Betegségek és megelőzésük

A zöld hályog (glaukóma)

Vigyázat! A zöld hályog alattomos betegség. Lassan tönkreteszi a látóideg finom rostjait így a szem által felfogott kép nem jut el az agyba. A végered­mény vakság.

A probléma kialakulása az első tünetek jelentkezésénél rendszerint már évtizedekkel korábban megindul. A szem belsejében fokozatosan nő a nyomás, ami eleinte csak a perifériás látást teszi tönkre, majd csőlátás alakul ki, végül beáll a teljes vakság. Szemészeti vizsgálattal rendszerint időben kimutatható a szemnyomás emelkedése. Szemcseppekkel és műtéttel az állapot romlása megelőzhető, a látás megőrizhető. Kövessük az alábbi tanácsokat is.

Tipp: a szemnyomást csökkentő cseppek rendszeres alkal­mazásával felére mérsék­lődik a látáskárosodás kockázata.

Prevenció első körben

Rendszeres szemvizsgálat. Negyvenéves kor felett kettő-négy, 60 felett egy-két évente ajánlott a mindenre kiterjedő, alapos szemvizsgálat. Ennek során a szemész kitágítja a pupillát, majd megvizsgálja, nincs-e látóideg-károsodás; megméri a szemnyomást és a szaruhártya vastagsá­gát (zöld hályogra hajlamosabb, akinek vékony a corneája), továbbá látótérvizsgálatra is sor kerül (rossz jel, ha foltlátás, illetve látótérkiesés mutatkozik, amely azonban nem azonos a „szúnyoglátással”).

Veszélyeztetett csoportok. A glaukóma bárkinél kialakulhat, de foko­zottan számolni kell vele, ha családi halmozódást mutat; emellett a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a rövidlátás, súlyos szemsérülés, valamint szteroidos gyógyszerek tartós alkalmazása is növeli a kockáza­tot. Aki veszélyeztetett, annál különösen fontos a probléma idejében történő felismerése, tehát a szokásosnál gyakoribb szemvizsgálatokra van szükség.

Szemcsepp, műtét. Akinek a szemnyo­mása magas, annak a szakorvos speciá­lis, naponta használatos szemcseppet ír fel. Egy nagyszabású vizsgálatba több mint másfél ezer magas szemnyomású, de látóideg-károsodásban még nem érintett beteget vontak be. Kiderült, hogy a szemcseppet rendszeresen hasz­nálók közül öt éven belül csak feleany-nyinál alakult ki a károsodás, mint a cseppet nem vagy rendszertelenül alkalmazók között. Ha a szemcsepp nem segít, vagy ha a látóideg folyama­tosan romlik, műtéti beavatkozásra kerülhet sor.

A diabétesz szerepe. Harvardi kutatók szerint a cukorbaj 70 százalékkal növeli a zöld hályog kialakulásának kockázatát. Az ok valószínűleg az, hogy a betegség – nem teljesen ismert módon – előidézi a szemnyomás növekedését, vagy fogékonyabbá teszi a látóideget a károsodásra. A látás megőrzése miatt is fontos tehát, hogy a diabéteszes betegnek mindig a kívánt értéken legyen a vércukorszintje. Az évenkénti szemvizsgálat éppen ennyire fontos: nem csupán a glaukóma, hanem más, diabétesszel összefüggő esetleges látószervi károsodások idejében történő kimutatása érdekében is.

Prevenció második körben

Testmozgás. Az energikus – tevékeny vagy sportos – életmód természe­tesen nem helyettesítheti a szemvizsgálatokat és a szemcseppek haszná­latát, de sokat segíthet a zöld hályog megelőzésében. Egyes vizsgálatok szerint húszpercnyi aktív testmozgás közvetlen hatására 4 Hgmm-rel csökken a szemnyomás; ám csak olyan mozgásforma eredményez ilyen javulást, mely megdolgoztatja a szívet és a tüdőt, kicsit tehát kifullaszt (például tempós gyaloglás, úszás, intenzív kerti vagy házimunka).

Jegyezzük meg! Ha hetente legalább négy alkalommal sort kerítünk valamilyen izzasztó mozgásra, a szemnyomás egész nap egészséges szinten marad. (Ettől függetlenül a szemcseppet előírásszerűen alkalmazni kell.) Ugyanakkor kerülendők a fejlógatással járó gyakorlatok, melyek során a fej a szív vonalánál alacsonyabbra kerül (fejenállás, egyes jógapozitúrák, tartós előrehajlás stb.): ezek ugyanis növelik a szemnyomást.

Füstmentesen. Görög kutatók a glaukóma tárgykörében végzett hét orvostudományi kutatás eredményeit összesítve megállapították, hogy a dohányosok körében 37 százalékkal gyakoribb a betegség. Eggyel több ok tehát arra, hogy leszokjunk erről a káros szenvedélyről. (Az össze­függést nem minden kutatás támasztja alá, ennek ellenére tény, hogy a dohányzás minden módon aláássa az egészséget.)

Pihenés, reláxalas. Egyes adatok szerint stressz hatására megnő a szem­nyomás, de relaxációs gyakorlatokkal mindez ellensúlyozható. Német kutatók kimutatták, hogy azoknál a glaukómás pácienseknél, akiknél úgynevezett irányított imaginációt (a vizuálterápiás relaxtechnikák egyike) alkalmaztak, jelentősen csökkent a megemelkedett szemnyomás. A szemcseppeket persze ez a módszer sem helyettesítheti, de segíthet.

Összefoglalás

Okai. A szemgolyón belüli folyadéknyomás növekedése, ami akkor következik be, ha gá­tolt a belső folyadékfelszívódás, illetve -elvezetés. Ritka esetben emelkedett szemnyomás nélkül is kialakulhat glaukóma.

Figyelmeztető tünetek. Kezdetben nincs tünet. Előrehala­dott állapotban a látótér zsugo­rodása, csőlátás, végül vakság. A betegség ritkább formája az ún. heveny zárt zugú glaukóma, mely hirtelen fellépő látásrom­lással jár: az érintett a fényfor­rások körül szivárványos gyűrűt lát, szeme elhomályosul, kivörö­södik, heves, lüktető, feszítő szemfájdalom lép fel, melyet hányinger, hányás is kísérhet: mindezt a szemnyomás gyors és nagymértékű emelkedése okozza; heveny glaukómás roham esetén mentőt kell hívni.

Új fejlemények. A zöld hályog szívbetegség jele lehet. Egy ame­rikai kutatás során több mint négyezer barbadosi személy egészségét kísérték figyelemmel öt éven át; kiderült, hogy a glau-kómások körében 38 százalékkal gyakoribb az infarktus. A háttér­ben a két állapotért együttesen felelős tényezők állhatnak. Aki tehát glaukómás, fokozottan figyelje vérnyomását és koleszte­rinszintjét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.