább fél órát érdemes a napon tartózkodni.

Vérszegénység esetében kifejezetten ajánlott a csalánlevél, de a bíbor kasvirág is javasolt. Ez utóbbit alkoholos tinktúra formájában több helyen beszerezhetünk, de létezik alkoholmentes változat is, sőt, homeopátiás készítményként is helyet kap a szaküzletek polcain. +

Aromaterápiás fürdőhöz a következő illóolajok ajánlottak: citrom, citromfű, kakukkfű, rozmaring, vanília és kamilla.

Kezelendő területek a vese, a húgyvezeték, a máj, a tüdő és a lép.

Többféle vas táplálék kiegészítő kapható, ám ahhoz, hogy a vas maximálisan fel tudjon szívódni, nélkülözhetetlen a C-vitamin egyidejű jelenléte is. Előfordulhat, hogy a B12-vitamin és a folsav hiánya vezet vashiányos vérszegénységhez, a C-vitamin ebben az esetben is hasznos kiegészítője a terápiának, a vitaminpótlásnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.