Betegségek és megelőzésük

Zúzódás tünetei és kezelése gyermekeknél

Okai:

A gyermekeket gyakran éri zúzódás a hétköznapok során. Ütések, ütközések, esések kapcsán sérülnek meg, elesnek görkorcsolyázás, gördeszkázás közben, elcsúsznak az uszodában, nekimennek egy­másnak játékközben. Majdnem minden alkalommal ép bőrrel ússzák meg a baleseteket, nem esik semmi különösebb bajuk.

Így jelentkeznek a panaszok:

Az érintett testrész fájdalmassá válik, esetleg földagad és bevörösödik. Később általában a bőr is elszíneződik, és kisebb vérömleny keletkezik.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha jelentős fájdalom és/vagy markáns duzzanat jelentkezik, gyer­mekünk mozgása láthatóan korlátozódik, forduljunk vele orvoshoz. Ilyenkor fennáll a ficam, a szalagszakadás, az ínhüvelysérülés vagy a csonttörés gyanúja.

Vigyázat! Ha a fej zúzódása fejfájással, émelygéssel, esetleg hányással jár, elképzelhető, hogy gyermekünknek agyrázkódása van. Ebben az esetben feltétlenül vigyük orvoshoz.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Fekete nadálytöves pakolás: ennek a gyógynövénynek a gyökereit jól bevált szerként alkalmazzák mindenféle zúzódás esetén. Így alkalmazzuk: egy marék őrölt feketenadálytő-gyökeret összeke­verünk egy csésze vízzel úgy, hogy sűrűn folyó pépet kapjunk. Egy kisebb pamutkendőre felkenjük a pépet, majd a kendőt a fájdalmas területre helyezzük és 15-20 percig rajta hagyjuk. Többször ismé­telhető kezelés.
  • Hideg borogatás: egy jéghideg vízbe mártott pamutkendővel vagy mosdókesztyűvel csillapítható a fájdalom és csökkenthető a duzzanat.
  • Tigris balzsam: a kínai gyógybalzsammal igen hatékonyan kezelhe­tők a fájdalmas testrészek. Mindenféle fájdalom egyetemes gyógysze­re. Recept nélkül árulják a patikákban.
  • Zabszalma pakolás: a zabszalma nemcsak mifelénk, hanem az indi­ai orvoslásban is jól bevált, nagy múltú szernek számít, melyet fájdal­mas testrészek kezelésére alkalmaznak.

Így alkalmazzuk: egy marék zabszalmát kevés vízben felhevítünk, le­szűrünk, mullpólyába csavarunk és a fájdalmas területre helyezünk. Ismételten alkalmazhatjuk a pakolást.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

  • Ügyeljünk rá, hogy biciklizés és görkorcsolyázás közben gyerme­künk mindig viseljen bukósisakot, térd-, könyök- és kézvédőt is.
  • Tegyünk otthonunkban és kertünkben biztonsági intézkedéseket, pl. tegyünk rácsot, kis ajtót a lépcsőfeljárathoz, hogy a kisgyermekek ne másszanak felügyelet nélkül a lépcsőre.
  • Kerüljük el az olyan játszótereket, ahol könnyen sérülést szenvedhet gyermekünk.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.