Egészségügyi kérdezz-felelek

Vérszegénység, kimerültség megszüntetése

Állandóan kimerültnek érzem magam. Lehet, hogy vérszegény vagyok és vasat kéne szednem, vagy vasban gazdag ételeket kellene ennem?

Nem, legalábbis egyelőre még nem. Íme, négy jó ok, amiért mindig fontos konzultálnia az orvosával, mielőtt növelné vasbevitelét.

Okok:

 • Talán nem is vérszegény: A kimerültség számtalan rendellenesség tünete lehet, például az alvászavaré, szívelégtelenségé, cukorbetegségé, pajzsmirigyproblémáké, depresszióé. Emellett egyes gyógyszerek is okozhatják mellékhatásként. Forduljon orvosához, és derítsék ki, mi okozza a kimerültségét!
 • A több vas bevitele nem feltétlenül segít: Ha ön vérszegény, az azt jelenti, hogy vére nem tartalmaz megfelelő mennyiségű vörösvérsejtet, így nem szállít elegendő oxigént szervezete sejtjeihez. A vérszegénység leggyakoribb oka a vashiány, de több más, a vassal össze nem függő probléma is kiválthatja.
 • A vérszegénység valamilyen súlyos rendellenesség tünete is lehet: A menstruációs problémák, a terhesség, a vasban szegény étrend, valamint az ibuprofen és más nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentők (NSAID-k) gyakori használata ugyanúgy lehet oka a vashiánynak, mint a fekélyek, a vastagbélrák, bizonyos emésztőrendszeri gondok, egyes ritka örökletes betegségek és egyéb orvosi ellátást igénylő egészségproblémák.
 • A vaspótlást könnyen túlzásba lehet vinni: A szervezetnek megfelelő mennyiségű vasra van szüksége, a túl sok vas ártalmas lehet számára. A vasfelesleg felhalmozódása okozta hemokromatózis olyan tünetekkel jár, mint például a gyengeség és a kimerültség, vagy a „bronzos” bőr, és az állapot további súlyos problémákhoz vezethet.

Évekig szedtem vastartalmú étrend kiegészítőt a vérszegénység megelőzésére, de most elértem a menopauzát. Kell még szednem a szert?

Talán nem, de mielőtt abbahagyná a készítmény szedését, beszéljen az orvosával! Általában azoknak a nőknek szokták vas szedését javasolni, akik a menstruáció idején szokatlanul sok vért veszítenek, és ennek következtében vérszegénnyé válnak. Ez ugyan az ön esetében már nem jelenthet problémát, mégis egyeztessen az orvosával, mert más ok is lehet arra, hogy ilyen szert írt fel önnek, (gy például egyes emésztőrendszeri betegségek, például a cöliákia (lisztérzékenység) is akadályozhatják a vas felszívódását.

Mi a különbség a vashiányos és a vészes vérszegénység között? Ugyanúgy kell kezelni őket?

Mindkét esetben a vörösvértestek rendellenesen alacsony száma jelenti a problémát, ám ez az állapot mindkét vérszegénységtípusnál más okból alakul ki.

 • Vashiányos vérszegénység: A vas nélkülözhetetlen a vörösvértestek oxigénszállító fehérjéje, a hemoglobin előállításához. A nőknél nagyobb a vashiányos vérszegénység kockázata, mivel ők a menstruációval rendszeresen veszítenek vért. A terhesség alatt is jelentősen csökkenhet a vasszint, mivel ilyenkor nemcsak az anya, hanem a fejlődő magzat véréhez is szükség van a vasra. Az esetek többségében a probléma vasban gazdag ételek fokozott fogyasztásával megfelelően orvosolható.
 • Vészes vérszegénység: Az egészséges vörösvértestekhez egy másik tápanyagra, B12-vitamintra is szükség van. Egyes emberek gyomrában nem termelődik elegendő az intrinzik faktornak nevezett fehérjéből, amely nélkülözhetetlen a táplálékban lévő B12-vitamin felszívódásához. A vészes vérszegénység a kimerültség mellett hasmenéssel, ínyvérzéssel és más súlyos mellékhatásokkal is járhat. A pácienseknek havonkénti B12-vitamin injekciókra van szükségük.

A vérvizsgálat szerint alacsony a vasszintem, de nem vagyok kimerült. Van okom az aggodalomra?

Nem kell megriadnia, de az orvosa ettől függetlenül azt javasolhatja, hogy a vérszegénységet megelőzendő szedjen vastablettákat és változtasson az étrendjén. Lehet, hogy most jól van, de az alacsony vasszint miatt kialakulhat önnél a vérszegénység. Ne várja meg a tünetek jelentkezését, hiszen a vas napi szedésével el is kerülheti azokat!

Azt mondták, az alacsony hemoglobinszintem miatt nem adhatok vért. Eszerint vérszegény vagyok?

Nem feltétlenül. Mielőtt vért adna, egy nővér vérmintát vesz (általában az ujjbegyből), hogy megmérje a hemoglobin, azaz a vörösvértestek oxigénszállító fehérjéjének szintjét. A véradásra jelentkezők elutasításának leggyakoribb oka az alacsony hemoglobinszint. Ez azonban nem bizonyítja azt, hogy ön vérszegény lenne; az is előfordulhat, hogy épp csak aznap volt egy kicsit alacsonyabb a szintje. Mindazonáltal érdemes lehet átgondolnia, esetleg nem túlságosan szegénye az étrendje vasban, amely a hemoglobin nélkülözhetetlen összetevője.

Jó vasforrások például a következő élelmiszerek:

 • Marhahús.
 • Teljes értékű (azaz nem finomított, hántolt) gabonatermékek.
 • Spenót, brokkoli, zöldborsó.
 • Osztriga és garnéla.
 • Rizs és burgonya.
 • Paradicsom.
 • Görögdinnye.

Megjegyzendő, hogy bizonyos ételek és italok, például a csokoládé és a koffeintartalmú italok rontják a szervezet vasfelvevő képességét, de ugyanez igaz a nagy mennyiségben bevitt rostra és kalciumra (vagy kalciumtartalmú savlekötőkre) is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.